ורטהיים הציע לשוחט להחליף את פרי כיו"ר מזרחי טפחות

זאת, בלי ליידע את אייל עופר ■ שוחט בתגובה: "היוזמה לא הייתה שלי. לא עשיתי פוטש"

מאבק הכוחות בבנק מזרחי טפחות פרץ לאחר שלאייל עופר נודע בהפתעה, לפני כשנה, כי הדירקטור מטעמו, אברהם (בייגה) שוחט, מבקש להתמנות ליו"ר הבנק ופועל בידיעת שותפו לשליטה מוזי ורטהיים - אך בלא שיידע אותו או קיבל את הסכמתו להדיח את יעקב פרי, ולהתיישב על כיסאו.

טיוטת דוח הביקורת של בנק ישראל על ההתנהלות במזרחי טפחות, שנמסרה לבנק לפני ימים אחדים (ראו הרחבה במסגרת), קובעת כי לא נמצאה מעורבות של המנכ"ל, אלי יונס, בעניין אי-חידוש מינויו של שוחט, כי אין קשר בין עזיבת שוחט את הדירקטוריון לבין חברותו המקבילה בדירקטוריון חברת קרסו ומכאן גם לא לטענה שעלתה כאילו יונס פעל נגד שוחט לאחר שזה הביע עמדה נגד תוכנית התגמול לבכירים שהוכנה בהנהלת הבנק.

הסיבה לכל האירועים הללו איננה מצוינת במפורש בדוח עצמו. עם זאת, נאמר כי הסיבה האמיתית לפתיחת האירועים נמסרה לפיקוח על הבנקים ועורכי הדוח.

מאבקי הכוח בין בעלי השליטה, משפחות עופר וורטהיים, התקיימו מאז רכשו את הבנק, ואולם בשנים האחרונות נשמרו באיפוק שקט, גם בעזרתו של פרי, שמונה בעיקר לצורך הזה. בתחילת 2011, אחרי שפרי חבר לציפי לבני והתפקד בסערה למפלגת "קדימה", נפתחו עימותים בין המזוהים עם הצד של עופר לאלה המזוהים עם האינטרסים של ורטהיים.

הטענות העיקריות היו כי לא ראוי ליו"ר בנק להיות מזוהה עם מפלגה פוליטית, בוודאי לא כזו שבעיקר מנגחת את הממשלה, לא ראוי שיו"ר בנק יסייע להפלת הממשלה ולא ראוי שיתכונן לבחירות, בתקווה שיוכל לזכות במיקום טוב כדי להתמנות לתפקיד שר בממשלה הבאה - תוך כדי שהוא משמש יו"ר בנק ומכהן בתפקידים רבים נוספים.

מנגד נטען כי ההתנגדות להתחברותו של פרי לקדימה פוליטית, ונובעת רק מעצם העובדה כי משפחת עופר מזוהה, היסטורית, עם הליכוד. יש לציין כי גם מוזי ורטהיים נחשב כמי שמזוהה עם הימין. העימותים הללו, שהתקיימו בין אנשי עופר לאנשי ורטהיים, מצאו ביטוי בדירקטוריון, ואולם כלפי חוץ נשמר מצב של יחסי שותפות קורקטיים.

לא ברור מי החל את המהלך להדחת פרי ולהחלפתו בשוחט - האם היה זה שוחט עצמו, או ורטהים וכמה מאנשיו המעורבים בבנק ומחוצה לו. בכל מקרה,

המהלכים שנפתחו להדחה ולמינוי היו סמויים וחשאיים, עד שלפני כשנה זימן עצמו שוחט לפגישה עם יונס, יידע אותו כי הוא מצוי במהלך להדחת היו"ר המכהן והכתרתו הוא לתפקיד, וכי המהלך נעשה בידיעת ורטהיים ובברכתו.

תחושת עריקה

משנודעו הדברים לאייל עופר, ששוחט כאמור משמש בבנק דירקטור מטעמו, הוא פנה לשוחט באמצעות עו"ד צבי אפרת, והודיע לו כי ראוי שימשוך את מועמדותו לקדנציה נוספת בבנק - הואיל ומשפחת עופר לא תתמוך בו עוד. נציין כי שוחט משמש זה שנים דירקטור בחברות המרכזיות של משפחת עופר, ובהן כימיקלים לישראל, שאחרי חלוקת הנכסים נשלטת בידי עידן עופר, אחיו של אייל.

ככל הידוע, למרות ששוחט חזר ואמר כי לא ידוע לו על מה ולמה החליט אייל עופר להסיר את מועמדותו ולהרחיק אותו מהבנק, הרי שהסיבה הייתה ידועה וברורה לו, ונבעה כולה מתחושה של בגידה במי שמינה אותו ובעצם עריקה לצד השני, הצד של ורטהיים. שוחט הסיר את מועמדותו, אחרי כן בא המכתב של יונס המתייחס לכפל התפקידים הבעייתי של שוחט - גם כדירקטור בבנק וגם כדירקטור בחברת קרסו שהיא לקוח של הבנק. שוחט, בתגובה, האשים את יונס בהתנכלות אינטרסנטית הנוגעת להתנגדותו של שוחט לשכר המנהלים הגבוה בבנק. עתה מתברר שכל זה היה רק הכיסוי לסערה האמיתית שהתחוללה בבנק: ניסיון הדחה והשתלטות שלא צלח.

עניין ההדחה וההשתלטות של שוחט בחסות ורטהיים עדיין בוער בין בעלי השליטה, והוא גורם קריטי לאי-מינוי יו"ר קבוע לבנק. כזכור, בשבוע שעבר מונה ורטהיים ליו"ר זמני, עד למציאת מינוי קבוע. מאבקי הכוח בין משפחות השליטה במזרחי עשויים למנוע כל אפשרות להסכמה, כל עוד המבוקש האידיאלי לתפקיד חייב להיות בעל שתי תכונות. ראשית כל, גורם מאזן ומפשר בין בעלי השליטה, ושנית, שיקפיד לשמור על שלוות נפשו ועצמאותו המופלגת של יונס - גם, למרות ואפילו אם זו באה על חשבון חובת הפיקוח והבקרה של הדירקטוריון.

ההנחה היא שכל עוד יונס חופשי ומשוחרר הוא יישאר תרנגולת המטילה ביצי זהב. אם יו"ר דירקטוריון יפריע לו, או יבקש לדעת יותר ממה שיונס מוכן למסור - ייפגעו ההכנסות של בעלי השליטה.

אם המצב הזה יימשך לאורך זמן, אפשר שנחזור לראות את המפקח על הבנקים, הפעם דודו זקן, נאלץ לכפות על בעלי הבנק מינוי יו"ר דירקטוריון. בדיוק כפי שכפה בזמנו, אמצע 2009, רוני חזקיהו על שרי אריסון, בעלת השליטה בבנק הפועלים. אריסון, שנלחמה נגד הדחתו של דני דנקנר ואחרי כן השתהתה בבחירת יו"ר ראוי, קיבלה מהמפקח דאז חזקיהו אפשרות בחירה בין שני שמות: יאיר סרוסי או רונן בראל מארנסט אנד יאנג. אם לא תבחרי, רמזו לה, נבחר אנחנו בעבורך. זה עשוי לקרות בקרוב גם לעופר וורטהיים במזרחי טפחות.

"שקוף לגמרי"

לדברי שוחט, לא נעשה ניסיון הדחה, והוא פעל בשקיפות מול הצדדים השונים. "היוזמה לא הייתה שלי. לא עשיתי פוטש. הייתי שקוף לגמרי וסיפרתי לכל הגורמים בדבר", אמר היום (א') שוחט ל"גלובס". "בסוף אוגוסט 2011 פנה אליי מישהו מקבוצת ורטהיים, ואמר שהם רוצים להחליף את היו"ר. מכיוון שאני בקבוצת עופר, הם חושבים שאם יציעו אותי, זה יכול להתקבל. אמרתי לאותו נציג: 'אני נציג מטעם עופר בבנק, אני לא יכול לקבל הצעה כזו. אם בעלי המניות רוצים אותי, שניהם צריכים לפנות אליי, במיוחד ממשפחת עופר, שאני נציגם. כמו כן, אני לא יודע אם אני בכלל רוצה את התפקיד'".

- ומה קרה לאחר מכן?

שוחט: "אחרי שווידאתי שהפנייה אכן נעשתה ע"י משפחת ורטהיים, כדי לדעת שזה נכון, עשיתי כמה דברים: דיברתי עם פרי, סיפרתי לו על העניין. הבהרתי לו כי אין לי יד ורגל בעניין, לא אני יזמתי. נפגשתי גם עם יונס וסיפרתי לו על העניין. היה ברור לכולם שהיוזמה לא שלי. נפגשתי עם ליאורה עופר, סיפרתי לה על העניין. אמנם לא דיברתי עם אייל עופר, כי הייתי בטוח שהוא יודע מזה. וגם הבנתי מעו"ד צבי אפרת שהוא יגיד לו. כולם ידעו מאיפה ההצעה באה. בכל אופן, לא החזרתי תשובה, והעסק נמוג".

- ומה היה עם אייל עופר?

"כעבור כמה זמן נפגשתי עם אייל עופר. הוא כעס שלא דיברתי איתו מיד. אמרתי שאפרת היה אמור לדבר איתו. אמרתי לו שתנאי הכרחי לכך שזה יקרה זה ששני בעלי המניות ירצו אותי".

- האם זו הסיבה שעופר לא רצה להמשיך לתמוך בך לכהונה בבנק?

"אייל עופר אמר כי הוא חושב שאחרי 6 שנים, צריך להחליף דירקטור".

מבנק ישראל נמסר: "הפיקוח שלח טיוטת דוח לבנק המזרחי טפחות. לאחר שתתקבל תגובת הבנק והנוגעים בדבר, ייצא דוח סופי והבנק יפרסם את עיקריו. מעבר לכך ומטבע ההליך, אנו לא יכולים להתייחס לפרטים".

ממשרדו של אייל עופר נמסר: "אנו לא נוהגים להתייחס לנושאים הקשורים להתנהלות דירקטוריון הבנק".

מטעמו של מוזי ורטהיים נמסר: "לא קיים עימות במזרחי טפחות, בשום נושא, בוודאי לא בנושא שמוזכר בכתבה. לפי הסכם הייסוד בין השותפים, מתמנה היו"ר בהסכמת שתי הקבוצות. לפיכך, המחשבה שיתמנה מישהו, בוודאי אישיות כבייגה שוחט, 'בלי 'ידיעת השותף השני', כדבריכם, פשוט אינה יכולה לקרות. מוזי ורטהים תמך ויתמוך במועמד מתאים בלי קשר ל'זהותו' הקבוצתית".

טיוטת דוח בנק ישראל:"אלי יונס לא היה מעורב בעזיבת שוחט"

בשבוע שעבר העביר בנק ישראל את טיוטת דוח הביקורת לתפקוד דירקטוריון מזרחי טפחות. נזכיר כי בנק ישראל הקים ועדת ביקורת, לאחר התפוצצות פרשת שוחט.

מהדוח עולה ביקורת כנגד התנהלות הדירקטוריון, שהושפעה מהיחסים בין בעלי השליטה בבנק - קבוצות ורטהיים ועופר, לעתים על חשבון טובת הבנק.

הדוח, הכולל 16 עמודים, מגולל בין היתר את השתלשלות פרשת הכהונות של אברהם (בייגה) שוחט ודב מישור כדירקטורים בבנק.

שוחט ומישור כיהנו כדירקטורים במזרחי טפחות, אך מונו גם לדירקטורים ביבואנית רנו, קרסו. השניים פרשו מוועדת האשראי של הבנק בשל ניגוד העניינים, אך לא מוועדת הביקורת. הוחלט כפשרה לצרף את הדירקטורית סבינה בירן גם כן לוועדת הביקורת. ואולם זמן קצר לאחר מכן ביקש הדירקטור, עו"ד רון גזית, שהיה מטעם משפחת ורטהיים, כי בירן לא תכהן בוועדה שכן הדבר מפר את האיזון בין בעלי השליטה בוועדות השונות, שהיה שווה עד אז.

"גזית הציג עמדה, שלפיה הפרה של האיזון בין הקבוצות בוועדות השונות היא הפרה של הסכם השליטה", נכתב בדוח. בבנק ישראל לא מסכימים עם הדברים וכתבו בדוח: "תפיסה זו אינה נכונה, אינה מקובלת ועלולה לפגוע בבנק". בנוסף מיוחס בדוח פרק בנושא אי-הארכת כהונת שוחט בדירקטוריון. בדוח מצוין כי במהלך ישיבת הדירקטוריון שבה נודע כי שוחט לא ימשיך בכהונתו כדירקטור, החלו הפרטים לדלוף לתקשורת, והשתקף מהפרטים כאילו מנכ"ל הבנק, אלי יונס, מעורב בעזיבתו של שוחט.

בדוח בנק ישראל מובעת פליאה על הדבר, שכן מבדיקתם עולה כי לא נמצאו אינדיקציות למעורבותו של יונס בדבר. בנק ישראל נמנע מלנקוב בשם המדליף, אך מציין כי: "אנו רואים בחומרה הדלפה מישיבת הדירקטוריון".

הערכות: בנק ישראל לא יאשר ליונס להתמנות ליו"ר

על פי הערכות, בנק ישראל לא יאשר לאלי יונס להתמנות ליו"ר מזרחי טפחות. בבנק המרכזי לא רואים בחיוב מעבר של מנכ"ל בנק לתפקיד יו"ר ללא תקופת צינון. הסיבה לכך היא שלפי כללי ממשל תאגידי, בעייתי שמנכ"ל שהיו"ר מפקח עליו, יעבור מלהיות המפוקח למפקח.

נזכיר כי גם על גליה מאור נאסר לעבור מתפקיד מנכ"ל בנק לאומי לתפקיד יו"ר הבנק. אמנם, במקרה זה מאור לא יכלה לבצע את המעבר מבחינה חוקית: בנק לאומי הוא בנק ללא גרעין שליטה, ועל פי הכללים, בבנק שכזה מנכ"ל לא יכול לעבור לתפקיד יו"ר ללא תקופת צינון. מזרחי טפחות הוא בנק עם גרעין שליטה, כך שלכאורה ניתן לבצע מעבר חד שכזה; ואולם על פי הערכות, למרות זאת, בבנק ישראל לא יאשרו את המעבר ללא תקופת צינון.

לפני שלושה שבועות בקירוב הודיע יעקב פרי כי הוא עוזב את תפקיד יו"ר הבנק לטובת מפלגת "יש עתיד" בראשות יאיר לפיד. בשבוע שעבר החליט דירקטוריון מזרחי טפחות למנות את מוזי ורטהיים, מבעלי השליטה בבנק, ליו"ר זמני - עד אשר ימונה יו"ר קבוע. בחירת מועמד מוסכם על ידי שני בעלי השליטה בבנק - ורטהיים ומשפחת עופר - לא צפויה להיות משימה פשוטה, לאור מערכת היחסים הרגישה בין הצדדים, שידעה עליות ומורדות במשך השנים. יונס היה יכול להיות פתרון מקובל על הצדדים, אך כאמור, קלושים הסיכויים כי זה יקרה. נציין כי בעבר הוצע ליונס תפקיד היו"ר על ידי בעלי המניות, והוא סירב. מבנק ישראל לא נמסרה תגובה לידיעה.

מאבקי כוחות
 מאבקי כוחות

בעלי מניות
 בעלי מניות