שטטמן: "המשקיעים צריכים להבין שהם משחקים נגד כרישים"

בראיון ל"גלובס" אמר שטטמן, מומחה למימון וכלכלה התנהגותית, כי לדעתו בסוף הצדדים ימצאו פיתרון לצוק הפיסקלי ושנת 2013 בהחלט עשויה להיות "שנת המניות" ■ שטטמן מספק למשקיעים מספר המלצות הנוגעות לתהליך ההשקעות

העולם עוצר נשימתו. "שעון" הצוק הפיסקלי ממשיך לתקתק ולמעצבי המדיניות בארה"ב נשארו רק שעות ספורות להגיע לעמק השווה ולמצוא פיתרון לבעייה התקציבית. אנליסטים וכלכלנים רבים מביעים עמדות פסימיות לגבי העתיד הקרוב. מנגד, מאיר שטטמן, פרופסור למימון ומומחה לכלכלה התנהגותית מציג בראיון "לגלובס" גישה אופטימית יותר לגבי הצוק הפיסקלי ומספק טיפים מועילים שיכולים לסייע לכל משקיע להימנע מטעויות התנהגותיות נפוצות בתהליך ההשקעה.

"אני לא מודאג. אני חושב שבסוף שני הצדדים ימצאו פיתרון, אם לא בתחילת השנה אז בחודשים הבאים", מצהיר שטטמן בנוגע למצוק הפיסקלי. "הם יהיו חייבים להתפשר ולמצוא פיתרון אחרת זו תהיה התאבדות פוליטית וכלכלית", הוא טוען ומוסיף כי להערכתו, בתחילה אולי יימצא פיתרון חלקי שיסלול את הדרך לתוכנית מקיפה יותר.

במהלך הראיון שטטמן טען שחשוב להבין את הרקע האידיאולוגי למשבר הפוליטי שנוצר סביב סוגיית הצוק הפיסקלי. "בארה"ב אין גישה שהיא באמצע. או שאתה סוציאליסטי, ותומך במדיניות סוציאלית הדומה לזו שבאירופה, או שאתה קפיטליסטי ותומך בשוק חופשי ככל האפשר. התפיסה הזו יכולה להסביר את ההתנגדות הנחרצת של הרפובליקאים בתוכניות ובהצעות שהציג אובמה. חשוב להבין גם שמדובר באינטרסים פוליטים צרים של מספר פוליטקאים".

"למרות שקשה לכם לראות זאת, ישראל היא מעין גישת אמצע ואמריקאים רבים היו רוצים לאמץ את הגישה הזו". שטטמן, יש לציין הוא תומך נלהב של מדיניות המפלגה הדמוקטית וסבור כי יש להעלות את המס על אלו שהכנסתם גבוהה.

ומן הצד השני של המתרס, אתה תומך במדיניות המוניטרית של ארה"ב, אותה מנהיג יו"ר ה'פד' בן ברננקי? "אני תומך נלהב של ברננקי ומאמים שהוא צריך לקבל פרס על ההתנהלות הכלכלית שלו". ומה לגבי הסכנה שרבים חוששים ממנה, לפיה "מדפסת הכסף של ברננקי" תגרום להתפרצות אינפלציונית? "אני לא חושש מזה. יש כלים לטפל באינפלציה וכמו שהוא הוריד את הריבית ניתן גם להעלות אותה בחדות".

שטטמן אופטימי ומאמין כי שנת 2013 תהיה שנה טובה עבור המשקיעים ותניב תשואות מרשימות. "הכלכלה תתאושש, יהיה שיפור בתעסוקה, בצריכה הפרטית, וזה בגלל הפעולות של ברננקי שייתנו דחיפה לשוק לכלכלה לעזור לעצמה", הוא מצהיר. "אומנם אי אפשר לתזמן זאת באופן מדוייק, אבל אני מאמין שבנקודה מסויימת בטווח הקרוב השיפור יבוא ליידי ביטוי גם בשוק המניות".

אולם, באותה נשימה שטטמן מוסיף כי המשקיעים עדיין חוששים להיכנס לשווקים למרות שמצב הכלכלה משתפר. "הם הפיקו יותר מדי לקחים מהמשבר של 2008 ומתרחקים משוק המניות, וזה בא ליידי ביטוי גם במחזורים הנמוכים".

ספרו האחרון של שטטמן "מה עובר למשקיעים בראש" ("What Investor Really Wont") העוסק בכלכלה התנהגותית וחוקר את המניעים מאחורי מרבית ההחלטות הפיננסיות, זכה לשבחים רבים בקרב ענקי השקעות כגון ג'ון בוגל ופרופ' הארי מרקוביץ'.

שטטמן מספק למשקיעים המתחילים והמנוסים כאחד, מספר המלצות ותובנות שיכולות לסייע להם ולהימנע מטעויות נפוצות בתהליך ההשקעה.

היזהרו מהכרישים

1. להתחיל בקטן - הכלל מספר אחד, לפי שטטמן, הוא להתחיל בקטן, לנסות וללמוד את כללי המשחק ורק לאחר מכן להשקיע בסכומים גבוהים יותר.

2. להיזהר מ"הכרישים" - "הרבה אנשים אומרים לי 'אני יודע שהנכס הזה עומד לעלות אז אני אקנה אותו'. מה שהם לא מבינים, או שוכחים, זה שאם הם קונים אותו אז זה אומר שמישהו מוכר את הנכס, וסביר להניח שאותו מישהו זה שחקן גדול שיודע מה שהוא עושה", הוא מסביר. "אנשים חייבים להבין שהם משחקים מול כרישים חזקים ולא מול קיר סקווש".

3. פיזור השקעות - כביכול זוהי עצה שגרתית אך משקיעים רבים נוטים לשכוח אותה ולהתמקד בסקטור אחד שנחשב ל"לוהט". בהקשר זה שטטמן ממליץ להשקיע בתעודות סל (ETF) של מדדים וטוען כי במשחקי השקעות שערך עם הסטודנטים שלו הוא ניצח את כולם באמצעות השקעה פשוטה בתעודות סל, שעלותם נמוכה ומאפשרת השקעה רחבה יותר.

4. באפט הוא יחיד במינו - "אל תנסו להיות וורן באפט ואל תנסו ל'הכות את השווקים'", הוא מסביר. "באפט הוא יחיד במינו". עם זאת, שטטמן כן ממליץ לקחת את תכונה אחת ששייכת למשקיע האגדי - צניעות. "תסתפקו בתשואות סבירות אל תהיו חמדנים מדי".

5. תשמרו את זה פשוט - שטטמן ממליץ להשקיע לטווח ארוך ובכלים פיננסים פשוטים. "התרחקו ממוצרים מסובכים מדי שאתם לא מבינים בהם".