הסיפור על החברה הישראלית שמוכרת בארה"ב אביזרי כלי נשק

CAA הישראלית משווקת אביזרים לנשק ומגלגלת 50 מיליון שקל ■ היא אפילו רשמה פטנט על מחסנית לכדורי 5.56 מ"מ, המפחיתה באופן משמעותי את מספר המעצורים במהלך ירי

אמצע דצמבר 2012, העיר ניוטאון בארה"ב: אדם לנזה, צעיר בן 20, נכנס חמוש מכף רגל ועד ראש לבית הספר היסודי "סנדי הוק". מסע הטירוף שלו, שהוגדר כאחד ממעשי הטבח הקשים בתולדות ארה"ב וארך כ-5 דקות, עלה בחייהם של 26 קרבנות, רובם הגדול ילדים. אקדחי "גלוק" ו"זיג זאוור" והרובה מסוג "בושמאסטר" ששימשו אותו, נמצאו מאוחר יותר בזירת הקטל.

בימים שאחרי ההלם הגדול, לראשי התעשייה הענפה של הנשק הקל בארה"ב הייתה סיבה טובה להיכנס ללחץ, גם לחובביו: על הפרק עמדה הצעת חוק פדרלית להגבלת מספר הכדורים במחסנית מ-30 ל-10 בלבד. "בסופו של דבר החוק הפדרלי לא עבר, אלא הוחל בכמה מדינות בלבד. עם זאת, הלחץ ניכר היטב בקרב בעלי הנשק הרבים ברחבי ארה"ב", מספר ל"גלובס" משה עוז, הבעלים של Tactical CAA, חברה ישראלית שעוסקת בפיתוח ובייצור של עזרים ואביזרים נלווים לנשק קל.

"הלחץ הזה הוביל לכך שמכרנו בארה"ב, בתוך 3 חודשים כמות של מחסניות ל-30 כדורים, שלא מכרנו במשך 3 שנים", הוא מוסיף, "במשך 8 חודשים, מכרנו כמיליון מחסניות כאלה. עד לפני 3 חודשים עבדנו מסביב לשעון, 24 שעות ביממה כדי לענות על הביקוש. הכול בשביל השוק האמריקאי - והחשש של ההמונים שתכף יעבור החוק שיגביל את רכש המחסניות ל-30 כדורים".

75% מהתוצרת של CAA Tactical מיועדת לשוק האמריקאי, אחריו - שוק היעד הגדול ביותר שלה הוא הפיליפינים. כ-60 עובדים מועסקים במפעל הייצור של עוז בקרית גת, והיקף המכירות של החברה מוערך בכ-50 מיליון שקל בשנה. בדיעבד, עוז מבין כיצד החוק הפדרלי שהיה אמור להצר את צעדיהם של נושאי הנשק ברחבי ארה"ב - התמסמס ודעך: "חקיקה כזאת, לא פשוט להעביר במקום כזה", הוא אומר, "המצב של הכלכלה האמריקאית לא מזהיר, תעשיית הנשק הקל מגלגלת ים של כסף ומהווה בה מנוע צמיחה מרכזי. הפתרון למצבים קיצוניים, כמו מעשי טבח נפשעים כאלה הוא פשוט לאבטח: זה גם יוצר מקומות עבודה נוספים, וגם מונע מעשי טירוף".

כל עוד מותר והשוק דורש - עוז מייצר ומייצא, מרחיב את החברה המשפחתית שהקים ובמקביל - גם מחזיק מפעל בפנסילבניה שבארה"ב, שמנוהל בידי אחיו אלדד. פחות מעשור מאז שפנה לשוק הלוהט הזה - הפורטפוליו של CAA כולל לא פחות מ-250 פריטים, שרבים מהם הפכו לפק"ל עבור כל לוחם שמכבד את עצמו.

במשך כתשע שנים הוא שימש בתפקידי לחימה ביחידות מיוחדות. כשהשתחרר - פנה לתחום הפיתוח של עזרים לכלי נשק - שרק לוחם יכול להבין ולהגדיר את מידת חיוניותם: אמצעים שישפרו את דיוק כלי הירייה וייעלו את השימוש באקדחים וברובים, ובהם כאלה שמאפשרים אחיזה וקיבוע של הכלים - כדי לשפר ביצועים. בין הלקוחות של החברה, רבים מגופי הביטחון הישראליים - לרבות שב"כ, צה"ל, משטרה, שירות בתי הסוהר ועוד.

תושבת פלסטיק קשיחה

עבור חברה צומחת שמנוהלת בידי איש שאפתן, השוק הישראלי קטן מדי - סיבה מספיק טובה למכור לעולם את "רוני", אחד הפטנטים הרשומים של CAA. רוני הופך למעשה כל אקדח - לרובה: מדובר בתושבת פלסטיק קשיחה ומאובזרת לאקדח באופן שמשווה לו מראה של כלי גדול. היא מייעלת את הירי, תוך הרחבה משמעותית של טווח הפגיעה באקדח - ואת יכולת הדיוק בו: "בראש ובראשונה אקדח עם רוני נראה מרתיע", אומר עוז, "דבר שני, הוא מדויק הרבה יותר מאקדח, מגיע עם כוונת מתקדמת, פנס ואביזרים נוספים בהתאם לצרכי הלקוח. הירי עצמו נעשה מאותו אקדח: ההדק הוא אותו הדק והקנה הוא אותו קנה. הוא מפחית את שגיאות הירי, פוגע במדויק מטווח של 100 מטר וקל הרבה יותר ממשקל של תת-מקלע כמו עוזי".

המחסניות לכדורי 5.56 מ"מ שעוז מוכר בארה"ב בשנה, נרשמו על ידו כפטנט: בשונה ממחסניות המתכת המוכרות, הן עשויות מפולימרים שמפחיתים באופן משמעותי את מספר המעצורים במהלך ירי, וחלונית מובנית לאורכן - מאפשרת בקרה של הלוחם אחר מספר הכדורים שנותרו בה.

במחסניות המיושנות, מעקב כזה היה נעשה לרוב באמצעות מספר כדרים נותבים שהוכנסו מבעוד מועד בתחתית המחסנית - סימן ללוחם שמתקרבת העת להתארגן על הבאה: "בינתיים, השוק העולמי רק מבקש מוצרים, אקססוריז וחידושים", אומר עוז במענה לשאלה אם הידוק החגורה במדינות רבות וקיצוצים בתקציבי ביטחון - מאיימים עליו: "רעיונות יש לנו למכביר. יש לנו הרבה מיזמי פיתוח, ורובם מחזירים את עצמם מבחינת ההשקעה אחרי 3 או 4 חודשים. בתחום הזה הלקוח רוצה תמיד חידושים, ואנחנו מתכוונים לתת לו אותם".