בדיקת "גלובס": מה מציעות הפלייסטיישן 4 והאקס בוקס?

שנים חיכו הגיימרים להשקת קונסולות חדשות והנה אקס בוקס One של מיקרוסופט וסוני פלייסטיישן 4 הושקו בשבוע שעבר ומכרו כל אחת מיליון יחידות תוך 24 שעות ■ בחנויות הפרטיות בארץ הן עולות 2,500-3,500 שקל ■ אילו חידושים הן מציעות?

שמונה שנים חיכו הגיימרים לקונסולות המשחקים מהדור הבא. סוני השיקה לפני יותר משבוע את הפלייסטיישן 4 והגיעה למכירות של מיליון יחידות בתוך 24 שעות. בסוף השבוע האחרון הצטרפה מיקרוסופט לחגיגה עם הקונסולה שלה, אקס בוקס One, והגיעה לנתון מכירות זהה תוך זמן קצר יותר.

מה חדש? שתי הקונסולות קפצו מדרגה הן מבחינת האיכות הגרפית והן מבחינת המהירות. שתי הקונסולות חזקות יותר, וזמן הפעלת המשחק התקצר משמעותית. באקס בוקס, חוויית ההפעלה בתנועה השתכללה מאוד, עד כדי כך שהמכשיר מזהה את הדופק של המשתמש באמצעות פניו. המכשיר אפילו יודע מי האדם שמתיישב מול המסך, ומתאים את עצמו לאותו אדם. ברמה הטכנולוגית, שתי הקונסולות רוצות לענות על כל צרכי המדיה והטלוויזיה של המשתמשים - אך זה רלבנטי בעיקר למשתמשים בעולם, ופחות בארץ (ראו מסגרת).

כמה הן עולות?

ישפאר, יבואנית סוני, תכננה להשיק את פלייסטיישן 4 יחד עם ההשקה האירופאית ב-29 בנובמבר, אך ההשקה תתרחש כנראה רק במהלך ינואר. המחיר יעמוד על 2,500 שקל, לעומת 1,920 שקל באירופה (400 אירו). בארה"ב המחיר הוא 1,570 שקל (440 דולר, כולל מיסים).

"מי ששוקל לקנות בארה"ב צרעך לזכור שהמחיר שם לרוב אינו כולל מיסים מקומיים, שהם כ-10% מהמחיר, וגם לא דמי משלוח שעומדים על מאות שקלים, מיסי יבוא של 12% ומע"מ 18%, שיש לשלם כחוק. בחישוב כל העלויות האלו המחיר זהה ואף גבוה למחיר שניתן יהיה לרכוש בארץ", מסביר איתן דרורי, מנהל מחלקת מולטימדיה בישפאר. "מכשירים שיירכשו מחוץ לגבולות ישראל לא יקבלו שרות ואחריות בארץ".

אקס בוקס וואן נמכר במחיר קצת יותר גבוה בארה"ב - 1,960 שקל (550 דולר כולל מיסים) או 2,400 שקל (500 אירו). כרגע מיקרוסופט מוכרת אותה רק ב-13 מדינות ולא מתכננת להביאה להארץ. אבל לא צריך לדאוג, השוק המקביל עושה עבודה מספיק טובה עבור רוכשי קונסולות המשחקים החדשות. מאחר שסוני ומיקרוסופט אינן מגיירות את הקונסולות שלהן לעברית, אין מבחינת הלקוח הבדל בחוויית השימוש במוצר שהגיע מעבר לים. הבדל מסוים הוא בהפעלת סרטים בפורמט בלו ריי.

כבר היום אפשר למצוא חנויות שמציעות הזמנה מוקדמת של הקונסולות, אך המחירים לא אטרקטיביים. פלייסטיישן 4 נמכר ב-2,600 שקל ואפילו ב-3,500 שקל. אקס בוקס וואן נמכר ב-2,900-3,500 שקל. הצפי הוא שכאשר ישפאר תביא את הפלייסטיישן 4, המחיירים יירדו.

קונסולה חדשה - משחקים חדשים

מי שמתכנן לרכוש את הפלייסטיישן 4 או האקס בוקס וואן יצטרך לשמור על הקונסולה הנוכחית שלו, כי המשחקים הישנים לא עובדים על קונסולות הדור הבא. מאחר שמדובר על משחקים יקרים, חשוב להביא זאת בחשבון.

בכל מקרה, עבור מי שלא חייב להחזיק בבית את הדור החדש, השקת הקונסולות החדשות היא הזדמנות מצוינת לרכוש את הדגמים מהדור הנוכחי. פלייסטיישן 3 נמכר היום בגרסת 12 ג'יגה ב-1,100 שקל או לגרסה הכוללת ג'ויסטיק נוסף בעלות של 1,200 שקל עם שנתיים אחריות. האקס בוקס 360 שנמכר עם ייבוא רשמי ושנה אחריות עולה לגרסת ה-4 ג'יגה 1,000 שקל ולגרסה הכוללת נפח אחסון של 250 ג'יגה ומצלמת קינטקט - 2,100 שקל. מי שמחליט לרכוש את אחת הקונסולות, כדאי שיחכה מספר שבועות עד שהתחרות תגבר, הפלייסטיישן 4 יושק באופן רשמי בארץ ואז המחירים גם יירדו.

ואיפה נינטנדו? בנובמבר אשתקד השיקה נינטנדו בעולם את הקונסולה שלה Wii U שמחירה בארץ עומד על 1,600 שקל (אין יבוא רשמי בישראל). היא כוללת הצגת משחקים באיכות HD ושלט משחק חדש הכולל מסך מגע בגודל 6.2 אינץ', רמקולים, מצלמה, מיקרופון וכפתורי משחק סטנדרטיים. השלט מאפשר לשחקן נוסף, להצטרף לכותר ולשלוט בדמות שלו, כולל צפייה בה מהמסך שבשלט. עם זאת, נראה שבארץ ירדה קרנה של נינטנדו והיא אינה מתחרה בזירת הגיימרים הכבדים.

הקונסולות הופכות לממירים

השקת הגרסאות החדשות של הפלייסטיישן והאקס בוקס מתרחשת בעולם שבו לכל אדם יש סמארטפון ולרוב גם טאבלט, המאפשרים לשחק משחקים בכל זמן שהוא ובכל מקום.

הפינוקים האלו לא היו כאשר הושקו הקונסולות מהדור הקודם, וכאן עולה השאלה אם יש מקום לפלייסטיישן ולאקס בוקס במציאות של ימינו. הקונסולות נמכרות במאות דולרים ולכך צריך להוסיף עלויות של משחקים בעשרות דולרים.

התשובה נעוצה בקהל היעד. אנשים שמשחקים רק מדי פעם, יוותרו על רכישת קונסולה ויישארו עם הסמארטפון, אך גיימרים שמחפשים כותר עם גרפיקה גבוהה, יעדיפו את המוצרים של סוני או מיקרוסופט. למשוואה הזו צריך להוסיף נתון מאוד חשוב, שמסוגל אפילו להגדיל את היקף המכירות של הקונסולות. סוני, ובעיקר מיקרוסופט, רוצות שהקונסולה שלהן תהיה הקופסה היחידה שתשב מתחת לטלוויזיה בסלון. זה אומר, שהצפייה בטלוויזיה בזמן אמת, סרטי קולנוע ושידורי VOD יעשו דרך האקס בוקס. לצורך כך למיקרוסופט יש בארה"ב ובמדינות שונות באירופה הסכמים עם מספר רב של ערוצי טלוויזיה ואפליקציות לצפייה בסרטי קולנוע ותוכניות טלוויזיה דרך הקונסולה.

מיקרוסופט משקיעה מאוד בחוויית הטלוויזיה באקס בוקס וואן והיא בעצם מראה לאיזה כיוון הצפייה במסך בסלון צריכה להתקדם. ניתן לשלוט בערוצים ובאפליקציות בתנועות היד באוויר או בהפעלה קולית, ללא שימוש בשלט רחוק. ניתן להגיד לאקס בוקס שיעבור לערוץ אחר או יאפשר שיחת וידיאו עם חבר דרך סקייפ (על חלק קטן מהמסך).

מיקרוסופט גם הקימה אולפן מיוחד בשם "מיקרוסופט סטודיו", בו עובדים על הפקות טלוויזיה עם סטיבן שפילברג, רידלי סקוט וסטיב קארנל. "אף אולפן לא יכול להציע את מה שאנחנו במיקרוסופט יכולים להציע, אנחנו לוקחים תוכנית טלוויזיה והופכים אותה לעולם שלם של דרכים לחוות אותה, באמצעות האקס בוקס סמארט גלאס (אפליקציה לסמארטפונים) והקינקט שמטשטשים את ההבדל בין דימיון למציאות", אמרה ננסי תלם, נשיאת אקס בוקס, סטודיו במיקרוסופט בכנס הג'רני של גלובס וארנסט אנד יאנג שהתקיים לפני מספר שבועות. "האקס בוקס וואן תשנה את חוויית הצפייה בטלוויזיה, היא תהיה ניתנת להתאמה כמו הסמארטפון והמחשב, וניתן יהיה לצפות במה שאני רוצה ואיפה שאני רוצה".

במילים אחרות, שבעוד שבישראל קונסלות המשחקים ישמשו בעיקר למשחקים לפחות בעתיד הנראה לעין, בארה"ב השוק עובר מהפכה שתגרום לאביזר המשחקים הזה להיות גאדג'ט עם מגוון אפשרויות רחב הרבה יותר.

קונסולות
 קונסולות

משחקים
 משחקים