2 דירות והרבה מניות: במה משקיע סטנלי פישר?

אילו מניות כלולות בתיק ההשקעות של פישר, מה שווי הנדל"ן שברשותו וכמה הוא גובה על הרצאה?

כשסטנלי פישר היה נגיד בנק ישראל, מתוקף תפקידו זה, הוא היה מעין אוטוריטה כלכלית - לפחות בעבור חלק מאזרחי ישראל. לכל דעה שלו, לכל המלצה שנתן ולכל רמז שזרק על מה שצפוי למשק הישראלי והאמריקאי הייתה לפחות אוזן קשובה אחת. לכן, די מסקרן לגלות במה השקיע פישר עצמו את כספו הפרטי, ומה ההון שצבר לאורך שנות הקריירה שלו.

פישר (70), נזכיר, פרש ביוני האחרון מתפקידו כנגיד בנק ישראל לאחר 8 שנים - שנתיים לפני סוף הקדנציה. למרות גילו, פישר ממש לא תכנן לפרוש לפנסיה ובתחילת ינואר מונה על ידי ברק אובמה, נשיא ארה"ב, לסגן יו"ר הפד (הבנק המרכזי של ארה"ב) - תפקיד שבו מחזיקה ג'נט ילן.

לפי החוק האמריקאי, כל אחד שממונה לתפקיד ציבורי בארה"ב חייב להגיש הצהרת הון, דהיינו לפרט את מקורות ההון שלו, החל מני"ע שהוא מחזיק, דרך הכנסות משכר, וכלה בנדל"ן שבבעלותו. בקיצור, הממשל האמריקאי רוצה לדעת מה המקור של כל דולר שברשות אותו מועמד. את ההצהרה מגיש אותו מועמד למשרה ציבורית למשרד לאתיקה ממשלתית (The United States Office of Government Ethics), והיא זמינה לכל מי שרוצה לעיין בה.

במקרה של פישר, הצהרה זו מתפרשת על פני 34 עמודים, ומספקת תמונה די מעניינת על הונו של מי שעד לאחרונה עמד בראש המערכת הכלכלית בישראל, וכעת יעמוד בראש מקבילתה האמריקאית. החוק האמריקאי, דרך אגב, אינו מאלץ את המועמד לספק שווי מדויק של כל נכס ונכס אלא מסתפק בציון טווח השווי שלו, וטווח זה (כפי שתבינו בהמשך) יכול להיות די רחב. לכן, ניתן לשערך את השווי המינימלי והמקסימלי של ההון של פישר ולא להצמיד לו מספר מדויק.

לפי "בלומברג", הצהרת ההון של פישר פירושה שהאיש שווה 14.6-56.3 מיליון דולר, ולטענתו זה אומר שהוא אחד מעשירי הפד האמריקאי. ילן, או-טו-טו הבוסית של פישר, הצהירה בזמנה כי הונה נע בין 4.8-13.3 מיליון דולר - נתון הממחיש את עושרו היחסית חריג של פישר לעומת עמיתיו למקצוע בארה"ב.

פישר צבר את הונו לאורך קריירה די מגוונת, ויש שיגידו מפוארת. בתחילת דרכו בחר דווקא באקדמיה ושימש מרצה לכלכלה באוניברסיטת שיקאגו, וכמרצה במכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT). יותר מאוחר שימש כלכלן ראשי של הבנק העולמי; משנה למנכ"ל קרן המטבע הבינלאומית; סגן יו"ר סיטיגרופ ובל נשכח - נגיד בנק ישראל, תפקיד שבעבורו עלה לארץ ושיפר את העברית שלו.

אז מה כולל ההון של פישר? ובכן, הנכס היקר ביותר שברשותו הוא יחידת מגורים בעיר ניו יורק, ששוויה - תחזיקו חזק - 5-25 מיליון דולר. פישר משכיר יחידה זו ועד כה גבה עליה דמי שכירות בשווי של 100 אלף דולר עד מיליון דולר. כמו כן, יש בבעלותו יחידת מגורים בעיר בולאוויו (Bulawayo, העיר השנייה בגודלה בזימבבואה). לפי הצהרת ההון, השווי של נכס זה "אינו וודאי", וכל הכנסה ממנו מועברת לצדקה. פישר, נזכיר, נולד בזמביה אך גדל בזימבבואה, שממוקמת בחלקה הדרומי של יבשת אפריקה.

אלו הם שני נכסי דלא-ניידי היחידים שברשותו, ויתרת הונו מורכבת מתיק השקעות די מגוון. פישר, כפי שעולה מהצהרת ההון, משקיע כמעט בכל מניה חמה, דוגמת גוגל, אפל, אקסון מוביל, מיקרוסופט, אורקל, קוקה קולה, איביי, ברקשייר האתוויי (ענק ההשקעות של וורן באפט), מקדונלד'ס ואפילו ענקית קוסמטיקה דוגמת אסתי לאודר, ענקית אופנה כמו ראלף לורן ויצרנית משחת השיניים הכי פופולרית, קולגייט פלמוליב.

כמו כן, תיק ההשקעות של פישר כולל מניות פיננסיות אך מאלו ייאלץ להיפרד כדי למנוע ניגוד אינטרסים, כפי שקובע החוק האמריקאי. לפי הצהרה של פישר עצמו, שצורפה להצהרת ההון שלו, בין המניות שימכור ניתן למנות את אמריקן אקספרס, בלאקרוק, מאסטרקארד וג'נרל אלקטריק - דהיינו מניות פיננסיות או בעלות זיקה לתעשייה הפיננסית.

ומה עוד עולה מהצהרת ההון של פישר? ובכן, כיאה למעמדו פישר הוא מרצה מבוקש, וכל הרצאה שלו שווה בממוצע כמה עשרות אלפי דולרים. כך לדוגמה, בספטמבר האחרון הרצה בכנס משקיעים בהונג-קונג וקיבל 50 אלף דולר; חודש מאוחר יותר הרצה בכנס של חברת השקעות בצ'ילה וקיבל 30 אלף דולר, ויום למחרת הרצה בכנס בלוס אנג'לס וקיבל 48 אלף דולר.

והנה עוד הכנסה צדדית של נגיד הבנק לשעבר. פישר הוציא לאור חמישה ספרים, וכמו כל סופר מצוי הוא מקבל בגינם תמלוגים. לדוגמה, בעבור הספר Macroeconomics הוא קיבל תמלוגים של 15-50 אלף דולר, ובעבור ספרו Lectures in Macroeconomics קיבל תמלוגים בשווי של 1,000-2,500 דולר.

בקיצור, פישר ידע איך לנצל את הקריירה הענפה שלו כדי ליצור לעצמו מקורות הכנסה מפה ועד... צ'ילה.

סטנלי פישר
 סטנלי פישר