בנק ישראל מוריד את הריבית ל-0.5% - שפל של 5 שנים

בנק ישראל מנמק את הסיבות להורדת הריבית: האטה בצמיחה עוד לפני הפגיעה הצפויה מ"צוק איתן", התחזקות השקל וירידה באינפלציה ■ בנק ישראל: לא ניתן עדיין לאמוד את הנזקים הכלכליים של הלחימה בעזה

קרנית פלוג / צילום: איל יצהר
קרנית פלוג / צילום: איל יצהר

בנק ישראל מוריד את הריבית במשק נוכח ההאטה הכלכלית והמשך ייסוף השקל. הבנק המרכזי הודיע היום (ב') על הפחתת הריבית לחודש אוגוסט ב-0.25% לרמה של 0.5%. מדובר ברמת שפל שלא נראתה מאז אוגוסט 2009.

במקביל הודיע בנק ישראל על הפחתת ריבית הדיסקאונט לבנקים ברבע אחוז ל-0.25%. בבנק מסבירים את ההחלטה להוריד את הריבית בנתונים הכלכליים המעידים על האטה במשק, לצד האינפלציה שנמצאת מתחת לטווח הממשלתי. כמו כן, הירידה בציפיות האינפלציה והתחזקות השקל סללו את הדרך להורדת הריבית

"האינפלציה בשנים עשר החודשים האחרונים ירדה כצפוי לרמה של 0.5%, מתחת לגבול התחתון של היעד, ובניכוי סעיף הדיור ירד המדד בתקופה זו ב-0.2%. מאז פרסום מדד אפריל חלה ירידה בציפיות לאינפלציה לכל הטווחים, והציפיות לטווח הקצר התקרבו אל הגבול התחתון של היעד", נכתב בהודעת הריבית.

בנק ישראל מתייחס להאטה בצמיחה ומוסר כי לא ניתן להעריך את מידת הפגיעה של מבצע "צוק איתן": "אינדיקטורים שנוספו החודש אודות הפעילות הריאלית מצביעים על המשך צמיחה מתונה, בדומה לרבעונים האחרונים. עם זאת, הם מתייחסים לתקופה שלפני ההחרפה במצב הביטחוני, שאת השפעתה הממתנת לא ניתן עדיין לאמוד. נמשכת חולשת יצוא הסחורות על רקע הקיפאון בסחר העולמי והייסוף המצטבר, תוך התמתנות ביצוא הטכנולוגיה העילית. גם בצריכה הפרטית מסתמנת חולשה בחודשים האחרונים. נתוני סקר כוח אדם מצביעים על יציבות, ובמספר משרות השכיר נבלם הגידול".

"הצד האפל" של הורדת הריבית הוא כאמור החשש מהמשך התנפחות מחירי הדיור. בנק ישראל לא מתייחס בהודעת הריבית באופן ספציפי לחשש זה, ומסתפק באמירה לפיה ההגבלות האחרונות שהוטלו בשוק המשכנתאות עובדות ומפחיתות את הסיכון: "מחירי הדירות המשיכו לעלות באפריל-מאי, ונמשך הקצב הגבוה של נטילת משכנתאות חדשות, תוך המשך ירידה במדדי הסיכון של משכנתאות אלה, בעקבות צעדי המפקח על הבנקים".

מאז החלטת הריבית האחרונה בחודש שעבר נחלש הדולר ב-0.7% מול השקל. אתמול קרא נשיא התאחדות התעשיינים לחתוך את הריבית ל-0% ולרכוש דולרים באגרסיביות על מנת לפחת את השקל ולתמוך ביצוא. (לסיפור המלא)

ריבית
 ריבית