מאני טרי: עלייה של 34% בהשקעה בהון סיכון ברבעון השני

השקעות בחברות מגובות הון סיכון בישראל הגיעו ל-233 מיליון דולר ברבעון השני של השנה ■ מתחילת השנה גייסו החברות 465 מיליון דולר, גידול של 25% לעומת אשתקד ■ המגזר שנמצא בעלייה: תוכנה ■ המגזר שבירידה: אינטרנט

הון סיכון מנהל ניהול סטארט-אפ  סטארט אפ  הון סיכון הייטק היי טק שבבים צ`יפ / צלם: save as
הון סיכון מנהל ניהול סטארט-אפ סטארט אפ הון סיכון הייטק היי טק שבבים צ`יפ / צלם: save as

על פי דו"ח Money Tree של פירמת רואי החשבון PWC ישראל, הגיעו השקעות בחברות מגובות הון סיכון בישראל ל-233 מיליון דולר ברבעון השני של 2014, גידול של 34% לעומת הרבעון המקביל. מתחילת השנה גייסו החברות 465 מיליון דולר, גידול של 25% לעומת התקופה המקבילה.

הנתון הזה שם את המחצית הנוכחית במקום טוב באמצע מול מחציות ראשונות של שנים קודמות. בשתי שנות השיא האחרונות, 2008 ו-2011, גוייסו למעלה מ-700 מיליון דולר במחצית הראשונה. המחצית הנוכחית היא בין הגבוהות בשנים "רגילות", בהן ההשקעה במחצית נעה בין 350-420 מיליון דולר.

מספר החברות שגייסו הון סיכון ברבעון הנוכחי ירד מ-43 ברבעון המקביל ל-37 בנוכחי, ואילו ממוצע ההשקעה בכל חברה עמד על 6.3 מיליון דולר, לעומת 4 מיליון בממוצע מעל ברבעון המקביל. ברבעון הנוכחי, כמו ברבעון המקביל, בוצעו רק 6 עסקאות של מעל 10 מיליון דולר.

מבין החברות שקיבלו את ההשקעה, כ-30% הן חברות שקיבלו או מקבלות תמיכה מן המדען הראשי. שיעור ההשקעות הראשונות של הקרנות בחברות (שהן בדרך כלל השקעות בשלבים מוקדמים) הוא נמוך ברבעון הנוכחי יחסית לרבעונים קודמים בשנים קודמות.

עבור מגזר מדעי החיים רבעון 2 של 2014 היה מוצלח במיוחד. גם במגזר התוכנה חלה עלייה משמעותית בהיקף ההשקעות, אך במגזר האינטרנט, הלהיט שלה שנים האחרונות, חלה ירידה. גם בתחומי הקלינטק והמוליכים למחצה היה רבעון יחסית חלש. תכום התוכנה קיבל ברבעון הנוכחי 49% מההשקעות ותחום מדעי החיים - 21%.

לדברי רובי סולימן, ראש מגזר משותף היי-טק ב-PWC ישראל: "נראה כי ההספדים שנכתבו על תעשיית הון הסיכון לפני זמן לא רב לא התממשו. נכון, ההון סיכון הישראלי שינה את פניו במידה רבה ושחקנים רבים חדלו לפעול, אך אחרים תפסו את מקומם. ברבעון זה אנו מדווחים כי בארה"ב כמות ההשקעות ברבעון היא הגבוהה ביותר מאז שנת 2000. אנחנו עוד לא רואים את אותם שיאים כבארה"ב, אך יש עדיין למה לצפות.

"נשאלת השאלה האם אנו בפתחה של בועה חדשה? להבדיל מהבועה של שנת 2000, בתקופתנו יש פחות סיכון לגבי 'האם הטכנולוגיות החדשות יאומצו ויצליחו לעשות כסף' אלא 'מי תהיינה החברות שתובלנה את השוק?'. אנו מאמינים כי לחדשנות, ליזמות וליצירתיות של ההיי טק הישראלי יש כוח רב להתגבר גם על קושי. בטווח הארוך ההיי טק הישראלי מושפע הרבה יותר ממגמות כלכליות וטכנולוגיות עולמיות מאשר התרחשויות מקומיות".