חייק: "הילדים שלי לא יוכלו לחיות במדינה של יבואנים"

מנכ"ל התאחדות התעשיינים: "אנחנו יורדים במשקל, נרשמה ירידה במשקל התעשייה בישראל, גם בתעסוקה וגם בתוצר. קו פרשת מים אחד חווינו במשבר הגלובלי בין 2008-2009, והשני נרשם במחאה החברתית"

אמיר חייק / צילום: תמר מצפי
אמיר חייק / צילום: תמר מצפי

"בשנתיים האחרונות אני רואה עצמי ככיפת ברזל נגד חקיקה שפוגעת בתעשיינים שהורגת אותם" כך אמר הבוקר (ה') שר הכלכלה נפתלי בנט בוועידת התעשייה 2014 המתקיימת במלון הרודס באילת.

בנט הוסיף כי "אני מדמה יזם כאדם שמטפס על הר, וכל הזמן מתקרב לפסגה אבל לא מגיע אליה. הזמן לרוח חדשה בתעשייה הישראלית, ולכן בתקציב הנוכחי הגדלנו ביחס לשנה שעברה את ההשקעה בתעשייה בחצי מיליארד שקל, ואת תקציב משרד המדען הראשי ב-100 מיליון שקל וקיבלנו החלטה שכבר ממומשת להסיט חלק ניכר מתקציבים לתעשייה עילית לתעשייה ותיקה יותר".

בנט התייחס גם לנושא שכר המינימום הנמצא בכותרות וציין כי "צריך להגדיל את שכר המינימום אבל צריך להיזהר שמרוב הגנות על העובד לא נפגע בעובד. המקצוע המסוכן בעולם הוא מובטל. ההרס שקורה לבנאדם שיושב נטול עבודה גדול יותר מכל דבר אחר. לכן היום יש עשרות אם לא מאות מפעלים שנלחמים כדי לשרוד, ומספיקה דחיפה קטנה כדי לגלגל אותם למעגל הסגירה. אז אם נעשה פה מהלך לא מאוזן, אז כאילו נטיב עם העובדים אבל בעצם נייצר הרבה מאוד מובטלים.

"רשת החדשנות נועדה בדיוק כדי להזריק יותר כסף לתוך התעשייה הישראלית וכמעט כל חברות ההיי טק תומכות בזה. ההיי-טק רץ קדימה כי המציאות משתנה". בנט פנה לתעשיינים ואמר "כמו שאתם לא אוייבים גם משקיעים הם לא אוייבים, ואני לא מתבייש לומר את זה".

לפני כן תקף מנכ"ל התאחדות התעשיינים, אמיר חייק, את הממשלה בהתייחסותה לתעשייה ואמר כי "אנחנו יורדים במשקל, נרשמה ירידה במשקל התעשייה בישראל, גם בתעסוקה וגם בתוצר. קו פרשת מים אחד חווינו במשבר הגלובלי בין 2008-2009, והשני נרשם במחאה החברתית. שום דבר בדו"ח טרכטנברג לא ריאלי ולכן גם לא יקויים וזה לא מפריע לו להמשיך להציג את הנתונים שלו. אנחנו במצב יותר טוב מייון איסלנד ספרד, מדינות שהכלכלה שלהם בקריסה, אבל הרבה פחות ממדינות ה-OECD כמו גרמניה שהתעשייה שלהן מחזיקה את הכלכלה".

חייק הוסיף כי "הילדים שלי לא יוכלו לחיות במדינה בה אין בה תעשייה, במדינה של יבואנים, אנשים לא יכולים לשבת בבתי קפה ולהציף את המדינה ביבוא". לדבריו, הנתונים אודות ההאטה במשק מדאיגים. "בין 2004-2008 היצוא צמח ב-11.7% ומאז המשבר הכלכלי מ-2009 עד היום צמח רק ב-1.8%. אנחנו הולכים למקום לא טוב. אנחנו רואים את כלכלת ההיי טק לעומת הכלכלה המסורתית ורואים שמ-2004 ענפי ההיי טק צמחו ב-82% בעוד הכלכלה הקלאסית צמחה רק ב-2.3%. אבל אל לנו לסמוך על היי טק כל כך, כי בשנים 2013-2014 נרשמה ירידה של 1.1% בתוצר ההיי-טק ומי יהייה הקטר הבא? צריך לדאוג לחדשנות".

חייק התייחס גם לנושא התחרות וציין כי התעשיינים חווים שחיקה בכושר התחרות שלהם. "לצערי הממשלות מבצעות ניסויים בתעשייה שלהן. כולנו מתבשמים בשער הדולר, אבל עדיין התיסוף בישראל הוא החד ביותר בעולם. הדבר משפיע על כושר תחרות שלנו. יוקר מחייה יש גם בתעשייה והגיע הזמן שהממשלה תדבר גם על זה. אנחנו הפיתרון ליוקר המחייה ולא הבעיה. אבל מעלים לתעשיינים חשמל מים, ארנונה, מסבסדים דרכם חקלאיים ואז אומרים להם שהם יקרים. ציניות שאנחנו לא יכולים לסבול יותר. מפעל של 1000 מ"ר משלם בישראל ארנונה של 40 דולר למ"ר, בארה"ב 14 דולר למ"ר, ובאירופה 15 דולר למ"ר. שרי הפנים והאוצר הבטיחו לנו שלא תהייה העלאת ארנונה חריגה והיא עלתה בכל זאת, וגם מחירי המים עולים כל הזמן. אבל צרת הצרות היא רגולציה. יש לנו מאגרי גז ועושים לנו רגולציה שמשאירה את הגז באדמה. תעשיינים מחכים שנים ממינהל מקרקעי ישראל כדי לקבל אישור להרלבת המפעל שלהם. צביקה אורן אלוף הקשרים חיכה 11 שנים להקים מפעל בדימונה. דן פרופר רוצה להקים מפעל בערד ומכפישים אותו. התקנים יורדים ואז משמידים סחורות שמגיעות לפה. ובנוסף לכל זה הממשלה מקימה וועדה לקידום הייבוא. אבל אנחנו לא יכולים להיות המדינה הפראיירית היחידה בעולם. הצריכה הפרטית עלתה בישראל אבל הכסף הלך על יבוא. שהממשלה תסתכל במראה ותמצא את מי שאחראי על יוקר המחייה".