פסגות: "אירופה תעשה הכול כדי שיוון תישאר בגוש האירו"

גיא בית אור, כלכלן שווקים גלובליים בפסגות: "אירופה יכולה להתמודד עם כל מצב, שכן כל החוב היווני קטן באופן יחסי, אך החשש הוא שחדלות פירעון לא מסודרת של יוון תתחיל אפקט דומינו באירופה שיחתור תחת יסודותיה"

אלכסיס ציפראס / צילום: בלומברג
אלכסיס ציפראס / צילום: בלומברג

מפלגת השמאל הראדיקלית סיריזה זכתה הלילה בבחירות ביוון ברוב גדול, אך לא מוחלט. לאחר ספירה של 99.8% מהקולות, סיריזה זכתה ב-36.3% מהקולות אשר הקנו לה 149 מושבים מתוך 300 בפרלמנט היווני.

מפלגת השלטון הנוכחית, ND, זכתה ב-27.8% מהקולות אשר הקנו לה 76 מושבים בלבד. מפלגת הימין הקיצונית, "השחר המוזהב" היא השלישית בגודלה כאשר זכתה ב-6.3% מהקולות.

גיא בית אור, כלכלן שווקים גלובליים במחלקת המאקרו של פסגות, מעריך היום בסקירה שפרסם כי "אירופה תעשה הכול על מנת שיוון תישאר בגוש האירו, גם במחיר של תספורת נוספת על החוב". בפועל, הוא מציין, אירופה יכולה להתמודד עם כל מצב, שכן כל החוב היווני קטן באופן יחסי, אך "החשש הוא שחדלות פירעון לא מסודרת של יוון תתחיל אפקט דומינו באירופה אשר יחתור תחת יסודותיה".

אירופה אמורה לדון בימים הקרובים בהארכת תכנית הסיוע ליוון, אך הם יכולים להאריך אותו, רק אם הממשלה היוונית תגיש בקשה רשמית לכך. לאור תוצאות הבחירות, סביר להניח כי יעברו חודשים עד אשר האירופאים והיוונים יגיעו להסכמות חדשות, אם בכלל.

המיקוד של המשקיעים בימים הקרובים יהיה על התבטאויותיו של ראש הממשלה הנכנס, ציפראס, לגבי המו"מ עם אירופה והאם פניו להסדר חדש או לחדלות פירעון לא מסודרת על החוב היווני. סביר להניח, אומר בית אור, כי בימים הקרובים נראה החרפה ברטוריקה של ציפראס כדי לשפר עמדות במו"מ עם אירופה ועל כן התנודתיות בשווקים תעלה בימים הקרובים.

חשוב לציין כי רוב החוב היווני, אשר עומד על 175 מיליארד אירו בקירוב, מוחזק על-ידי ה-ECB וקרנות הסיוע, לכן גם במקרה של תספורת הסיכון אינו של מערכת הפיננסית אלא יותר סיכון פוליטי.

"סביר להניח שבסופו של דבר הצדדים יגיעו לפשרה"

עוד מציינים בפסגות כי ניצחונה של מפלגת סיריזה, על השקפותיה הרדיקליות, תשליך ככל הנראה על הסיכון הפוליטי באירופה כאשר גופים רדיקליים במדינות נוספות ישאפו עידוד מהמצב החדש ביוון. עם זאת, הסיטואציה ביוון הינה שונה מהסיטואציות במדינות אחרות באירופה על רקע המאפיינים הכלכליים והתרבותיים שלה ולאור העובדה שהיא סבלה בשנים האחרונות ממדיניות הצנע יותר מכל מדינה אחרת באירופה. תכנית ההרחבה הכמותית באירופה שהושקעה רק ביום חמישי האחרון, צפויה למתן את ההשלכות השליליות על הסנטימנט כתוצאה מהבחירות.

יונתן כץ וכלכלני לידר שוקי הון מציינים בתגובה לבחירות ביוון כי זכייתה של מפלגת השמאל ביוון עלולה להביא לעצבנות בשווקים ולהיחלשות נוספת ביורו. Tsipras (ראש המפלגה) דוגל בשינוי תנאי הסכם הסיוע עם הקהילה האירופית ולהפסקת מדיניות הריסון הפיסקאלי החריף. למרות זאת, הוא כן שואף לשמור את יוון בתוך גוש היורו ורואה חשיבות בכך.

"השאלה הגדולה תהיה האם גרמניה תהיה מוכנה לשנות את הסכם הסיוע לטובת יוון ולהסכים לשינוי במדיניות הפיסקאלית ואולי למחיקת חובות או פריסה יותר ארוכה. חשוב להדגיש שלמרות המחלוקת הקשה בנושא הצנע ביוון, זה לא האינטרס של אף אחד שיוון תפרוש מגוש היורו, כך שסביר להניח שבסופו של דבר הצדדים יגיעו לפשרה. יחד עם זאת, בטווח הקצר אי וודאות בנושא תתרום להיחלשות היורו ולירידת תשואות על אג"ח ארה"ב בתור מפלט "בטוח" (flight to safety)".