הדולר והאירו זינקו מול השקל; "גורמי הפיחות נותרו תקפים"

הדולר היציג התחזק ב-0.75% ל-3.893 שקלים והאירו היציג זינק ב-1% לרמה של 4.415 שקלים ■ יוסי פריימן: "על הסקטור העסקי להקדים ולפעול לצמצום החשיפה המטבעית והסיכונים הפיננסיים אליהם הוא חשוף"

כסף / צילום: רויטרס
כסף / צילום: רויטרס

השקל נחלש מול המטבעות המרכזיים במסחר במט"ח היום. הדולר היציג התחזק ב-0.75% ל-3.893 שקלים והאירו היציג זינק ב-1% לרמה של 4.415 שקלים. בעולם נסחר האירו בירידה של כ-0.1% לרמה של 1.134 דולרים לאירו.

פגישת מנהיגי אירופה עם יוון הסתיימה הלילה (ה') ללא החלטות וללא התקדמות באשר לפעולות שיש לעשות להסדר חדש בכל הנוגע לחובותיה של יוון. השיחות בין היורו-גרופ לנציגי יוון נמשכו בבריסל למשך 6 שעות עד השעות הקטנות של הלילה אך הסתיימו כאמור ללא צעדים אופרטיביים וההחלטות יידחו לשבוע הבא בפגישת מנהיגי האיחוד. (לסיפור המלא)

כלכלני בנק לאומי מציינים בסקירת המאקרו השבועית שלהם כי לראשונה מאז 2008 קיים עודף בתנועות ההון נטו הנכנסות (השקעות ישירות והשקעות פיננסיות) אשר הסתכמו בשנת 2014 כולה בכ-3.7 מיליארד דולר, נתון גבוה בראיה היסטורית. "התפתחות זו, לצד הערכותינו כי העודף בחשבון השוטף יישמר השנה וב-2016 בהמשך למגמה בשנים האחרונות, מהווה גורם בסיסי התומך ביציבותו של השקל מול סל המטבעות. בעת האחרונה, שער החליפין של השקל שב להתחזק מול סל המטבעות וביחס למטבעות המובילים שבו, וזאת לאחר מגמת פיחות במהלך המחצית השנייה של 2014. מגמת הפיחות (כ-14% מול הדולר, ינואר 2015 לעומת יולי 2014) נבעה בין היתר מגורמים חיצוניים, ובעיקר מהערכות המשקיעים לגבי התרחבות בפערי הריביות בין הריבית הדולרית בארה"ב וריבית בנק ישראל בטווח הקצר-בינוני (בדומה למגמה בעולם). במבט קדימה, אנו מעריכים כי גם אם הדולר ישוב להתחזק מול המטבעות בעולם, הרי שפוטנציאל הפיחות של השקל הינו מוגבל".

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים מימון והשקעות, מציין כי "בזירה המקומית פעילות הגופים המוסדיים המקטינים את אחזקתם בזירה הגלובלית לצד ביצוע פעולות לצמצום החשיפה המטבעית שלהם בולמים את פיחות השקל אל מעל לרף ה-3.90-3.93 שקלים לדולר. להערכתנו גורמי הפיחות נותרו תקפים ובטווח הקצר טרם מוצה פוטנציאל פיחות השקל בעוד בטווח הארוך תנועות הון זר ישירות למשק יגררו להתחזקות השקל. בנק ישראל פועל כמבוגר האחראי וממשיך לרכוש דולרים במטרה לבלום עודפי הצע וייסוף חד בשער החליפין אולם לדעתנו על הסקטור העסקי נדרש להקדים ולפעול לצמצום החשיפה המטבעית ובסיכונים הפיננסיים אליהם הוא חשוף", אומר פריימן.

במחלקת המחקר של FXCM ישראל ציינו הבוקר: "הדולר-שקל ממשיך לדשדש השבוע סביב רמת 3.88, וזאת בשעה שבעולם מדד הדולר מטפס בהדרגה מעלה לעבר השיא האחרון מעל 95 על רקע העלייה בתשואה על אג"ח של ממשלת ארצות הברית. ברמה הטכנית, כל עוד הצמד נסחר מתחת ל-3.90, הנטייה היא כלפי מטה. בטווח הארוך יותר, הצמד עשוי לעשות את דרכו עד לאזור 3.78, שזוהי רמת תיקון השליש של העלייה הגדולה מאוגוסט 2014 ועד השיא סביב 4 שקלים לדולר".

מנכ"ל מט"ח 24 דוד מסיקה מציין כי "לקראת ההסכם המתגבש בין נציגי האיחוד לבין נציגי יוון מסתמנת התגלגלות חיובית למטבע היורו שאט אט מתקרב לחסם ולעלייה בשנית מעל 4.40 שקלים. כל יום נוסף של דשדוש השיחות והתקרבות ליעד ה-28 לפברואר עשוי להוביל את האירו בשנית למבוי סתום וזאת על אף העלייה בערכו בשעות הבוקר".