כיל: דבריו של זליכה על הברום - דמגוגיה ריקה וזולה

פרופ' ירון זליכה, היועץ הכלכלי של ועד עובדי תרכובות ברום: "מדוחות כיל עולה כי מגזר הברום בכיל רשם רווח (בניכוי גורמים חד-פעמיים) בסך 128 מיליון דולר ב-2014"

על רקע המאבק הממושך של עובדי כיל ובעיקר מגזר תרכובות הברום בחברה, מפרסם היום (ה') פרופ' ירון זליכה, היועץ הכלכלי של ועד עובדי תרכובות ברום, חוות-דעת מעניינת בעקבות פרסום דוחות כיל אתמול (ד').

זליכה טוען כי הנהלת כיל עושה הפרדה מלאכותית, טועה ומטעה, בין רווחים כביכול מכריית הברום לבין הפסדים כביכול מייצור התרכובות. "זו היא הפרדה מלאכותית, שאינה מבטאת את המהות העסקית הכלכלית והחשבונאית. זו הצגה המבטאת תמרון חשבונאי והטיה הסותרת את כללי החשבונאות המקובלים ולכן גם אסורה הצגה זו לפרסום במסגרת הדוחות הכספיים של החברה. כללי החשבונאות המקובלים מחייבים את כיל לדווח על הרווח לפי מגזרי פעילות וכיל עצמה מדווחת למשקיעים במניותיה זה שנים על הפעילות כמקשה אחת".

זאת ועוד, כללי החשבונאות מחייבים להציג למשקיעים מידע כפי שמוצג למנהלי הפעילויות בארגון - כלומר לפי אותם תחומי פעילות ולפי אותם סעיפים חשבונאיים (הכנסות, רווח גולמי, תפעולי וכו'). משמע, אפילו בקבוצה עצמה הגדירו ומגדירים גם כעת את כל תחום הברום כמקשה אחת. במילים אחרות, "טענות ההנהלה שהושמעו לעובדים לפיה כריית הברום היא רווחית בשעה שייצור התרכובות בישראל אינו רווחי אינם משקפים מציאות כלכלית אלא תמרוני סרק חשבונאיים בלבד שיש להביע חשש כי הועלו רק לצורך הצדקת הניסיון מחוסר הרסן לפיטורים המונים של עובדים".

זליכה מציין כי מדוחות כיל עולה כי מגזר הברום בכיל רשם רווח (בניכוי גורמים חד-פעמיים) בסך 128 מיליון דולר בשנת 2014. הגם שהרווח השנתי לאחר נטרול גורמים חד-פעמיים עדיין נמוך יותר מהמקביל לו בשנת 2013 אזי ברבעון הרביעי מגמת הגידול ברווחים אף התחזקה וחצתה את הנתון המקביל אשתקד. כמו כן, רווח זה גבוה ממגמת הרווחיות התפעולית הרב שנתית של המגזר (בנטרול הרווחים החריגים של השנים 2011-2012). זאת ועוד, היקף המכירות של המגזר עלה אף הוא בכ-40 מיליון דולר, שינוי מגמה חשוב לאחר שנתיים של ירידה בהכנסות.

על רקע זה, אומר זליכה, מוטב שההנהלה תעסוק במו"מ כן ותם לב על בסיס המצב האמתי המצוין של מגזר הברום ותחדל מזריעת מסך עשן המנסה להסתיר את הרווחיות הגבוהה. "עובדי הברום אינם מתנגדים להתייעלות וישמחו להמשיך ולתרום את חלקם לעלייה נוספת ברווחיות המגזר. אך העובדים לא יסכימו לפגיעה ברגל גסה בזכויותיהם שנצברו כדין על פני שנים ארוכות, באופן חד צדדי ובמסווה של הפסדים שלא קיימים".

כיל: דברי זליכה חסרי בסיס

בתגובה לדברי זליכה נמסר מכיל כי "דבריו של מר זליכה חסרי בסיס, נטולי מידע שלם ואמין ולכן הם כסיסמאות ריקות מתוכן ודמגוגיה ריקה וזולה שלא צריכה להיות נחלתו של פרופסור שמכבד את עצמו. מר זליכה, כיועץ בשכר של וועד העובדים, סרב לחתום על התחייבות לשמור על סודיות ולכן הוא אינו חשוף לתמונה המלאה. כל אלה לא מונעים ממנו להציג מסקנות חד משמעויות, דבר המעיד בעיקר על חוסר הרצינות של מסקנותיו".

"בדבריו, מר זליכה מנסה להטעות וליצור מניפולציה שקרית בהקשר המפעל בנאות חובב בכך שהוא מנתח את תוצאות מגזר 'מוצרים תעשייתים' של כיל, שבנוסף למפעל תרכובות ברום בנאות חובב כולל גם את חברת הברום בסדום ועוד מפעלים בהולנד, צרפת, ארה"ב סין ועוד מספר חברות מתחום הזרחן והטיפול במים. הרי אין לתוצאות המגזר השלם רלבנטיות למצבו הקשה של המפעל בנאות חובב, שהפסיד בשנת 2014 כ-170 מיליון שקל, ומאז 2007 הוא הפסיד מעל ל-1.5 מיליארד שקל. לולא תוכנית התייעלות, יתכן ויהיה כורח כלכלי לסגור את המפעל בנאות חובב".

עוד מציינים בכיל: "כדאי שנזכור כי זליכה טען במשך שנים, עוד בהיותו חשב כללי, כי כיל מוכרת ברום לחברת תרכובות ברום במחיר נמוך מדי על מנת להתחמק מתשלומי תמלוגים, וזו היתה הטענה המרכזית של מר זליכה והממשלה בבוררות התמלוגים כנגד כיל, ואילו היום הוא טוען כי מחיר הברום גבוה מדי. האם הפליק-פלאק בעמדתו של מר זליכה היא תוצאה של קבלת שכר על ייעוץ לוועד העובדים והתאמת "הניתוח המקצועי" שלו לצרכי הוועד? זליכה, כחשב הכללי, גרם הפסדים לתרכובות הברום בסכום של עשרות מיליוני שקלים כל שנה בשל דרישתו להטיל תשלום תמלוגים על מוצרי המשך (תרכובות הברום) ולא רק על המינרל עצמו (ברום), וזאת בניגוד מוחלט לנהוג בעולם כולל ביחס לכל מתחרותיה ולקוחותיה הבינ"ל של חברת הברום שלא נדרשים לשלם תמלוגים על מוצרי המשך. בעמדתו זו של זליכה הוא העמיד את תרכובות ברום בנחיתות מול מתחרותיה".