מודעה של רב מאשימה את סוזן רייס בהתעלמות מרצח עם

מודעה על עמוד שלם ב"ניו-יורק טיימס": "ליועצת לביטחון לאומי יש כתם עיוור: רצח עם, גם של העם היהודי וגם ברואנדה", על רקע תצלום של רייס בצד גולגלות מתים ■ הודעות גינוי מארגונים יהודיים רבים, ובראשם אייפ"ק

ברק אובמה / צילום: רויטרס
ברק אובמה / צילום: רויטרס

בקהילה היהודית בארה"ב ובחוגים פוליטיים בוושינגטון פרצה סערה לאחר שהרב האמריקאי שמולי בוטח, חבד"ניק, מחבר הספר "סקס כשר" ומקורבם של ידוענים כאופרה ווינפרי ומייקל ג'קסון, פרסם אתמול (שבת) מודעת נאצה בגנות היועצת לביטחון לאומי, סוזן רייס, על פני עמוד שלם ב"ניו-יורק טיימס". ברישא של המודעה, באותיות ענקיות, מופיעה הכתובת: "הכתם העיוור של סוזן רייס: רצח עם, גם של העם היהודי וגם ברואנדה", ומתחתיה, תצלום של רייס בצד גולגלות מתים. ארגוניים יהודיים רבים מהזרם המרכזי הזדרזו לגנות את המודעה כ"שערורייתית" ו"פרוורטית".

על המודעה, שפורסמה ערב בואו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לוושינגטון, חתום הארגון This World: The Values Network בשליטתו של בוטח.

הרקע: ביקורת שמתחה רייס על נתניהו בתכנית הראיונות של צ'רלי רוז, בשבוע שעבר, שבה אמרה, כי נתניהו "הזריק מנה של פוליטיקה מפלגתית" ליחסי ישראל ארה"ב, ויש לכך השפעה "הרסנית" על מרקם יחסים אלה. רייס תהיה נציגת ממשל אובמה בוועידה השנתית של אייפ"ק, השדולה הפרו-ישראלית בוושינגטון, שנפתחת היום. נתניהו ינאם בוועידה מחר (ב') ובקונגרס מחרתיים. מארגני הוועידה חוששים מתגובות בלתי מנומסות של הנוכחים בעת נאום רייס ונבחנות דרכים שונות כדי למנוע תקלות.

במודעה נאמר: "רייס תוקפת את מנהיג המדינה היהודית, שנבחר באופן דמוקרטי, מפני שהוא מתנגד שיתייחסו אל ישראל כמו אל צ'כוסלובקיה ב-1938. למרות שישראל לא הוזמנה למו"מ הגרעיני עם האויב, שהמוטו שלו הוא 'מוות לאמריקה, מוות לישראל', רייס נוזפת בהתנשאות בראש הממשלה רק מפני שהוא נושא את קולו. לרייס יש אולי כתם עיוור לגבי רצח עם, אך היא צריכה להתייחס לבעלת הברית שלנו, ישראל, לפחות באותה מידה של נימוס דיפלומטי שהיא מפגינה כלפי מדינה שהיא אויב מושבע של ישראל וארה"ב".

"למרות שלישראל נשקף איום מהרפובליקה האיסלמית של איראן... רייס מציגה את תחינתו הנואשת של ראש הממשלה למען המשך קיומה של ישראל, בנאומו המתוכנן בקונגרס, כ'הרסנית'", נאמר עוד במודעה.

המודעה מאשימה את רייס ב"דפוס של התעלמות אדישה מרצח עם". הנוסח מזכיר אירוע מ-1990, כאשר רייס שירתה בצוות המועצהה לביטחון לאומי בממשל קלינטון וייעצה לא להגדיר את מעשי הרצח ברואנדה כ"רצח עם".

"סמנתה פאואר, שגרירת ארה"ב באו"ם, גינתה את רייס ועמיתיה במועצה לביטחון לאומי במאמר תחת הכותרת, 'צופים מהצד ברצח עם', שפורסם ב-2001", נאמר במודעה של הרב. "על פי אותו מאמר, אמרה אז רייס: 'אם נשתמש במילה רצח עם, והציבור יתרשם שלא עשינו דבר, איזו השפעה תהיה לכך על הבחירות לקונגרס בנובמבר'?".

בתגובה אמרה אייפ"ק, כי "להתקפות אישיות אסור שיהיה מקום בשיח שלנו". אייב פוקסמן, ראש הליגה נגד השמצה, אמר שהמודעה ב"טיימס" יצרה "קשר כוזב ופרוורטי בין ביקורת על ראש ממשלת ישראל לבין התעלמות מרצח עם... קשר כזה לא רק מרעיל את השיח על נושאי ביטחון גלובלי, אלא הוא גם מזלזל בטבע הנורא של רצח עם ובזכר קרבנותיו".