כך תבחרו קרן אג"חית בלי דמי ניהול מחסלי תשואה

מה התשואה הצפויה בקרנות אג"חיות? למה דמי הניהול הפכו לקריטריון מרכזי בבחירת קרן אג"חית? ואיך תבדקו את הקרן שלכם?

קרנות / צילום: טינקסטוק
קרנות / צילום: טינקסטוק

הפחתת הריבית בשנים האחרונות הזניקה את מחירי אגרות החוב, ובמקביל קרנות הנאמנות האג"חיות סיפקו למשקיעים בהן תשואות מרשימות. אבל, זהו! החגיגה נגמרה. הריבית אולי עוד יכולה לרדת בטווח הקצר, אבל אלה האדים האחרונים.

בטווח הבינוני והארוך, הריבית אמורה להיות גבוה משמעותית מהריבית הנוכחית. זו מגמה גלובלית. בארה"ב, הריבית האפסית אמורה להתחיל לזחול כלפי מעלה כבר השנה ותוך שלוש שנים לעלות ל-3%.

הריבית אצלנו, שמושפעת מאוד מהריבית בארה"ב, עשויה להגיע לרמות הללו בטווח של השנים הקרובות. אבל, חייבים להזכיר - כבר תקופה ארוכה מדברים על כך שהריבית תעלה, ובפועל היא דווקא יורדת.

למדריכי קרנות נאמנות - היכנסו לאתר מהון להון, מדריכים פיננסים

מה התשואה באגרות החוב?

בהינתן הריבית הנוכחית, הרווחים והתשואה בשוק אגרות החוב מגוחכים. אם תשקיעו ישירות באגרות חוב שקליות, תזכו לכמה עשיריות האחוז במקרה הטוב, תלוי כמובן בטווח ההשקעה. אם תשקיעו באגרות החוב המדדיות, אולי תקבלו קצת יותר (גם לא בטוח), אבל תהיו חשופים לסיכון הגלום במדדים נמוכים (ואפילו שליליים).

אם תשקיעו באגרות חוב קונצרניות, כבר תקבלו מעט יותר. אגרות החוב האלו מסוכנות יותר מאגרות חוב ממשלתיות ובהתאמה נותנות ריבית גבוהה יותר. כמה גבוהה יותר? תלוי בחברה עצמה ובענף, אבל גם שם התשואות הפכו למגוחכות. הריבית בחברות שנחשבות חזקות/ סולידיות (ואפשר להתווכח על החוזקה שלהן) היא מעט יותר מהריבית באגרות חוב ממשלתיות. השוק פשוט לא מתמחר את הסיכון, אולי בגלל שככה זה בבועות: כשיש הרבה כסף שמחפש השקעות, הוא מנפח את המחירים. זה קרה בשנים הקודמות למשבר בסוף 2008, ונראה שזה קורה גם עכשיו!

כל זה לא מפריע למנהלי קרנות הנאמנות לחגוג על חשבונכם. אם תשאלו אותם שלא לציטוט הם יגידו לכם (רובם הגדול) שהמחירים בשוק האג"ח לא מצדיקים את הסיכון. אבל הקרנות שלהן עמוסות באגרות חוב. פשוט, אין ברירה, אין אפיקי השקעה אחרים, והקרנות מחויבות להשקיע על פי התשקיף.

קרן נאמנות אג"חית שהציבור מזרים אליה כסף, מחויבת להשקיע את הכסף הזה באגרות חוב. כן, כנראה שהציבור מטומטם ולכן הציבור ישלם, אבל הנה בעיה גדולה נוספת: אף שהתשואה הצפויה בקרנות אגרות החוב נמוכה מאוד, מנהלי הקרנות גובים דמי ניהול יחסית גבוהים. הם מספרים את הסיפור של הקרן ומספקים את נתוני התשואה שלה עד היום, ועל סמך זה מקבלים דמי ניהול גבוהים.

אבל, זו היסטוריה. מה שהיה הוא לא מה שיהיה. התשואות הטובות שהושגו בשנים האחרונות הן בעיקר בגלל הפחתת הריבית, וזה לא יחזור. כשהקרנות הללו הניבו בעבר כמה אחוזים טובים בשנה, אז דמי ניהול של 0.5% או 0.7% היו אולי סבירים, אבל מהיום קדימה הן צפויות להניב עשיריות אחוז בודדות. אם הן ייקחו סיכונים, הן יניבו מעט יותר, אבל עדיין זו תשואה עגומה לעומת השנים האחרונות. דמי הניהול, מנגד, לא יירדו, ואז מתקבל אבסורד, שבו דמי הניהול בעצם מאפסים או כמעט מאפסים לכם את התשואה בקרן הנאמנות.

דמי הניהול בקרנות אג"ח, מנופחים!

המצב החדש בשוק האג"ח ושוק קרנות האג"ח, דורש מכם, המשקיעים, שינוי גישה. אם התייחסתם בעיקר לביצועי הקרן בעבר והסתמכתם על מערכות הבנקים (מערכות הדירוג) כשבחנתם קרן אג"חית, הרי שעכשיו תצטרכו לבחון בעצמכם את דמי הניהול. ביצועי הקרן בעבר לא רלבנטיים לתשואתה בעתיד, והתשואה בעתיד צפויה להיות נמוכה. וככל שהיא נמוכה יותר, החשיבות והמשקל של דמי הניהול עולים. כאשר הקרן הניבה בעבר 8%, אז דמי ניהול של 0.7% היו נסבלים ופחות משמעותיים בתשואה הכוללת, אבל כאשר הקרן תניב בקושי 0.8% אז דמי ניהול של 0.7% מחסלת לכם את התשואה.

שינוי הגישה הזו מחייב אתכם לבדוק את דמי הניהול בקרנות, ואנחנו מספק לכם את הכלים הראשונים. רשות ניירות ערך מספקת נתונים ממוצעים על דמי הניהול בקרנות. כך תוכלו לבדוק היכן הקרן שלכם עומדת במבחן דמי הניהול מול קרנות אחרות בקטגוריה, כך תוכלו לזהות את הקרן עם דמי הניהול הנמוכים בקטגוריה.

איך למצוא את הקרנות הזולות?

מעבר לכך, חשוב להזכיר את סוגי קרנות האג"ח. כאמור יש אפיקים שונים של השקעות באג"ח (שקלי, קונצרני, מדדי ועוד), אבל עוד לפני החלוקה לאפיקים השונים, אתם צריכים להחליט על סגנון ההשקעה.

האם אתם מעוניינים שמנהל קרנות ינהל לכם באופן שוטף את ההשקעות בקרן, כלומר: ינתח, יבדוק, יקנה וימכור מדי יום? יש לזה יתרונות: הניהול האקטיבי אמור לספק ערך מוסף, אם כי הדעות והמחקרים חלוקים בעניין, אך יש לזה חיסרון גדול - דמי ניהול.

מנגד, עדיין בתחום הקרנות, יש קבוצת הקרנות המחקות. הקרנות האלו מחקות מדדים, לרבות מדדי אג"ח. מדובר בניהול פאסיבי, מנהל הקרן לא בוחן, לא נתח לא קונה ומוכר, הוא פשוט מייצר חיקוי למדד מסוים. קיימות בשוק קרנות אג"ח מחקות רבות ומאחר שהניהול בהן פאסיבי, דמי הניהול, בהתאמה, נמוכים מאוד.

החיסרון בקרנות אלו הוא שאתם מקבלים את המדד, לא יותר מזה. האם זה באמת חיסרון? האם באמת המנהלים האקטיביים הצליחו להשיג תשואה עודפת על פני זמן? רובם לא, מעטים שבמעטים מכים את המדדים.

למדריך קרנות מחקות באתר מהון להון, מדריכים לצרכנות פיננסית

כך או אחרת, הנה תמונת המצב על דמי הניהול בקרנות האג"חיות, שמנהלות כ-200 מיליארד שקל מתוך תעשיית קרנות של 262 מיליארד שקל. רוב הכסף בקרנות האג"ח, אגב, הוא כסף מנוהל.

אג"ח בארץ כללי (כ-30% מהיקף הקרנות). בקטגוריה הזו 281 קרנות נאמנות שגובות דמי ניהול של בין 0% (בקרנות המחקות) ל-2.76%. הממוצע הוא 0.92% - והאמת, זה מטורף! על מה ולמה? אלה דמי ניהול שישאירו חלק גדול מהקרנות בטריטוריה שלילית; אתם מפסידים הם מרוויחים.

■ אג"ח בארץ מדינה (היקף של כ-20% מסך היקף הקרנות). בקטגוריה זו יש 169 קרנות נאמנות, דמי הניהול נעים בין 0.2% ל-2.47%, כשהממוצע של כל הקבוצה הוא 0.75%. נראה אותם מצליחים להצדיק דמי ניהול כאלה, הסיכוי קלוש. קרנות אלו משקיעות בקרנות ממשלתיות שמלכתחילה מספקות תשואה נמוכה, ובהינתן דמי הניהול הממוצעים (הגבוהים), צפוי שיהיו כאן קרנות לא מעטות עם תשואה שלילית.

אג"ח בארץ חברות והמרה (כ-11% מהיקף הקרנות). יש 151 קרנות. כאן כבר נדרשת מומחיות גדולה יותר בניהול ההשקעות, שכן כאן צריך לנתח לו רק את מצבה של כלכלת ישראל, מגמות בריבית בנק ישראל, מצב כלכלי בעולם ונתוני מאקרו, אלא גם להיכנס לניתוחי חוב של חברות ספציפיות. זאת הסיבה שדמי הניהול בקטגוריה זו גבוהים יותר ביחס לקטגוריות אחרות, ובצדק. ועדיין, הממוצע כאן, 1.07%, הוא אתגר גדול למנהלי הקרנות האלו.

אג"ח שקליות (10.7% מהיקף הקרנות)ץ יש 149 קרנות, דמי הניהול נעים בין 0.1% ל-1.57%; הממוצע - 0.68%. לא ייאמן: אג"ח שקליות אלו הן בעיקר מק"מים ואגרות חוב שקליות של המדינה (לא רק, יש גם שקליות קונצרניות), שהתשואה עליהן לא מגיעה לדמי הניהול הממוצעים. מהיכן תגיע תשואה? לא ברור, אולי מהאג"ח הקונצרני, ואולי פשוט לא תהיה תשואה חיובית.

אחרי כל הנתונים האלו, נשאר רק לקוות שמתישהו המצב ישתנה: או שהתשואות הגלומות יעלו (אבל זה לא נראה באופק ) או שאתם (ציבור המשקיעים) תתעוררו ותילחמו על דמי הניהול (שזו אגב, מלחמה הרבה יותר גדולה מהמלחמה על הקוטג'). לא צריך לצאת להפגין, אלא פשוט להעדיף את הקרנות עם דמי הניהול הנמוכים.