גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כתום הוא השחור החדש

זה עדיין לא נגמר. פרשת אורנג' היא קריאת ההשכמה של המדינה

סטפן רישאר / צילום: רויטרס
סטפן רישאר / צילום: רויטרס

פרשת אורנג' טרם שככה. חוץ מאשר לשים פתק בכותל, מנכ"ל חברת אורנג' הבינלאומית, סטפאן רישאר, עשה כל מה שאפשר כדי לרצות את ישראל. הוא הצהיר הצהרות פייסניות בתקשורת, הוא פנה לשר הפנים סילבן שלום ורץ אחרי שגריר ישראל בצרפת - רק כדי לשמוע שראש הממשלה בנימין נתניהו אסר על השגריר להיפגש עמו וקרא לו להגיע לארץ כדי להסביר את תמיכתו בניתוק הקשרים עם ישראל.

רישאר נענה לקריאה ואכן הגיע ביום חמישי האחרון לארץ, כדי "ליישר את ההדורים", לדבריו, עם ישראל.

אבל האמת היא שחברת אורנג' החליטה לנתק את הקשרים שלה עם ישראל, ועכשיו העניין הוא לא "מה" אלא בעיקר "איך".

עוד אמת היא שהלחץ על החברה והנהלתה אמנם הצליח, אבל לא ברור אם הוא יצליח בפעם הבאה, בחברה הרב-לאומית הבאה שתתנתק מישראל. לקח אחד הם בוודאי למדו שם, בעולם החדש, הגלובלי, לא מוכרחים לעלות למקפצה, אפשר לעשות את זה במים, וזה כנראה מה שיקרה.

החלטת אורנג' להסיר את המותג שלה מחברת פרטנר הישראלית מזכירה את מה שעשתה "ועידת דרבן" לעולם הארגונים הלא-ממשלתיים (NGO) וליחסיו עם ישראל. בדרבן 2001 התכנסה ועידה בינלאומית בחסות האו"ם, שנועדה להילחם בתופעת הגזענות. מהר מאוד היא הפכה לוועידה אנטי-ישראלית, בין היתר בהשראת אירועי האינתיפאדה השנייה. כתוצאה מכך פרשו ממנה ארצות-הברית וישראל.

שתי המדינות נפלו במארב שטמנו להן הארגונים הלא-ממשלתיים. אלפי נציגים שלהם הגיעו לדרבן והצליחו במפגש מיוחד להעביר סדרת החלטות אנטי-ישראליות בוטות. בכך הוכיחו ארגונים אלה כי הם הצליחו בעולם החדש, הגלובלי, לטוות רשת תמיכה של פרטים וארגונים אחרים שחרגה ממערכת מדינות הלאום. כך נוצרו ישויות חדשות שאינן לאומיות, שהמכנה המשותף שלהן הוא נושאים שונים, החל מהגנת הסביבה דרך זכויות האדם וכלה בפוליטיקה.

ישראל למדה בדרך הקשה כי אינה יכולה עוד להתעלם מנוכחותם ומהשפעתם הרבה של ארגונים כמו "אמנסטי" ו"יומן רייטס ווטש" (HRW); ואכן ערכה שינויים ארגוניים מסוימים במשרד החוץ, אבל גם נפתחה לקראתם, והבינה כי הם הפכו לשחקנים רבי-כוח.

במקביל להתפתחות ארגונים אלה, צמחו בתהליך דומה גם חברות רב-לאומיות. הודות לסחר הבינלאומי הפורח ולניידות המהירה של כסף ואנשים ממקום למקום, חברות הגדילו את עסקיהן, יצאו מתחומי מדינת-האם שלהן ופרשו רשתות ענק. אורנג' היא רק דוגמה. ישנן גם אפל, סוני, גוגל, מקדונלד'ס ורבות נוספות. גם ארגונים אלה הם כבר על-מדינתיים, אין להם זיהוי לאומי, והם משחקים בו-זמנית בכמה וכמה מגרשים לאומיים.

אורנג' היא אחת מחברות אלה. האינטרס הגדול והראשון שלה, והכוח המניע אותה, הוא כסף ועשיית רווחים. אבל היא פועלת גם בסביבה פוליטית ואינה יכולה להישאר אדישה לה.

על אורנג' הופעלו לחצים פוליטיים וכלכליים אשר התנו את התרחבותה ואת התפשטותה בעולם הערבי בהפסקת עסקיה בישראל. החברה עשתה חשבון קר ופשוט: איפה פוטנציאל השוק גדול יותר, בישראל בת ה-8 מיליון תושבים - או בעולם הערבי שבו מאות-מיליוני אנשים? והתשובה ברורה.

כל זה, אגב, לא מפריע לאורנג' להמשיך בקשר עם ישראל כשמדובר במיזמי היי-טק, במרכזי-מחקר ובפריצות טכנולוגיות, כי את זה הם לא יקבלו בעולם הערבי.

לכאורה הייתה לחברה סיטואציה של win-win, היא גם הולכת לקראת העולם הערבי ובהזדמנות זו גם מגדילה את פוטנציאל עסקיה שם. לצערה הרב, ולמזלנו, במסע ההתנתקות נתקלה אורנג' בקיר מדינתי.

לממשלת צרפת יש 25% ממניות החברה, ותגובת הממשלה העלתה את החברה מחדש למסלול הידברות עם ישראל, מה שלא מפריע לצרפת לקדם במועצת הביטחון את אחת מהצעות ההחלטה הגרועות ביותר לישראל, שקובעת לו"ז מזורז להסדר קבע ישראלי-פלסטיני.

יצוין כי רוב רובן של חברות-ענק אלה אינן לאומיות, ובעלי-הבית הם מיליוני מחזיקי מניות, שהאינטרס שלהם הוא חד וחלק - להגדיל את ערך החברה ושווי מניותיה. כשאורנג' ודומותיה טוענות כי אין להן עניין פוליטי - הן משקרות. הן עוקבות מקרוב אחר כל שינוי פוליטי שמתחולל במדינות שבהן הן פרוסות, מעורבות בכל מהלך רגולטורי שיש לו השפעה עליהן, ובמידת הצורך גם מפעילות לחצים, כולל את ממשלותיהן, כדי למנוע פגיעה בהן. כמו, למשל, פעילותה הנמרצת של חברת הגז נובל אנרג'י בישראל בעקבות הוויכוח בינה לבין הממשלה בנושא הפיקוח על הגז ומחיריו.

ישראל עשתה הכול כדי לעודד חברות רב-לאומיות לפעול בישראל. היא הציעה להן פיתויים בדמות הקלות מס מפליגות והבטיחה להן יציבות והמשכיות.

פרשת אורנג' מלמדת כי יש מחיר להשתלבות במערכת הבינלאומית. הגולם קם על יוצרו. יתרה מזו, המערכת הזאת איננה אדישה לשינויים פוליטיים ולתפניות. היא רוצה יציבות ושקט. חוסר שקט מרתיע אותה. לפני כשבועיים שרטט ה"אקונומיסט" תמונה עגומה של מצבה הבינלאומי של ישראל וקבע: "ישראל הולכת ומאבדת את ידידיה בעולם".

הסיפור של אורנג' אולי הסתיים בהפסקת-אש, החברה תצא מפה בקול דממה דקה, ולא בתרועה גדולה כפי שרצתה, ויהיה לכך גם מחיר כלכלי מסוים. אבל ישראל חייבת להפנים כי העולם הכלכלי-הגלובלי אינו אדיש למעמדה המדיני. פרשת אורנג' היא קריאת ההשכמה של המדינה.

■ הכותב הוא חבר כנסת מהמחנה הציוני, בעל הספר "מלחמדיה" העוסק בדיפלומטיה הציבורית.

עוד כתבות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם