גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה חשוב לזכור לפני חתימת חוזה תמ"א 38?

דיירים רבים להם מוצע פרויקט תמ"א 38 נוטים לעיתים לחתום על חוזה מול יזמים מבלי לראות את התמונה המלאה ולקרוא את האותיות הקטנות ■ כיצד תמקסמו את זכויותיכם בדרך לפרויקט מוצלח?

בניין בשיפוץ של תמ"א 38 / צילום: איל יצהר
בניין בשיפוץ של תמ"א 38 / צילום: איל יצהר

*** הכתבה שיתוף איגוד חבורת התמ"א 38

תחום התמ"א 38 חדש יחסית בזירה המקומית ולכן הידע המקצועי שנצבר בו יחסית מוגבל. יחד עם זאת ולמרות מורכבותו, ניתן לצלוח את ההליך בעזרת הנחיות והכוונות נכונות. לפניכם מורה נבוכים המפרט את הנקודות המרכזיות שיסייעו לדיירים למקסם את זכויותיהם למען הצלחת הפרויקט.

מכלול הזכויות: לאחר שמבררים לעומק את נושא סל זכויות הבנייה, במו"מ אל מול היזם חשוב כי הדיירים יביאו לידי ביטוי את רצונם באשר לאופי הבניין העתידי. כך, למשל, במקרה והדיירים יירצו לשמור על צביון הבניין כבוטיק הרי שיוכלו לדרוש מהיזם לנצל את מלוא זכויות הבנייה על פני מספר קומות נמוך מהניתן על פי התב"ע, או לחילופין לייצר מספר דירות קטן יותר על פני שטח פנים גדול מתכנון המקור.

תמורות לדיירים: נושא הליבה במו"מ בין הדיירים ליזם. חשוב שהדיירים יציגו קו אחיד ומשותף באשר לתמורות החיצוניות לבניין כדוגמת הלובי והגינה ואף חשוב יותר באשר לדרישותיהם לתוספת השטחים לדירות והנכסים המוצמדים אליהם כגון מחסנים וחניות.

לוחות הזמנים: נושא לוחות הזמנים הוא אחד מהמוקשים בפרויקטים של תמ"א 38 במהלכם חווים הדיירים אי נוחות בעיקר בכל הקשור בפרויקטים של תמ"א 38. בשל כך יש ללמוד מטעויות עבר ומפרויקטים שנתארכו יתר על המידה, ולאלץ את היזם לזרז הליכים למען סיום מהיר ויעיל של הפרויקט. לצורך כך יש לכמת בזמן כל שלב בפרויקט ולסכם על הסעדים בגין הפרת לו"ז, החל מיום החתימה, דרך קבלת האישורים הבירוקרטיים, הליך הבנייה עצמו ועד למועד תום העבודה, תוך התחשבות בעובדה כי גורמים נוספים מעורבים בפרויקט כגון הוועדה המקומית, חברת החשמל, תאגיד המים וכו'.

זהות היזם/קבלן מבצע: נושא בחירת הקבלן הינו קריטי ואקוטי להצלחת הפרויקט ולכן יש להקדיש לו תשומת לב מיוחדת, שכן האחרון ילווה את הדיירים למשך תקופת זמן ארוכה למן יום החתימה. יש לבדוק פרויקטים מהעבר של המועמדים ולקבל חוות דעת מלקוחות עבר של אותו קבלן/יזם ולוודא כי האחרון בעל סיווג קבלני נכון לביצוע העבודה, בעל רזומה עשיר ומוצלח, בעל איתנות פיננסית מספקת ובעל אוזן קשבת לדרישות הדיירים. על הדיירים להבין כי לעיתים יהיה חכם יותר להתקשר עם יזם בעל הוכחות בשטח, מאשר עם יזם ללא כל רזומה ואיתנות פיננסית למרות שזה מציע להם תמורות רבות יותר.

זהות האדיכל: כפי שבחירת היזם הינה קריטית להצלחת הפרויקט, כך גם בחירת קבלני המשנה, ובכללם האדריכל. לכן רצוי להסכים מלכתחילה על כך שהיזם יהיה זה שיקבע את זהות האדריכל, אולם את זהותו יחשוף היזם כבר במהלך המו"מ, לצורך בחינת ניסיונו, אופי הבניין שתכנן וכו'.

עלויות: תמ"א 38 היא סוג של מתנה לדיירים - ועל מתנה לא נהוג לשלם. לכן על הדיירים להבין עוד בתחילת הדרך כי ברוב המקרים עלויות הפרויקט, הישירות והעקיפות (עלויות התכנון, הביצוע, ועלויות נוספות המותרות לצורכי מס הכרוכות לשירותי בנייה) לא יחולו עליהם, אלא על היזם. הדיירים אף לא ישלמו גם על שכר טרחת עורך דין ומפקח, למרות שאילו ימונו מטעמם. בהקשר זה יש לוודא כי על אף ששכרם של אילו ישולם על ידי היזם, אין הוא רשאי לבוא עימם במגע ישיר. על הדיירים אף להתעקש שימונו אנשי מקצוע בעלי שיעור קומה, שיקדישו די זמן על מנת לייצגם בצורה אופטימלית.

בטוחות וערבויות: יש להיכנס לפרויקט מורכב שכזה בראש שקט ולכן נושא הבטוחות והערבויות חייב להיות בראש מעייני הדיירים. על הדיירים חלה חובה לדרוש מהיזם לספק ערבויות בנקאיות המתאימות לגודל הפרויקט ותקופת ביצועו ובכך להבטיח כי במקרים של בעיות נקודתיות ואף במקרי קיצון כגון פשיטת רגל של הקבלן, ניתן יהיה להחליפו ולהמשיך בביצוע ללא פגיעה בפרויקט. לצד הערבות הבנקאית חשוב להתעקש על קבלת ערבות בדק, המשמשת כמעין ביטוח בפני ליקויים, במהלך ולאחר תום הבנייה, וכן ערבויות המיסים שיחולו (ככל שיחולו) על העסקה לפיהם מתחייב היזם לשלם בשם הדיירים, ולבסוף להתחייבות רישום הנכס ותיקון הזכויות החדשות של הדיירים.

ביטוח: מאחר ומדובר בפרויקט לא פשוט בעל סיבוכים אפשריים על הדיירים לוודא כי היזם מבטחם כנגד כל הסיכונים. כך למשל יש לעמוד על כך כי הביטוחים מכילים פתרונות לנושאי אחריות מעבידים וביטוח צד שלישי ולוודא כי הדיירים, מעצם היותם בעלי דירות, ירשמו כמבוטחים נוספים בפוליסות רלוונטיות שיתפרסו על פני תקופת זמן מתאימה. לצורך כך יש לחייב את היזם לממן יועץ ביטוח מטעם הדיירים שיוודא כי הם מכוסים מא' ועד ת'.

מפקח מטעם הדיירים: מפקח הבנייה מהווה את הסמכות המקצועית שתלווה את דיירי הבניין לאורך הבנייה ולכן חשוב כי יהיה בעל שיעור קומה ורזומה עשיר בתחום. מאחר וכאמור, היזם הוא זה שמשלם את שכרו, קיים חשש כי ינסה לקמץ בהוצאותיו, לכן יש להתעקש על כך ששכרו יהיה מספק על מנת שלא יוגבל בזמן וילווה את הדיירים לאורך כל התקופה.

מפרט טכני: המפרט הטכני יכול להפוך פרויקט מוצלח לפרויקט מוצלח מאוד ומכאן שיש להתעכב עליו בעת המו"מ מול היזם ולבחון זאת אל מול פרויקטים מקבילים. כמו כן, יש לערב במו"מ את המפקח מצד הדיירים ומהנדס מהתחום.

*** האמור בכתבה זו אינו מהווה יעוץ משפטי ואינו יכול לשמש בשום אופן כתחליף לליווי משפטי על ידי עורך דין המתמחה בתחום.

עוד כתבות

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: אין הצדקה אמיתית לגל הנרחב של העלאות המחירים

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים