"מבחינת המשקיע הישראלי יוון היא סופר אטרקטיבית עכשיו"

"דירה ליד האקרופוליס, בלב אתונה, עולה כ-900 אירו למטר. זה חמישית מהמחיר בתל אביב. למחירים אין עוד לאן לרדת, אולי בעוד "10%

על אף המצב החברתי והכלכלי השברירי, ועל רקע אי הוודאות באשר להמשך חברותה בגוש האירו, חברות הנדל"ן הישראליות הפועלות ביוון לא חדלות לשווק לישראלים חלומות. חברת G.r.e. המשווקת נכסי נדל"ן ביוון מזה 9 שנים, היא אחת מהן. עידן סרוסי, המנכ"ל והבעלים, מזהה במצב הנוכחי דווקא הדמנות: "היום כל אזרח ישראלי יכול לרכוש ביוון וילה עם בריכה על 2-4 דונם, עם נוף לים באי תיירותי וסקסי, במחיר של דירה בפריפריה של ישראל. כשבישראל צריך להיות מיליונר בשביל לקנות בית ליד הים, אפילו לא בקו ראשון לחוף, ביוון אפשר לקנות וילה כזו במיליון וחצי שקל".

אפשר להסיק מכך שמבחינתכם כמשווקים, אין שום משמעות לטלטלה שעוברת על יוון?

"יוון נמצאת בצנע מ-2008, והמצב הכלכלי בה קשה, בעיקר בערים הגדולות שם רואים את המצוקה. באתונה מחירי הנדל"ן ירדו ב-70%, והיום אנחנו יכולים לקנות שם נכסים במחיר של 'בלוקים וטיח', כלומר בחצי מעלות הבנייה. עם זאת, יוון היא המדינה היחידה באירופה שהראתה צמיחה ב-2014, ורשויות המס והאכיפה יותר משמעותיות היום. גם הציבור היווני מבין כבר שמסים צריך לשלם בזמן, וכמעט אף אחד לא רוצה לצאת מהאיחוד, אלא רק לשנות את הגזירות הכלכליות שאי אפשר לחיות איתן".

למה למשקיע הישראלי לשים את כספו ביוון עכשיו? מדובר בהתאבדות.

"ההיפך הוא הנכון. מבחינת המשקיע הישראלי יוון היא סופר אטרקטיבית עכשיו, כשיש אי ודאות וכשהיורו בשפל הכי נמוך מאז 2002, ובתקופה האחרונה באמת המון ישראלים מגיעים ליוון ומתעניינים בנכסים טובים להשקעה". לדברי סרוסי, מחצית מן המשקיעים הישראלים רוכשים נכסים שמופנים להשכרה תיירותית, גם באתונה ובסלוניקי, ולא רק באיים האקזוטיים. ההשקעה בערים מכוונת גם לנכסים מסחריים, שלדברי סרוסי מניבים תשואה של עד 12% בשנה. המחצית האחרת, בעיקר בקרב אלה שמשקיעים באיים, משלבת בין השכרה לבילוי פרטי של כחודש-חודשיים בשנה. "דירה ליד האקרופוליס, בלב אתונה, עולה כ-900 אירו למטר", אומר סרוסי, "שזה חמישית מהמחיר בתל אביב. אני לא חושב שלמחירים יש עוד לאן לרדת. אולי בעוד 10%".

כמה בונים היום ביוון?

"בשבוע האחרון, בגלל סגירת הבנקים, הקבלנים הפסיקו את העבודות, אבל באופן כללי יש הרבה בנייה. פחות דירות מגורים ובעיקר נכסים למלונאות, שלהם מוקצה הסיוע האירופי. לכן גם אנחנו בחברה מתמקדים בנכסים שמושכרים לתיירות, כי המחירים אטרקטיביים והתיירים ממשיכים לבוא, וזה תחום שכמעט לא נפגע ".

סרוסי מודע לחשדנות בה מתקבלים דבריו, ומסכם באבחנה: "יוון קוסמת לישראלים, שמרגישים בה בבית. האוכל טוב, האנשים נחמדים ויוקר המחיה הוא האנטיתזה למה שקורה בישראל. הבירה פה, למשל, עולה כשליש ממה שעולה בארץ".