גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ב-2016 הפרסום בדיגיטל יעבור את הפרסום בטלוויזיה

מחקר מיוחד של PwC Israel משרטט את התחזיות בשוק המדיה והפרסום ■ גופי עיתונות שישכילו לייצר פלטפורמה דיגיטלית ממותגת ומכניסה, יוכלו לשרוד את הירידה הצפויה בפרסום בפרינט

פרסום דיגיטלי / צילום: shutterstock
פרסום דיגיטלי / צילום: shutterstock

השנה הבאה, 2016, צפויה להיות שנת מפנה בפרסום הישראלי: על-פי מחקר של פירמה ראיית החשבון PwC Israel, שהגיע לידי "גלובס", בשנה זו יעבור לראשונה חלקו של הפרסום באינטרנט בעוגת הפרסום, את חלקו של הפרסום בטלוויזיה. בעוד הפרסום בטלוויזיה - על כל שטחי הפרסום בטלוויזיה המסחרית, הציבורית והרב-ערוצית - יעמוד על 270.9 מיליון דולר, הפרסום באינטרנט יגיע כבר ל-285.4 מיליון דולר. הפער ילך ויגדל עם השנים עד שבשנת 2018 יעמוד נתח הפרסום באינטרנט בארץ על 356.7 מיליון דולר - שליש מעוגת הפרסום, כשהפרסום בטלוויזיה יגדל לכדי 286.7 מיליון דולר.

מדובר במגמה עולמית, שאינה נוגעת רק לישראל. בשנת 2018 יהווה הפרסום בדיגיטל שליש מעוגת הפרסום הגלובלית. אולם בעוד לרוב ישראל מזדנבת אחר העולם במגמות, התחזית מספרת, כי תפיחת הנתח של הפרסום באינטרנט העברי תקדים את יתר העולם בשנתיים.

"עקב העלייה החדה בשיעורי חדירת האינטרנט הנייד ברחבי העולם, נוכל לראות מגמת רווחיות בפרסום באינטרנט הנייד", אומר ל"גלובס" עמיר גלייט, שותף וראש מגזר התקשורת, הבידור והמדיה ב-PwC Israel. לדבריו, "על צבירת התאוצה של הפרסום הדיגיטלי בישראל יעידו הנפקות מוצלחות שבוצעו בשנה האחרונה בבורסת לונדון של חברות ישראליות, כגון קרוסריידר, מאטומי מדיה ומרימדיה, העוסקות בהיבטים שונים של אופטימיזציית הפרסום הדיגיטלי, וכן ריבוי החברות העוסקות בתחום".

אך בעוד הפרסום בדיגיטל הוא כותרת ידועה מראש, שרק תזמונה עמד בסימן שאלה, התחזיות על גורל הפרסום בטלוויזיה, אותו מסך ישן וטוב, שאינו מחובר בהכרח לממיר, בהחלט מפתיעות. אפשר לומר בפירוש, כי למרות הטענות של השחקנים בתחום בישראל על התייבשותה של עוגת הפרסום, הפרסום בטלוויזיה רק צפוי לעלות עוד ועוד, אם כי באופן מתון בהרבה מזה של הפרסום בדיגיטל.

בשנת 2012 ידעה תעשיית הטלוויזיה את אחד ממשבריה הגדולים ביותר, ורק השנה היא הצליחה להתאושש ממנו ולשוב לממדי שוק דומים לאלה של שנת 2011 - אז הם עמדו על 264.6 מיליון דולר, בטרם צנחו ל-246.1 מיליון דולר שנה לאחר מכן. בתקופה שבין שנת 2013 ועד לשנת 2018 יצמח הפרסום בטלוויזיה ב-2.7%. על רקע הכוונות לפתוח ולפצל את שוק הטלוויזיה המסחרית, השאלה היא כמה גופים יוכלו לנגוס בנתח שנחתך בתוך העלייה המתונה הזו.

לשחקני הטלוויזיה המסחרית בישראל טענות רבות כלפי ענקי דיגיטל בינלאומיים כמו פייסבוק וגוגל, ששואבים תקציבי פרסום, מהעוגה המקומית שלנו ומוציאים אותם אל מחוץ למדינה, ללא פיקוח או מחויבויות מס, בעוד הגופים המקומיים נדרשים לעמוד בשורה של מחויבוית. לדברי גלייט, "הסכומים שמשולמים לגוגל, פייסבוק ודומיהן כלולים בעוגת הפרסום. ישנה צמיחה גדולה בפרסום בנייד ובפרסום בווידיאו, כנראה גם בזכות גוגל ופייסבוק, וכן צמיחה בחלקו של הפרסום הדיגיטלי מעוגת הפרסום - מ-22% ב-2013 ל-33% ב-2018".

בתקופה זו - שבין 2013 ל-2018 - יצמח שוק הפרסום בדיגיטל בקצב אינטנסיבי הרבה יותר של למעלה מ-10%. הצמיחה המדהימה ביותר בתחום הפרסום בדיגיטל תהיה בפרסום בווידיאו - ב-5 השנים המדוברות תחזית הצמיחה היא של לא פחות מ-39.5%. צמיחה משמעותית תהיה גם בפרסום בלוחות המודעות באינטרנט - של 15.1%, עד להכנסות של 80.1 מיליון דולר בשנת 2018. מה שמסביר את מכירת הענק של יד2 על-ידי וואלה לאקסל שפרינגר. הפרסום דרך החיפוש הממומן באינטרנט יצמח אף הוא בכ-10%, עד ל-333.6 מיליון דולר בשנת 2018.

נכסים דיגיטליים לגופי פרינט

למרות טענות רבות על הצטמקותה, עוגת הפרסום תמשיך לגדול. על-פי המחקר, היא עמדה בשנת 2015 על 1.047 מיליארד דולר, והיא תגיע ל-1.135 מיליארד דולר - עלייה של 2.1% ב-5 שנים. אך אם הדיגיטל ממשיך להתפתח וצמיחתו אף תואץ, והפרסום בטלוויזיה לא צפוי להיחתך, נשאלת השאלה מי ישלם את המחיר. התשובה המצערת לכך, היא הפרסום בפרינט. בין השנים 2013 ל-2018 יירד הפרסום בעיתונות המודפסת ב-7.4%. על כן, גופים עיתונאיים שהשכילו לייצר פלטפורמה דיגיטלית ממותגת ומכניסה, מבטיחים במידת מה את המעבר שלהם אל השנים הבאות.

"בכל הנוגע לשאלה האם אתר חדשותי מצליח צריך להיות מבוסס על עיתון פרינט?", אומר גלייט, "התשובה היא לא בהכרח. ככל שאנו מתפתחים ברמה הטכנולוגית והדיגיטלית, הפרינט הוא כבר לא בהכרח נכס צאן ברזל. ניתן לראות, כי גופי תקשורת כגון 'ידיעות אחרונות', 'גלובס' ו'הארץ' מחזיקים בנכס דיגיטלי לצד העיתון המסורתי; אך מה שיקבע בסופו של דבר את גורלו של כל גוף תקשורת, הוא היכולת שלו לפעול בכמה פלטפורמות במקביל. גוף תקשורת עם עיתון חזק, אתר פופולרי, אפליקציה נלווית ופעילות ענפה בחו"ל - יוכל להצליח ולשגשג".

הפרסום בגיימינג בצמיחה

לא רק הפרינט יספוג בשנים שיבואו. גם המגזינים יאבדו פרסום, ומעל כולם יינזק פרסום החוצות הקלאסי, שככל הנראה מאבד את יוקרתו לטובת פרסום החוצות הדיגיטלי. על-פי PwC Israel, בין השנים 2013-2018 תאבד התעשייה הזו 12.1% מהכנסותיה - הירידה הדרמטית ביותר בין כל התעשיות. אגב, השוק שיצמח יותר מכל בשנים הקרובות, בהכנסות מפרסום, הוא תחום הגיימינג. הכנסות משחקי הווידיאו יגיעו בישראל בשנת 2018 ל-11.8 מיליון דולר, לעומת 8.65 מיליון דולר בשנה זו.

ה-VOD ימשיך לייצר הכנסות

שינוי אחר שמעורר עניין בתעשייה הישראלית, הוא כניסתם של מיזמי הטלוויזיה החדשים. ההכנסות של שוק הטלוויזיה הרב-ערוצית, זה שנשלט בישראל על-ידי הוט ו-yes, לא צפוי לעבור טלטלות בשנים הקרובות וההכנסה לשחקנים הנתמכים על-ידי תשלומי המנויים, תמשיך בעלייה קלה בקצב של 0.5% לשנה עד לשנת 2018. "על אף כניסה של אפשרויות צריכת תכנים באמצעות שירותי סטרימינג ו-OTT, בשנים הקרובות, שוק הטלוויזיה המסורתית בישראל לא יושפע באופן מרחיק לכת, אלא ימשיך לחוות צמיחה מתונה מאוד בהכנסות מדמי מנוי", אומר גלייט מ-PwC.

לדבריו, "במקביל, השחקנים הפעילים בתחום המסורתי מציעים שירותי VOD, שמאפשרים להם לייצר הכנסות נוספות על דמי המנוי הקבועים. אנו מצפים שבהמשך ייכנסו שחקנים מקומיים נוספים לעולם הטלוויזיה באמצעות סטרימינג ו-OTT, שיובילו אותו לצמיחה בטווח הארוך".

השינוי הצפוי בנתח מעוגת הפרסום

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • שני בני אדם נוספים נפצעו בתאונה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח

חשד לפיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על נצח יהודה • בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה  ● כל העדכונים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל