הרצוג: לקלוט פליטים מסוריה; גרמניה: נקלוט פליטים ללא הגבלה

משבר הפליטים מסוריה נמשך ■ הקנצלרית אנגלה מרקל הודיעה ש"הזכות למקלט מדיני אינה תלויה במספר", אולם הבהירה כי מי שלא יימצא זכאי - יידרש לשוב לארצו ■ אוסטריה תקלוט היום עד עשרת אלפים מהגרים

הריסות בסוריה / צילום: רויטרס
הריסות בסוריה / צילום: רויטרס

בעוד אוסטריה הודיעה שהיא תצפה להגעת עד עשרת אלפים מהגרים לשטחה עוד היום, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל אמרה הבוקר (שבת) כי אין הגבלה חוקית על מספר הפליטים שיוכלו להיכנס גם לארצה. "הזכות למקלט מדיני לא מוגבלת בכמות", הבהירה.

"בתור מדינה חזקה ואיתנה כלכלית, יש לנו את הכוח לעשות את מה שנחוץ על מנת להבטיח שכל מבקש מקלט יזכה לטיפול ובירור הוגן", אמרה הקנצלרית והדגישה את עמדת ממשלתה שלפיה מי שיימצא לא זכאי למעמד פליט יידרש לשוב לארץ מוצאו. בלי קשר למשבר הנוכחי, גרמניה קולטת מדי חודש עשרות אלפי פליטים, בעיקר מסוריה ומאריתריאה, אשר נמלטו מארצותיהם מאימת הקרבות והמצב הכלכלי הקשה.

אפילו בפינלנד המרוחקת הודיעו שיסכימו לסייע בפתרון המשבר. ראש ממשלת פינלנד, המיליונר יוהה סיפילה, אמר היום כי הוא מוכן לארח בביתו שבצפון המדינה מבקשי מקלט מתחילת השנה הבאה. סיפילה קרא לכל אזרחי ארצו לנהוג בסולידריות עם הפליטים שמגיעים לאירופה אשר "נסו מהמלחמה ומעוני".

קריאה להעניק סיוע נשמעה גם בישראל. יו"ר האופוזיציה, ח"כ יצחק הרצוג (המחנה הציוני), טען כי על הממשלה לקלוט פליטים. "אני קורא לממשלת ישראל לבצע מהלך של קליטת פליטים מהלוחמה בסוריה בנוסף לצעדים ההומניטריים הנעשים כבר כעת", אמר הרצוג באירוע "שבת תרבות" בתל אביב. "יהודים לא יכולים להיות אדישים כשמאות אלפי פליטים מתדפקים על חוף מבטחים".

מנגד, בהונגריה, אשר ספגה ביקורת קשה על ההתמודדות עם הפליטים הרבים ששטפו את המדינה, ממשיכים לגונן על העמדה הנוקשה. שר החוץ המקומי, פיטר סייארטו, טען כי המשבר ההומניטרי הוא "תוצאה של מדיניות ההגירה הכושלת של האיחוד האירופי". לדבריו, מדובר ב"הצהרות חסרות אחריות של פוליטיקאים מסוימים". הלילה החלו ההונגרים להסיע באוטובוסים אלפי פליטים משטחם אל הגבול עם אוסטריה. משם הוא מוסעים ברכבות אל הבירה וינה.

"אנחנו שמחים"

עוד בטרם זכו למעט חסד, נאלצו אלפי המהגריםהתשושים לשאת את ילדיהם הקטנים בגשם השוטף לעבר אוסטריה. כשהגיעו, קיבלו פירות ומים מעובדי הסיוע, שחלקם החזיקו שלטים שעליהם נכתב: "ברוכים הבאים".

"אנחנו שמחים, אנחנו נגיע לגרמניה", אמר מוחמד, מהגר סורי. חברו, שסירב להזדהות, התלונן על היחס שקיבלו הוא ושאר הפליטים מהרשויות בהונגריה, שעיכבו אותם במשך ימים מלהגיע למחוז חפצם ואילצו אותם לישון בתחנות הרכבת ובמרכזי הרישום. "הונגריה צריכה להיות מסולקת מהאיחוד האירופי. כזה יחס רע קיבלנו", אמר.

חלק מהמהגרים שהגיעו לאוסטריה פנו לתחנת הרכבת המקומית שבמחוז בורגנלנד, זאת במטרה להגיע לגרמניה. יתר המהגרים הועברו להתאוששות ומנוחה מהמסע במחנה שהוקם בעירייה ניקלסדורף. בתקשורת המקומית דיווחו כי בגבול המתינו אזרחים אוסטרים שקיבלו את פניהם במחיאות כפיים. מתנדבי "הצלב האדום" חילקו למהגרים מזון, שתייה ושמיכות.