מחיקת אסם תאפשר לנסטלה להימנע ממסים בעשרות מיליונים

באמצעות החברה הפרטית "אודיסיי" שהקימה נסטלה, היא תוכל לערוך שינויים מבניים או במחירי העברה בלי לדווח ובלי להזדקק לאישור המיעוט ■ בין השאר, היא תוכל להעלות את מחירי המותגים שהיא מוכרת לאסם, כך שהרווח של החברה בישראל יתכווץ, וממילא המס עליו יופחת ■ אסם: "לא דובים ולא יער"

מדפי אסם חטיפים / צילום: תמר מצפי
מדפי אסם חטיפים / צילום: תמר מצפי

מה עומד מאחורי החלטתה של נסטלה העולמית למחוק את אסם מהמסחר בבורסה בתל-אביב? לפי הערכות, לבד מהבריחה מביקורת ציבורית, נסטלה העולמית מבקשת לשלם בישראל מס מופחת. המחיקה מהמסחר בבורסה תאפשר לה לחסוך תשלום מס בהיקף של עשרות מיליוני שקלים בשנה. מקור בענף אומר ל"גלובס" כי זה היה אחד השיקולים המרכזיים בהחלטה לבצע את הצעד הנוכחי.

אסם היא חברת המזון השלישית בגודלה בישראל. החברה מייצרת ומשווקת למעלה מ-2,000 פריטי מזון, בעיקר בארץ, אך גם בארה"ב ובאירופה, ומעסיקה כ-4,800 עובדים. החברה נמצאת בשליטה של נסטלה העולמית.

קצב המכירות השנתי של אסם ב-2015 היה 4.22 מיליארד שקל, בהתבסס על קצב המכירות לתשעת החודשים הראשונים אשתקד (הדוח השנתי טרם פורסם). הקצב השנתי של הרווח לפני מס עמד על 523 מיליון שקל, ואילו קצב הרווח הנקי עומד על 392 מיליון שקל. קצב המכירות השנתי של אסם עומד נכון להיום על 4.2 מיליארד שקל בשנה.

נסטלה הודיעה כי לשם מחיקת אסם מהמסחר היא הקימה חברה בשם "אודיסיי". לפי רשם החברות, מטרת אודיסיי היא "לעסוק בכל עיסוק חוקי". מדובר בחברה פרטית בבעלות נסטלה העולמית. כחברה פרטית, נסטלה יכולה לנקוט פעולות שונות שבשורה התחתונה יביאו, כאמור, לתשלום מס מופחת בישראל.

שינוי ללא דיווח

לדברי עו"ד אודי ברזילי, מומחה למיסוי ולשעבר היועץ המשפטי של מס הכנסה, "מבחינת חוקי המס, אלה אותם חוקי מס בין אם החברה רשומה למסחר ובין אם היא אינה רשומה למסחר. כשחברה רשומה למסחר, היא צריכה לדווח על כל פעולה, ואילו בחברה פרטית כל שינוי הוא פחות שקוף.

"כשחברה, בייחוד חברה זרה, רוצה לעשות פעולות של שינויי מבנה או שינויים במחירי העברה (שינויים במחירים שבהם היא קונה או מוכרת את המוצר, א"ח), אם היא נסחרת בבורסה צריך לדווח על כך, וגם הרבה פעמים מדובר בעסקאות של בעלי עניין שצריך שהמיעוט יאשר אותן - והמיעוט לא יעשה זאת, כי אין לו אינטרס לאשר אותן, מכיוון שזו הסטה של רווח מחוץ למדינת ישראל. למשל, אם חלק מהרווח יועבר לחברה קשורה במסגרת כזו או אחרת".

- למשל, העלאת מחיר המכירה לחברה כאן?

"נכון, זה הכי קלאסי. פעולות כאלה, במסגרת חברה נסחרת, הן גלויות ושקופות, ואז יש גם את התנגדות המיעוט, גם את הצרכנים וגם את מס הכנסה, שרואה את זה ויכול מיד להגיב, לעשות ביקורת ולשאול שאלות".

- נסטלה תוכל כעת להעלות את מחירי המכירה של המוצרים המיובאים לאסם?

"בכל שינוי הם יצטרכו להוכיח על-ידי מחקר כלכלי שהעלאת המחירים אכן מוצדקת. במאמר מוסגר אגיד שהפער גדול. אם הם מוכרים במחיר מסוים, בטוח שאפשר להצדיק ברמה כלכלית סבירה מחיר קצת שונה - ו'קצת' משמעותו הסטה של רווחים גדולים ממדינת ישראל. זה לאו דווקא יבוא על חשבון הצרכן".

- זה יבוא על חשבון הצרכן באופן עקיף, על-ידי כך שהחברה תשלם כאן פחות מס.

"נכון".

אחת הדרכים לעקוף תשלום ממס היא קביעת דמי ניהול שתשלם החברה בישראל לחברת נסטלה העולמית או לחברה-בת שלה. יש להניח כי במקרה הזה תעדיף נסטלה העולמית לגבות את דמי הניהול באמצעות חברה הפועלת במדינות שבהן יש פטור ממס. במקרה כזה דמי הניהול שייגבו לא רק יהיו פטורים ממס בישראל, אלא יהפכו לרווחים נטו עבור החברה העולמית.

ברזילי אומר כי זו אחת השיטות הנפוצות שממילא כחברה ציבורית לא הייתה מקבלת את אישור בעלי מניות המיעוט. "זו עסקת בעלי עניין שלא הייתה עוברת בחברה נסחרת. מדובר בכספים גדולים מאוד. אלה מספרים ענקיים, ולמס הכנסה יהיה קשה מאוד להתנגד לזה. הם יגידו שמגיע להם דמי ניהול, אז מה מס הכנסה יוכל לומר? יהיה לו קשה להתווכח. יתווכחו, בסוף תהיה פשרה, והם ירוויחו משהו. הם הולכים להרוויח מזה בכל מקרה. בחברה נסחרת זה לא היה עובר".

הרווח יתכווץ, והמס יפחת

ככל שדמי הניהול שתגבה נסטלה העולמית יהיו גבוהים יותר - כך היכולת שלה להסיט רווחים מישראל ולא לשלם עליהם מס תהיה גדולה יותר. גם אם מדובר בדמי ניהול של 3% בלבד ממחזור המכירות, מדובר בחיסכון של 32 מיליון שקל בשנה עבור נסטלה. אם לצעד זה תתווסף העלאת מחירי המכירה, הרי שמדובר בסכומים גבוהים יותר.

לדוגמה, אם היום נסטלה העולמית מוכרת לאסם את המותג טסטר'ס צ'ויס במחיר X, מחר תחת חברה פרטית היא יכולה למכור לה את המותג במחיר X 25%. בהנחה שהמחיר שבו אסם מוכרת את המוצר לקמעונאי לא ישתנה, הרי שהרווח של אסם בישראל יתכווץ והמס עליו יופחת.

נסטלה העולמית תוכל לנקוט דרכים נוספות. לשם כך ראוי להזכיר את אופן פעולתה של חברת פרוקטר אנד גמבל (P&G), שמצאה דרך מצוינת להתחמק מתשלום מס בישראל, בחסות החוק. לחברה יש אמנם שלוחה פעילה בישראל בראשות מנכ"ל, אבל פעילות המכירות וההפצה של מותגי P&G לרשתות השיווק מתבצעת באמצעות דיפלומט. דיפלומט רוכשת את המוצרים ישירות מהחברה הבינלאומית בז'נבה. באופן זה ל-P&G ישראל אין הכנסות, וממילא גם אין רווחים בישראל שעליהם יש לשלם מס.

דיפלומט כעסק בישראל משלם מס רק על פער התיווך, קרי הפער במחיר שבו הוא קונה את המוצר מהחברה העולמית למחיר שבו הוא מוכר את המוצר לקמעונאים בישראל. מדובר בפער שולי של אחוזים בודדים, והמודל כולו מבטיח שפרוקטר לא תשלם מס על רווחי-העתק שלה מהמוצרים, שעומדים על עשרות אחוזים לכל מוצר - עשרות מיליוני שקלים בשנה ויותר.

לדברי ברזילי, "תיאורתית נסטלה יכולים לעשות זאת, אבל זה יהיה צעד מאוד חריף מבחינת רשויות המס. הם ינסו יותר לעבוד על מחירי העברה, דמי ניהול ופטנטים כאלה".

באשר ל-P&G הוא אומר: "ההתכחשות לנוכחות בארץ היא ההתכחשות למס. ברמת המיסוי זה נקרא 'מוסד קבע', וככל שיש להם נוכחות קבועה - הם צריכים לשלם מס על הרווחים האלה. מס הכנסה טוב בלבדוק קיומו של מוסד קבע, ואני בטוח שהם יבדקו את זה, ואז יתברר לאשורו אם יש להם או אין להם מוסד קבע".

כהמחשה לפער בהתנהלות של חברה ציבורית או חברה פרטית מול רשויות המס, מביא ברזילי דוגמה מהעבר הרחוק: "בהיסטוריה הרחוקה היה תרגיל נפוץ בחברות קמעונאות. היו עושים פיצול של חוזים כדי לא לשלם מס רכישה שחויבת בו אם היית עושה הסכם שכירות של 10 שנים ומעלה. אז פיצלו את החוזים ל-5 שנים, עד שחברה אחת נרשמה למסחר בבורסה, והיא רצה למס הכנסה ועשתה גילוי מרצון. זה גרם למס הכנסה לפנות לשאר החברות. הדוגמה הזו מוכיחה את התזה שכאשר עושים דברים סמויים מן העין, זה קל יותר".

מאסם נמסר בתגובה: "באשר לנושא המיסוי: לא דובים ולא יער. נסטלה נוהגת ותנהג באסם גם בעתיד כפי שהיא נוהגת בחברות-הבת שלה ב-186 מדינות בעולם, כאשר כל הפעולות שקופות לרשויות המכס והמס.

"נסטלה מוכרת את כל מוצריה במחיר עלות אחיד לכל חברות-הבת שלה. מחירים אלה נקראים בשפה המקצועית 'מחירי העברה', והרווח נשאר בארץ, כאשר התהליך נתון לפיקוח רשויות המס בכל המדינות. אסם משלמת על רווחים אלה מס מלא בישראל.

"אסם תישאר חברה ישראלית, והיא חייבת לעבוד על-פי חוקי המס הישראליים.

"באשר לדמי ניהול: בנסטלה אין ולא יהיו דמי ניהול המושתים על חברות-הבת ואסם בכללן. אסם מעולם לא התבקשה לשלם דמי ניהול, ולמיטב ידיעתנו אין נוהל כזה בכל חברות נסטלה בעולם. כאשר אסם משתמשת במותגים או בידע של נסטלה, היא משלמת תמלוגים, שאף הם קבועים בהסכמים וזהים לאלה הנהוגים בחברות-בת אחרות של נסטלה. גם תמלוגים אלה שקופים לרשויות בישראל ובארצות השונות".