כפי שנחשף ב"גלובס": הפסד שנתי של 130 מ' ש' לנגב קרמיקה

אפריקה תעשיות, חברת האם של נגב קרמיקה, דיווחה היום על הפסד של 159 מיליון שקל ב-2015 ■  ההכנסות השנתיות של אפריקה תעשיות נחלשו בכ-4% ל-1.8 מיליארד שקל

לב לבייב / צילום: תמר מצפי
לב לבייב / צילום: תמר מצפי

חברת נגב קרמיקה סיכמה את 2015 בהפסד של 130 מיליון שקל. זאת כפי שנחשף ב"גלובס" בשבוע שעבר. עוד עולה מדוחות חברת אפריקה תעשיות  שפורסמו היום (ג') כי פעילות הפלדה שלה סיכמה את השנה הקודמת בהפסד של 14 מיליון שקל ובסך הכול החברה מקבוצת אפריקה ישראל שבשליטת לב לבייב מסכמת שנת פעילות שלילית שבאה לידי ביטוי בהפסד של 159 מיליון שקל.

ההכנסות השנתיות של אפריקה תעשיות נחלשו בכ-4% ל-1.8 מיליארד שקל וההפסד התפעולי שלה הצטבר ל-77 מיליון שקל, אחרי הפסד תפעולי של 4 מיליון שקל בסיכום 2014.

באפריקה תעשיות מייחסים את ההפסד הגדול של נגב קרמיקה לשחיקת הרווח הגולמי לצד עלייה בסעיפי הוצאות שונים, בהם רישות הוצאות חד פעמיות, סגירת סניפים, השפעות מלאי, הפחתת רכוש קבוע ועליה בהוצאות המימון.

אפריקה תעשיות פועלת באמצעות שתי זרועות: פקר פלדה, העוסקת בייצור, עיבוד ושיווק מוצרי מתכת, ונגב קרמיקה, המייצרת אריחי גרניט פורצלן במפעל החברה שבירוחם, ומשווקת מגוון מוצרים לעיצוב הבית כגון אריחים, ברזים, כיורים, אמבטיות וארונות אמבט.

בחודש מארס 2015 פיטרה אפריקה תעשיות את המנכ"ל הוותיק אבי מוטולה (ששימש גם כמנכ"ל נגב קרמיקה), וזמן קצר לאחר מכן נחשפו אי סדרים כספיים חמורים בנגב קרמיקה וחשדות לניפוח הכנסות ומלאים בדוחות הכספיים, לפי החשד באחריות מוטולה ובכירים נוספים בחברה.

מספר חודשים לאחר מכן נחקרו מוטולה, שניהל במשך קרוב לעשור את נגב קרמיקה; אביהו איבשיץ, לשעבר סמנכ"ל הכספים של נגב; וגלית בן-מאיר, לשעבר מנהלת שירות הלקוחות בחברה, ברשות ני"ע בחשד לביצוע עבירות של קבלת דבר במרמה, רישום כוזב במסמכי תאגיד, שיבוש מהלכי משפט, מרמה והפרת אמונים.

החקירה נסובה סביב החשד כי מוטולה, איבשיץ ובן-מאיר, יחד עם אחרים, גרמו להצגת נתונים כוזבים בדוחות הכספיים של נגב קרמיקה בשנים 2011-2014. זאת, באמצעות יצירת שינויים, באופן שיטתי מתוחכם ומתמשך, בערך המלאי, בהכנסות החברה ובסעיפים נוספים בדוחות.

לפי החשד, במעשיהם המתמשכים עיוותו החשודים פרטים שונים בדוחות הכספיים בהיקף מצטבר של עשרות מיליוני שקלים, תוך הטעיה של ציבור המשקיעים. עוד עלה בחקירה, כי במהלך התקופה המדוברת נהנו המעורבים מתגמול הנסמך על תוצאות כספיות מסולפות.