לאומי: בנק ישראל לא ינהיג ריבית שלילית בחודשים הקרובים

כלכלני לאומי על המתרחש בשוק המט"ח המקומי: "פוטנציאל הפיחות של השקל מוגבל" ■ "התנודות בשערו של השקל בעת האחרונה נבעו בעיקר מגורמים חיצוניים למשק הישראלי" ■ "המגמה החיובית בהשקעות הישירות הזרות בישראל צפויה" 

 

 

תחזית  דולרים מטבע חוץ   / צלם: thinkstock
תחזית דולרים מטבע חוץ / צלם: thinkstock

כלכלני בנק לאומי פרסמו אתמול (ג') את סקירתם השבועית על המתרחש בשוק המט"ח המקומי. לדבריהם, "התנודות בשערו של השקל בעת האחרונה נבעו בעיקר מגורמים חיצוניים למשק הישראלי". 

במהלך החודש האחרון חל תיסוף מתמשך בשער השקל מול הדולר ואילו אתמול נגע המטבע האמריקאי ברמתו הנמוכה מזה כשנה וחצי - 3.73 שקלים לדולר. היום (ד') הדולר זינק בכמעט אחוז במהלך המסחר הבין-בנקאי ושערו היציג נקבע ברמה של 3.7770 שקלים לדולר. בבנק לאומי מתייחסים בסקפטיות להתחזקות זאת של הדולר ואומרים כי "בטווח הארוך, פוטנציאל הפיחות של השקל - מוגבל". 

התיסוף החד ביותר חל מול הליש"ט וכמובן, מול הדולר. בלאומי מסבירים את התופעה על-ידי היחלשות הדולר בעולם. "שער החליפין מושפע בעת האחרונה בעיקר ממגמות עולמיות, שהן חיצוניות למשק, עליהן מידת ההשפעה של בנק ישראל הינה פחותה. כפי שציינו בעבר, ההשפעה של בנק ישראל על שער החליפין מוגבלת לטווח הקצר בלבד, שכן בטווח הארוך מושפע שער החליפין במידה רבה יותר מהגורמים הבסיסיים החזקים יחסית של המשק".

בלאומי מרחיבים ומדברים על ההשלכות של השקל החזק על המשק הישראלי: "עלולות להיות השלכות שליליות על היצוא וכפועל יוצא גם על קצב הצמיחה של המשק".

לסיכום כותבים כלכלני לאומי בסקירתם, כי "על אף החולשה המתמשכת בפעילות הכלכלית בישראל, בעיקר בתחומי ההשקעות בענפי המשק והיצוא; סביבת האינפלציה השלילית; והתחזקותו של השקל, במונחים נומינליים, לנקודת שיא היסטורית, אנו מעריכים כי בנק ישראל לא צפוי להפעיל כלי מדיניות לא קונבנציונאליים, כגון ריבית שלילית, בחודשים הקרובים". 

"המגמה החיובית בהשקעות הישירות הזרות בישראל בולטת בהשוואה בינלאומית"

בנוסף, מציינים כלכלני בנק לאומי בסקירתם את היקף ההשקעות הישירות במשק על-ידי גופים זרים אשר עלה בשנת 2015 בכ-70% בהשוואה לשנת 2014, השקעות אשר מתרכזות בעיקר בענפי הטכנולוגיה וההיי-טק ומרבית ההשקעות הישירות ב-2014 הגיעו ממדינות מפותחות, ובעיקר ארה"ב (42.5%). 

"מעמדו של המשק הישראלי כיעד השקעה אטרקטיבי בולט אף בהשוואה בינלאומית. בשנת 2015 היקף ההשקעות הישירות בישראל על ידי זרים ביחס לתוצר היה גבוה מזה של מדינות מפותחות רבות כגון: ארה"ב, קנדה, בריטניה ומרבית מדינות האיחוד האירופי, וכן היה גבוה גם בהשוואה לממוצע ה-OECD". 

בלאומי צופים כי המגמה החיובית בהשקעות הישירות הזרות בישראל צפויה להימשך גם בטווח הארוך ולהמשיך לתמוך בשקל חזק. "החברות הישראליות צפויות להמשיך ולרכז עניין רב בקרב המשקיעים ברחבי העולם, בעיקר בענפי הטכנולוגיה והיי-טק, ולתרום להמשך המגמה החיובית בהשקעות הישירות במשק על ידי זרים".