נעילה חיובית בבורסות אירופה; "המדיניות תמשיך להיות מרחיבה"

במסחר בחוזים על הנפט נרשמות ירידות של כ-1.5% במקביל להתחזקות הדולר ■ ירידות בוול סטריט ■ כלכלת גרמניה התרחבה בקצב שנתי של 0.7% ברבעון הראשון

בורסות אירופה / צילום: רויטרס
בורסות אירופה / צילום: רויטרס

בורסות אירופה ננעלו היום (ו') במגמה חיובית, על רקע ירידות במחירי הנפט, נתוני מאקרו מהותיים וירידות קלות בוול סטריט.

 

בגרמניה דווח היום כי הכלכלה התרחבה בקצב שנתי של 0.7% ברבעון הראשון, לאחר צמיחה של 0.3% ברבעון האחרון של 2015 ולעומת צפי כלכלנים להתרחבות של 0.6%. הכלכלה האיטלקית התרחבה בקצב של 0.3% ברבעון הראשון, בהתאם לתחזיות המוקדמות.

הבנק המכרזי הבריטי, בנק אוף אינגלנד, חתך אתמול את תחזיות הצמיחה שלו ומשמיע את ההתראה הברורה ביותר שלו עד כה נגד הברקזיט, שלפיה הצבעה על עזיבת האיחוד האירופי תפגע בכלכלה, וככל הנראה תגרום מיתון. בהתייחסו למשאל הם שייערך ב-23 ביוני כאל "הפיל שבחדר", אמר נגיד הבנק הבריטי מרק קארני, כי האי-ודאות בנוגע לתחזית של בריטניה עלתה לרמתה הגבוהה ביותר מאז משבר החוב של גוש האירו.

הבנק הותיר את הריבית על שפל של 0.5%, בטענה שהאינפלציה עדיין מרוסנת.

"להצבעה לעזוב את האיחוד האירופי יש השפעה מוחשית על שערי החליפין, על הביקוש ועל פוטנציאל ההיצע", אמר קארני במסיבת עיתונאים בלונדון לאחר החלטת הריבית, והוסיף כי הליש"ט ככל הנראה תיפול. "תהיה תוצאת המשאל אשר תהיה, התרומה הטובה ביותר של הבנק המרכזי לקידום טובת הציבור הבריטי תהיה שימוש בכל הכלים העומדים לרשותו". לדבריו קיימת אפשרות של "מיתון טכני", שבדרך כלל מוגדר כשני רבעונים רצופים של התכווצות כלכלית. הנגיד הוסיף כי הבנק המרכזי אינו עורך תחזיות ארוכות-טווח של השלכות המשאל.

מניית UBS נסחרה תחת לחץ לאחר שכלכלני סוסייטה ג'נרל חתכו את דירוג ההמלצה למניה מ"קנייה" ל"החזק".

בורסות אסיה נסחרו היום במגמה שלילית.

 


כלכלני בנק לאומי מציינים בסקירתם השבועית כי נתוני המאקרו בארה"ב ובאירופה מצביעים על קצב צמיחה חיובי, גם אם מתון. קצב הצמיחה הגלובלי צפוי להסתכם השנה בשיעור דומה לזה של שנת 2015. מבין מכלול הגורמים המעיבים בנקודת הזמן הנוכחית על שוקי ההון, הסיכון של התפתחויות שליליות בכלכלה הסינית נראה כמהותי ביותר.

"המדיניות המוניטארית בשווקים העיקריים בעולם תוסיף להיות מרחיבה מאוד בטווח הנראה לעין, כאשר קצב העלאות הריבית בארה"ב צפוי להיות מתון בהשוואה להעלאות ריבית בעבר. ככלל, סביבת הריבית הנמוכה תורמת לגידול במינוף משקי הבית והפירמות, וכתוצאה מכך לעליה במכלול הסיכונים הפיננסיים. קצב האינפלציה העולמי צפוי לעלות בהדרגה, גם כתלות במחירי האנרגיה והסחורות", אומרים בלאומי.

אתמול פורסם בארה"ב כי התביעות החדשות לדמי אבטלה זינקו בשבוע הראשון של מאי זה השבוע השלישי ברציפות, ל-294 אלף - שיא של 14 חודשים ונתון המעיד על אפשרות של היחלשות שוק העבודה בארה"ב. תחזיות האנליסטים צפו 270 אלף תביעות חדשות לתשלום דמי אבטלה, לאחר שבשבוע הקודם נרשם נתון של 274 אלף.

כמו כן פורסמו נתונים המראים על המשך הירידה בריבית המשכנתאות בארה"ב. הריבית על משכנתאות ל-30 שנה הגיעה לשפל של שלוש שנים.

באסיה נרשמו ירידות חדות במניות של חברות הכרייה, ביניהן BHP וריו טינטו שאיבדו יותר מ-2% מערכן.

התחזקות הין פגעה במניות של היצואניות הגדולות ביפן והעיקה על מדד הניקיי בבורסת טוקיו.