נאמן אפריקה מכנס אסיפה דחופה: מחפש משקיעים לאפריקה ולחברות הבנות

הרמטיק מבקש לפנות לברוקרים ובנקאי השקעות למציאת חלופה ללבייב ■ מנהלי ההשקעות החליטו שלא להעמיד חוב של 3.2 מיליארד ש' לפירעון מידי - כדי לא לקחת אחריות על התהליך ברוסיה

לב לבייב / צילום: תמר מצפי
לב לבייב / צילום: תמר מצפי

לאחר שאתמול החליטו מחזיקי האג"ח של אפריקה ישראל שלא להעמיד את מלוא יתרת החוב (3.2 מיליארד שקל) לפירעון מיידי, מפרסם הערב נאמן האג"ח זימון לאסיפה דחופה שלהם במטרה להסמיך אותו למצוא משקיע לחברה ו/ או למצוא רוכש לחברות הבנות. המשמעות היא שהנאמן מניח את האקדח על שולחן המו"מ - ואקדח שמונח על השולחן במערכה הראשונה יורה בשלישית.

המטרה של הנאמן (חברת הרמטיק נאמנויות) היא להציב אלטרנטיבה אמיתית לשליטתו של לב לבייב באפריקה ישראל ולמעשה להתחיל תהליך התמחרות בין לבייב לרוכשים פוטנציאלים לחברה ו/ או לחברות הבנות שלה במטרה להשיב למחזיקי האג"ח (לציבור) את כספי ההלוואות שנתנו לחברה.

אתמול התקיימה הצבעה אלקטרונית של בעלי האג"ח של אפריקה ישראל, והיום (ה') פרסם הנאמן את תוצאות ההצבעה מהן עולה כי הגופים המוסדיים החליטו שלא להעמיד לפירעון את אגרות החוב של החברה וזאת למרות שעומדת להם עילה כזו. המשמעות של ההחלטה של בעלי האג"ח (מנהלי ההשקעות בגופים המוסדיים) היא שהם באופן מודע מותירים את המשוכה המשפטית שמונעת מהם להשתלט בפועל על אפריקה ישראל. המשוכה הזו ניתנת להסרה ובהודעה שפרסם הנאמן הוא אף כותב שמחזיקי האג"ח שומרים לעצמם את הזכות להעמיד בכל רגע נתון וכל עוד ההפרות נשארות, את האג"ח לפירעון.

גורמים המעורים בפרטי ההצבעות והמגעים בין מחזיקי האג"ח הגדולים לבין עצמם מסרו היום ל"גלובס" כי המשמעות של אי העמדת מלוא החוב לפירעון מיידי היא שמחזיקי האג"ח לא מעוניינים לקבל אחריות על החברה בטרם עוקלו הנכסים המרכזיים של אפי פיתוח, כך שהאחריות נותרת על הנהלת החברה ובמידת הצורך (אם יתגלו דברים נוספים בהמשך שלא היו ידועים להם בכל הליך אובדן הנכסים ברוסיה) הם יפרעו מהם. 

כזכור, אפריקה   הודיעה שהיא עומדת בטווח של שבוע לאבד חלק מנכסיה המרכזיים: אפימול, אוזרקובסקיה ואקווה מארין בשל התמשכות המשבר הכלכלי אליו נקלעה ברוסיה והעובדה שככל הנראה החברה אינה עומדת באמות מידה פיננסיות מול הבנק VTB הרוסי. אפי פיתוח חייבת לבנק הרוסי 611 מיליון דולר והסכימה שהבנק יממש את הבטוחות ויותיר אותה ללא אפשרות אמיתית לריקוברי של האג"ח (כלומר לשלם את מלוא יתרת האג"ח עם הריבית כפי שנקבע בתשקיף).

לחברה יש יתרת אג"ח של כ-3.2 מיליארד שקל והיא מחולקת לשלוש סדרות: כ"ו, כ"ז וכ"ח כשלכל אחת מח"מ שונה ובטוחות שונות. החברה הודיעה לא מכבר שאין ביכולת לעמוד בתשלומים שהייתה אמורה לשלם ולכן היא מעוניינת להיכנס למו"מ עם מחזיקי האג"ח להסדר חוב.

מחזיקי האג"ח מחולקים לשתי קבוצות: קבוצה הדורשת פירעון מלוא החוב ולא - לפרק את החברה ואילו הקבוצה השנייה שכוללת חלק מהמשקיעים המוסדיים (הפנסיוניים) הגדולים בישראל שמוכנה למחול על החוב ולקוות לטוב. 

המשחק יעבור עתה להתנהל במגרש של: כמה המוסדיים מוכנים למחוק (כשככל הנראה בלאו הכי כבר נמחקה ההשקעה בספריהם) תמורת הזרמה של לבייב. הסכומים שנזרקים לחלל האוויר נעים בטווחים של 250-500 מיליון שקל תמורת מחיקה של סדר גודל של מיליארד שקל אולם יש מוסדיים שמחזיקים בחבילות גדולות של אג"ח שאינם מוכנים למחוק ולו שקל אחד מקרן החוב אלא להפחית בריבית ולדחות את התשלומים.

עמדות הפלג הנצי, שעומד על פירעון מלוא החוב או לפרק את החברה, אינו יורד מסדר היום והוא זה שאף הביא את הנאמן לבקש את ההסמכה כך שלבעלי האג"ח תהיה אלטרנטיבה אמיתית בין הזרמה של לבייב ומחיקת מיליארד שקל, לפירוק החברה או מכירת חלקים ממנה בתמורה למחיקה קטנה יותר. 

משיחות שקיים היום "גלובס" עם מספר מחזיקים גדולים באג"ח אפריקה עולה התמונה כי יש ביניהם כאלה שאינם ששים לתפוס את השליטה בחברה ולנהל אותה עד לתשלום חובותיה ומעדיפים לנהל מו"מ ארוך מול הנהלת החברה על הזרמה של לבייב תמורת מחיקה. יש לציין כי הוצאות ההנהלה של אפריקה שכוללות שכר, משכורות והוצאות נלוות הסתכמו בשנת 2015 בכ-25 מיליון שקל. אולם אם המו"מ יצליח ולבייב אכן יזרים סכום משמעותי לחבירה הרי שעמדתם תצדיק את עצמה.