היפני שרוצה לשנות את העולם משקיע ברחפנים שיובילו תרופות

איש ההון סיכון טאיזו סון שהיה מעורב בהקמת הסניף היפני של יאהו משקיע בטכנולוגיות שיכולות להוביל לשינוי חברתי

טאיזו סון / צילום: בלומברג
טאיזו סון / צילום: בלומברג

כאשר צונאמי אדיר סחף ערים שלמות בצפון-מזרח יפן לפני חמש שנים, מילא טאיזו סון שלוש מכולות באספקה למקרי חירום ושלח אותן לאזורים שנפגעו כדי לסייע במאמצי ההצלה. במועד מאוחר יותר, הוא השקיע קרוב ל-100 מיליון מכספו האישי בחברות סטארט-אפ שניסו לחולל שינוי מהותי בכל תחום - החל מתחבורה וחינוך וכלה בחקלאות ורפואה.

כעת הוא מוכן לדבר יותר על Mistletoe, פרויקט שמשלב סממנים של חברת הון סיכון שמשקיעה בחברות סטארט-אפ בשלב מוקדם, וכן סממנים של חממה. הפרויקט מתמקד בהשפעה על החברה האנושית.

אך סון בן ה-43 אינו רק מייסד GungHo Online Entertainment ומפתח משחק הווידיאו Puzzle & Dragons, שבעבר היה המשחק הנמכר ביותר המיועד לסמארטפונים. הוא גם הצעיר מבין אחיו של מסיושי סון, מנכ"ל סופטבנק גרופ קורפ. טאיזו צעיר מאחיו ב-15שנה, הונו האישי קטן משל אחיו ב-12 מיליארד דולר, ובדרך כלל הוא נוהג לשמור על פרופיל נמוך. יש עוד שני אחים נוספים במשפחת המהגרים הקוריאנים מהאי קיושו. קו השיער של כל האחים זהה, ואי אפשר שלא להבחין בדמיון המשפחתי ביניהם. גם הביטחון העצמי שלהם זהה.

"אנחנו מחליטים לעשות משהו בגלל שזה רווחי, או לא לעשות משהו אם זה לא רווחי", אמר טאיזו סון בריאיון שנערך במשרדה החדש של Mistletoe באזור אאוימה בטוקיו. "מה שצריך זה שאנשים בעלי אופן מחשבה דומה יחברו זה לזה כדי שהדברים ילבשו צורה".

כשהוא השיק את Mistletoe לפני שלוש שנים, הוא ניסה לחקות את קרן ההון הסיכון Andreessen Horowitz שיודעת כיצד לעשות שימוש בידע שהיא שואבת מרשת של מומחים, וכן את גוגל בתמיכתה השאפתנית בפרויקטים ארוכי טווח.

אחת מחברות הסטארט-אפ של Mistletoe היא Zipline, שברחפנים שלה משתמשת מדינת רואנדה באפריקה כדי לספק מנות דם ותרופות לבתי חולים באזורים כפריים. באמצעות הטסת והצנחת אספקה, מסוגלים הרחפנים לעקוף את מערכת הכבישים הלא-מפותחת של המדינה, ולהביא את האספקה בעוד מועד לאנשים שזקוקים לה. כמו כן משקיע סון ב-Zoox, מכונית אוטונומית לחלוטין, ביצרנית הלוויינים הזעירים Astroscale, ובגאדג'ט לבית השימוש שמנתח את השתן לצורך אבחון מחלות.

עד כה השקיע סון כ-10 מיליארד ין (97 מיליון דולר) מכספו האישי ב-30 חברות סטארט-אפ. לכן הוא מוכן להמתין 10-15 שנים - יותר ממרבית חברות הון הסיכון - כדי שההימורים ישתלמו. התקבולים מהשקעות אחרות - טאיזו השקיע גם בקרנות שונות, כולל 500 Startups, Beyond Ventures, Grove Ventures - יסייעו למימון Mistletoe.

"יכול להיות שהזדקנתי והגעתי לגיל שבו אתה מתחיל לחשוב על אחריות חברתית", אמר סון, ודבריו עולים בקנה אחד עם החרדה המטרידה את מנוחת עמק הסיליקון שמא המוחות המבריקים ביותר בתחום הטכנולוגיה מתבזבזים על יצירת תמריצים לאנשים להקליק על מודעות פרסום. "אני מעוניין ביצירת מספר גדול יותר של פתרונות ישירים לבעיות".

עקף את מאזדה

טאיזו התחיל את הקריירה של בקולג', כשעזר לאחיו להשקתה המוצלחת של יאהו יפן. לאחר מכן הוא עשה שם לעצמו באמצעות GungHo. כשמניית החברה העפילה לשיא ב-2013, היא היתה שווה יותר מחברת מאזדה, ולפרק זמן קצרצר אף הפכה את טאיזו למיליארדר. הוא עדיין מחזיק ב-24% ממפתחת המשחקים, וזה מעניק לו שווי נקי של יותר מ-720 מיליון דולר, על בסיס חישובי בלומברג. טאיזו סון ממשיך לשבת במועצת המנהלים של GungHo, אך כבר אינו מחזיק בתפקידי ניהול בחברה. בעבר החזיקה סופטבנק 26% ב-GungHo, אך ביוני היא הכריזה כי תמכור את מרבית אחזקתה.

כבעל מניות גדול בסופטבנק, שווה האח המבוגר יותר 12.5 מיליארד דולר, שהופכים אותו לאיש השני בעושרי ביפן, על פי דירוג המיליארדרים של בלומברג. ביולי הכריזה סופטבנק כי תשלם 32 מיליארד דולר עבור ARM Holdings, כהימור על עתיד האינטרנט של החפצים - תחום חשוב גם עבור טאיזו ו-Mistletoe. האחים שותפים לחזון פתרון בעיות האנושות באמצעות הטכנולוגיה, אך ברור שהם פועלים בדרכים שונות להגשמת חזון זה.

משרדי סופטבנק מעוצבים בסגנון קורקטי, בדומה לכל שאר המשרדים בתאגידים היפנים, אך משרדי Mistletoe, שמשתרעים על שתי קומות, מצופים בעץ טבעי ומצוידים ברהיטי נצרים. בכל מקום מתפתלים כבלים וקסדת מציאות מדומה מונחת לצד ערימת ידיות משחק. מדפסת תלת-ממד ניצבת על אחד השולחנות לצדה של קסדת אופנוע.

"יש לי דרך משלי לעשות דברים, והיא שונה משל אחי, ובסופו של דבר אני אתעלה עליו", אמר טאיזו. "כמובן שהוא עדיין מקדים אותי בהרבה".