פרשת יוטרייד: עובדים נוספים נחקרו בחשד להטעיית משקיעים

רפי ברלב, אהוד שחם ושגיא סטמבולסקי נחקרו בחשד למעורבות בגיוס כספי משקיעים על בסיס מצגי-שווא

יוטרייד לוגו
יוטרייד לוגו

נמשך מצעד החשודים בתיק יוטרייד: רשות ניירות ערך חקרה הבוקר (ה') 3 עובדים נוספים מקבוצת החברות יוטרייד שבבעלות אביב טלמור - רפי ברלב, אהוד שחם ושגיא סטמבולסקי, בחשד למעורבות בגיוס כספי משקיעים על בסיס מצגי-שווא. השלושה הובאו הערב לבית המשפט לדיון בתנאי שחרורם ממעצר, בהסכמה, ושוחררו בתנאים מגבילים.

עו"ד שחר שביט, נציג רשות ניירות ערך, טען בדיון השחרור ממעצר כי השלושה "היו עובדי החברה שגייסו כספי משקיעים תוך הצגת מצגי-שווא כלפיהם, כשעל-פי החשד הם למעשה מודעים לכך שהמצגים שלהם שקריים, ושכרם נגזר מאותן השקעות".

עוד הוא הוסיף כי "אנו רואים בעובדים אלה חוליה מרכזית ומשמעותית. כל אחד מהם על-פי החשד מעורב בגיוס הלקוחות, בהיקף מאסיבי, ומספר הלקוחות היה רב". 

לטענת רשות ניירות ערך, לא מדובר בחשודים "ממעגל שני", אלא כאלה המצויים בלב הגיוס ובלב-ליבן של העבירות.

סנגורו של רפי ברלב, עו"ד מורן ביקל, טען כי הוא היה בסך-הכול איש מכירות ולא היה "בלב-ליבן של העבירות, וגם לא בפריפריה שלהן".

סנגורו של אהוד שחם, עו"ד דורון ברזילי, טען אף הוא כי שחם היה עובד "בדרג הבסיסי ביותר בחברה. הוא שיתף פעולה לכל אורך החקירה, לא הסתיר דבר ובא עם ניסיון לסייע ועם הפתעה לעניין מעמדו (כחשוד, א' ל"ו)".

תירוצים שונים לאי-החזרת כספים

חברת יוטרייד סיפקה למאות לקוחות בישראל ומחוצה לה פלטפורמה למסחר במט"ח באמצעות אלגוריתם ממוחשב, ללא צורך בהתערבות אנושית (אלגו-טריידינג).

קריסתה של החברה החלה בשנה שעברה, עם פרסומה של סדרת כתבות ב"גלובס" על משקיעים שטענו כי ביקשו למשוך את הכספים שנותרו בחשבונות ההשקעות שלהם, אך נתקלו בקשיים שהערימה עליהם החברה, שסירבה לאפשר את פדיון הכספים בתירוצים שונים.

בהמשך נקלעה החברה לפירוק על רקע ניסיונותיהם הכושלים של המשקיעים לפדות את כספם. גם בעל השליטה, אביב טלמור בעצמו, נקלע מאז להליך של פשיטת-רגל, על רקע ערבות אישית לחובות החברה שנתן לחלק מהלקוחות.

בור בהיקף 12 מיליון דולר

על רקע החשדות שהחלו להתעורר, לפיהם טלמור מעל לכאורה בכספי הלקוחות, יצא טלמור לקפריסין בספטמבר אשתקד, ובהמשך הוא טס לאנגליה ונשאר שם עד למארס השנה. זאת, חרף הודעת רשות ניירות ערך כי הוא מבוקש לחקירה. במארס השנה הגיע טלמור לארץ לצורך חקירתו, לאחר משא-ומתן שניהל מול הרשות.

לדברי הרשות, טלמור חשוד כי רוקן את כספי החשבונות של לקוחות יוטרייד ועשה בהם שימוש לצרכיו. הפער בין כמות הכספים שהיו אמורים להיות בחשבונות המשקיעים - לפי המצגים שהציגה יוטרייד ללקוחותיה - לבין יתרות חשבונותיה של יוטרייד עומד לכאורה על 12 מיליון דולר - וזהו גם גובה המעילה שביצע לכאורה טלמור.

טלמור חשוד בעבירות של ניהול תיקים ללא רישיון לפי חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, עבירות של אי-קיום דרישות רשות ניירות ערך (לפי חוק ניירות ערך) וכן בעבירות של קבלת דבר במירמה בנסיבות מחמירות, מירמה והפרת אמונים בתאגיד, עבירות מנהלים בתאגיד, שיבוש מהלכי משפט ועבירות על חוק איסור הלבנת הון. 

ביולי האחרון נחקר בפרשה גם סמנכ"ל הטכנולוגיות בקבוצת החברות יוטרייד, ולריו (ואלי) מגאי, בחשד לשיבוש הליכי חקירה, ושוחרר בתנאים מגבילים. לפי הודעת רשות ניירות ערך, "מגאי חשוד ששיבש באופן יזום, בוטה ומתוחכם את הליכי החקירה שביצעה רשות ניירות ערך במסגרת חקירת הפרשה, בין היתר בקשר לחומרי המחשב של החברה".