מנכ"ל אזורים: "אשמח אם יכניסו פועלים סינים, לא מוטרד"

דרור נגל: "אנחנו ניגשים לפרויקטים של מחיר למשתכן כאשר הם יכולים לייצר שולי רווח נאותים" ■ "מוסר התשלומים נורא בישראל וצריך להפסיק את התופעה הזאת"

דרור נגל / צילום: איל יצהר
דרור נגל / צילום: איל יצהר

בשבוע שעבר פורסמו נתוני הלמ"ס וסקירת הכלכלן הראשי במשרד האוצר, ולפיהם חלה האטה בתחום הביקושים לדירות בשנת 2016 בישראל - במיוחד בפלח הדירות החדשות. ב-11 החודשים הראשונים של 2016 חלה ירידה של 7% ברכישת דירות חדשות, כשברקע המדינה עצרה כמעט לחלוטין את שיווקי הקרקעות שלא במסגרת מחיר למשתכן והוציאה נתח נכבד מהמשקיעים משוק הנדל"ן, באמצעות העלאת מיסים והקשחת התנאים לבעלי יותר מדירה אחת.

דרור נגל, מנכ"ל חברת אזורים, מהגדולות בחברות הייזום בישראל, טוען שמכרזי מחיר למשתכן מעכבים את השיווקים, וזאת אחת הסיבות המרכזיות לירידה החדה.

- כיצד מתמודדת חברת אזורים עם נתוני השוק הנחלש?

"מספר הדירות שמכרנו בשנה האחרונה גבוה ממה שקבענו בתוכנית העבודה בסוף שנת 2015. מכרזי מחיר למשתכן משפיעים על אופי הדירות ועל מספרן. השיווקים במחיר למשתכן תלויים בהחלטות ועדה, לוקחים זמן, ומעכבים את השיווק. בניגוד למצב בו אנו בעלי קרקע ויכולים לחתום על חוזים עם התניות לקבלת היתר ולווי בנקאי".

- בראשית דרכה בנתה אזורים שיכונים ציבוריים. לתוכנית מחיר למשתכן הכניסה שלכם מדודה.

"אנחנו ניגשים לפרויקטים של מחיר למשתכן כאשר הם יכולים לייצר שולי רווח נאותים. אנחנו לא קבלנים מבצעים, לכן שווה לנו להיכנס בעיקר באזורי הביקוש, בעיקר כאשר חלק מהפרויקט נמכר לשוק החופשי. במודיעין ובמבשרת, 20% מיועדים לשוק החופשי ואז אנו מוצאים רווח לחברה. אין ספק שהרווחיות בפרויקטים האלו נמוכה מבעבר, אבל זה הגיוני. הסיכון נמוך ולכן הרווחיות נמוכה. זה כמו השקעה סולידית יותר בשוק ההון לעומת השקעה עם רכיב סיכוני גבוה יותר.

"בכל אופן, אני תומך במהלכי המדינה ובמאמצים בתוכנית מחיר למשתכן שמסייעים לזוגות הצעירים לרכוש דירה במחירים נוחים יותר. זה גם נכון ששר האוצר כבר לא רואה צורך להוריד את מחירי הדירות באופן כללי, אלא לאפשר לזוגות צעירים לרכוש דירות".

- היזמים פורחים, בעוד חברות הביצוע קורסות. הן מאשימות בין היתר את היזמים במוסר תשלומים ירוד.

"אם יזם לא משלם כמו שצריך, שהקבלן לא יעבוד איתו. מוסר התשלומים נורא בישראל וצריך להפסיק את התופעה הזאת. אצלנו אם יש קבלנים מבצעים שצריכים עזרה, אנחנו משלמים להם לפני הזמן. אין אצלנו דברים כאלו".

- איך מתכוננים אצלכם לתוכנית להבאת חברות זרות לארץ?

"אני אשמח אם יכניסו פועלים סינים לארץ, ואני לא מוטרד מכניסת חברות קבלן סיניות. אני בטוח שהחברות הסיניות לא יהיו יזמיות. מעבר לכך, אם החברות הללו יפגעו במישהו - זה בקבלנים הקטנים ולא בחברות הגדולות".

 

- האם מחירי הדירות הגבוהים גרמו לעלייה בתביעות ובפניות על ליקויי בנייה?

"זה שייך לשינוי תרבותי שקיים בשוק. אדם שמשלם - דורש, וכך זה בכל מוצר. גם במסעדה אם אדם מזמין משהו לא טעים, הוא מבקש שיחליפו לו מנה - ואין בזה פסול. אני מוכר מוצר טוב ואם משהו לא טוב תפקידי לתקן, גם אם זה עולה לי יותר".

- אזורים היתה מעורבת בעבר הלא רחוק בפרויקטים בהודו ובארצות הברית. ממשיכים לחשוב על חו"ל?

"בעקבות המגבלות שקיימות היום בכניסה לפרויקטים חדשים בישראל, אנו בוחנים מנועי צמיחה עתידיים, וחו"ל זה אחד ממנועי הצמיחה שאנו מסתכלים עליו. יש לנו כבר שני פרויקטים בארצות הברית, אחד ביוסטון והשני בצפון ניו יורק".

- מה יהיו המחירים בארץ בעוד שלוש שנים?

"יש הרבה פרמטרים שמשפיעים על המחיר: האם תוכנית מחיר למשתכן תמשיך, מה יהיה גובה הריבית. אני לא רואה את המחירים יורדים. בתחום הדירות בשווי 1-3 מיליון שקל הביקוש קיים ויימשך, ואנחנו נמשיך לראות עליית מחירים כזאת או אחרת. שוק היוקרה יותר קשה, ויעמוד במקום או ירד מעט. מחיר למשתכן נקבע לפי המחיר בשוק - אם תהיה עליית מחירים בשוק, גם מחיר למשתכן יעלה".