כחלון: "השת"פ ביני לבין נתניהו הביא הישג כלכלי לדורות הבאים"

שר האוצר על ירידת יחס חוב-תוצר ל-62.1% ב-2016, מול 63.9% ב-2015 ■ "נתניהו ואני מנהלים כלכלה חופשית עם רגישות חברתית; גם צמיחה וגם פירות לאוכלוסיות שזקוקות"

"הישג למשק הישראלי, לאזרחי ישראל ובמיוחד לדורות הבאים". כך הגדיר היום (א') שר האוצר משה כחלון את ירידת יחס החוב-תוצר של ישראל ל-62.1% בשנת 2016 מול 63.9% ב-2015. מדובר באומדן ראשוני בלבד של אגף החשב הכללי באוצר. 

החשבת הכללית במשרד האוצר, מיכל עבאדי בויאנג'ו, פרסמה היום אומדן ראשון לשיעור החוב הציבורי והממשלתי מהתוצר לשנת 2016. בהתאם לאומדן, שיעור החוב הציבורי מהתוצר, הכולל חובות של רשויות מקומיות, צפוי לרדת באופן משמעותי ולעמוד על 62.1%.  שיעור החוב הממשלתי מהתוצר, ללא חובות של רשויות מקומיות, צפוי לעמוד על 60.5% לעומת 62.4% בשנה הקודמת, המשקף ירידה של 1.9%.

הירידה הייתה חדה מהצפוי בשל עדכון נתוני הצמיחה של המשק על-ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. יחס החוב מהתוצר הינו אינדיקטור מרכזי באיתנות הפיננסית של מדינת ישראל ובקביעת דירוג האשראי שלה. האומדן הסופי ליחס החוב לתוצר יפורסם בעוד מספר חודשים במסגרת הדו"ח השנתי של יחידת החוב בחטיבת המימון, האשראי והמידע הניהולי באגף החשב הכללי.

בדיקה השוואתית שנערכה באגף החשב הכללי הראתה כי ההצלחה של ישראל בהורדת יחס החוב לתוצר חריגה גם בקנה מידה בינלאומי: בשנים 2015-2016 ירד יחס החוב תוצר של ישראל ב-1.8 נקודות האחוז, יותר מכל מדינה מערבית אחרת, חוץ מגרמניה וסלובניה. מאז 2007 הצליחה ישראל להוריד את יחס החוב תוצר שלה ב-11 נקודות האחוז, יותר מכל מדינה מפותחת אחרת בעולם, למעט נורבגיה.

באוצר אומרים כי הגורמים המרכזיים שתרמו לירידה ביחס החוב לתוצר הם שיעור הצמיחה הנומינאלית לצד גירעון נמוך וכן גורמי שוק כגון מדד מחירים לצרכן שלילי, התחזקות השקל אל מול הדולר והאירו והירידה המתמשכת בריבית הצבורה על החוב הממשלתי, תוצאה של ניהול חוב אפקטיבי על-ידי החשבת הכללית ואנשיה. 

איפה ישראל
 איפה ישראל

כחלון: "מצטער שאכזבנו את רואי השחורות ונביאי הזעם"

בתגובה כחלון מסר בפתח ישיבת הממשלה, כי מדובר ב"הישג כלכלי עבור הדורות הבאים. מצטער שאכזבנו את רואי השחורות ונביאי הזעם". 

לדברי כחלון, "זו בשורה שמעידה על משק איתן, חזק ויציב. בשנה האחרונה, 2016, צמצמנו את החוב של מדינת ישראל ב-21 מיליארד שקל. זה כמובן בניהול מקצועי ואיכותי של החשבת הכללית מיכל עבאדי בויאנג'ו. השווקים בעולם רואים בנו משק חזק, משק בטוח ולכן ההשקעות ימשיכו לזרום, כפי שזרמו בשנה שעברה, יזרמו גם השנה".

עוד אמר שר האוצר, כי "המשמעות של הירידה ביחס החוב-תוצר היא פחות הוצאות ממימון, פחות ריביות, יותר כסף פנוי, יותר כסף לבריאות, יותר כסף לחינוך, יותר לרווחה, לזוגות צעירים, נכים, קשישים, ניצולי שואה, חיילי חובה ולכל המשימות החברתיות שהממשלה הזאת לקחה על עצמה.

"ההישג הזה הוא הישג של כל ממשלת ישראל, מי שיבוא ויאמר ששר אחד יכול לעשות את זה או שניים זה ממש לא נכון. שיתוף-פעולה של ראש הממשלה יחד איתי, יחד עם כל שרי הממשלה, ניהול תקציבי נכון, אחראי, בלי לפרוץ, וכמובן ניצול תקציבי יעיל ואיכותי הביא אותנו למקום הזה.

"שיתוף-הפעולה בין ראש הממשלה נתניהו לביני מאפשר לנו לנהל כלכלה חופשית, עם רגישות חברתית. כלומר אפשר גם וגם, גם להצמיח את המשק וגם להעביר מהפירות לאוכלוסיות שזקוקות ולהמשיך להשקיע וליצור פה עוד צמיחה.

"אני ממש מצטער שאכזבנו את כל נביאי הזעם במהלך השנה, ששטפו אותנו בכותרות שליליות של צמיחה אפסית, של חוב תוצר עולה שאמור לטפס כל הזמן. אנחנו מצטערים ויש לנו עוד בשורה: אנחנו נמשיך להפתיע עם אחריות תקציבית ועם כלכלה חופשית שתצמיח את המשק עבור הדורות הבאים".

שר האוצר סיכם: "היציבות הפוליטית של הממשלה מאוד עוזרת ומאוד מסייעת, וזה שהצלחנו להעביר את תקציב 15-16 ו-17-18, זה מסר שמשדר יציבות. הכלכלה צריכה יציבות, צריכה אופק וזה מה שאנחנו מספקים. המהלכים שאנחנו עושים הם גם עבור הדורות הבאים. זה לא לגמור את השנה וזהו. אנחנו מדברים על 20 ו-21-22 וכן הלאה, מכוונים את הדרך".