האיש שפיתח טיפול לסרטן מצטרף לכת"ב של בלווטניק

ג'וליאן אדמס, בן למשפחת טייקוני נדל"ן קנדית, השתתף בפיתוח תרופה למיילומה שנמכרה בשיאה ב-2.5 מיליארד דולר לשנה ■ עתה הוא ממונה למדען הראשי ונשיא חברת החזקות הביומד

ד"ר ג'וליאן אדמס, מדען ואיש פיתוח תרופות בולט בזירה הבינלאומית, מונה למדען הראשי והנשיא של חברת החזקות הביומד כלל תעשיות ביוטכנולוגיה  (כת"ב) שבשליטת המיליארדר לן בלווטניק. החברה נסחרת לפי שווי של 315 מיליון שקל, ומנייתה לא הגיבה אתמול (ב') באופן משמעותי למינויו של אדמס. בין החזקות כת"ב נמצאות החברות ביוקנסל, מדיוונד, גמידה סל, אברהם פארמה, ניאון וקיורטק.

אדמס נחשב לאיש מפתח בפיתוחן של שתי תרופות משמעותיות - תרופה לאיידס שהיה מעורב בפיתוחה כמדען בכיר בחברת BI הגרמנית, והתרופה וולקייד לטיפול בסרטן מסוג מיילומה, שפותחה בסטארט-אפ Proscript, ובשיאה נמכרה ב-2.5 מיליארד דולר בשנה. אדמס אף גילה מנגנונים המעורבים בהדבקה של עוברים באיידס על ידי אמהותיהם בעיקר במדינות מתפתחות, ועזר להפחית משמעותית את שיעורי התופעה.

יותר מיקוד בארה"ב

אדמס יעמוד בראש המשרד של כת"ב בבוסטון. בשנים האחרונות, בעיקר בזכות העברת הבעלות לבלווטניק, כת"ב משקיעה יותר בחברות אמריקאיות ומתכננת אף לחזק את פעילותה בארה"ב.

סיפורו של אדמס יכול להיות מקור לאופטימיות עבור חברות פיתוח תרופות ישראליות. אדמס: "אני מדען ובוגר 35 שנים בתחום פיתוח התרופות. התהליך המשמעותי בו השתתפתי היה פיתוח התרופה Velcade, שנרכשה כמה פעמים עד שהפכה חלק מחברת הטיפול בסרטן מילניום, היום חלק מתאגיד התרופות היפני טקדה.

"כשפרוסקריפט נרכשה בפעם הראשונה, וולקייד לא הייתה הנכס המוביל שלה. זו הייתה תרופה עם תוצאות מעניינות בשלב I של הניסויים במיילומה, שוק שהיקפו היה כ-50 מיליון דולר בשנה בלבד. לו הצוות המקורי לא היה מתעקש על המשך הפיתוח, התרופה לא הייתה בכלל מגיעה לשוק. למעשה, עקשנות זו מילה מנומסת. 'קנאות' זו המילה הנכונה יותר".

- מה הפך אתכם לקנאים כל-כך למוצר?

"הדאטה הקליני. חשוב מאוד למדען שמפתח תרופות, ללכת אחרי הדאטה ולא לוותר, להיות קנאי לזה, כשברור לו שיש משהו. כך גם הפוך, כאשר המידע הקליני מראה שאין לך כלום, חשוב להכיר בכך ולסגור גם פרויקט שנראה מבטיח".

- איך הפך שוק קטן לשוק של מעל 2 מיליארד דולר?

"כשהתרופות בשוק לא טובות, השוק קטן. התרופה שלנו הפכה מקו אחרון של טיפול לקו ראשון והאריכה את החיים של חולי המיילומה מכמה חודשים לעד עשור לפעמים, כך שיש להם יותר שנים שבהן הם מקבלים את הטיפול התרופתי. כמו-כן, חברות הביטוח מוכנות לשלם יותר עבור תרופות שבאמת עובדות.

"מרוב שהשוק אטרקטיבי, כיום מפתחות מספר חברות פארמה עוד לפחות 6 תרופות לתחום. זה מראה את הסיכון בלבנות מודלים עסקיים לפי שוק קיים. בפיתוח תרופות מכוונים לשוק שיהיה קיים לפחות עוד 5 שנים".

- מה הייתה פריצת הדרך שלך בהגנה על עוברים מאיידס?

"הייתי אחראי על הפיתוח של תרופה שהייתה חלק מקוקטייל התרופות לאיידס. נתקלתי במידע על הבדלים בין רמות ההדבקה באיידס בעוברים במדינות מתפתחות לעומת מדינות מפותחות. עלה בדעתי שייתכן שההדבקה באיידס מתרחשת בעת הלידה ולא בשלב העוברי.

"נשים במדינות מתפתחות לא קיבלו אז עדיין את הקוקטייל המיטבי לטיפול באיידס, בגלל המחיר והזמינות. הצענו לטפל בהן בתרופה שלנו, רק מנה אחת בזמן הלידה ואולי גם בזמן ההנקה.

"הצלחנו למנוע הדבקת עוברים רבים באיידס. היום, לשמחתנו, רוב הנשים הללו מטופלות בתרופות נגד איידס לאורך כל חייהן, וגם בלידה".

ב-14 השנים האחרונות שימש אדמס כנשיא תחום המו"פ בחברת פיתוח התרופות לסרטן Infinity.

- מה משך אותך לכת"ב?

"התחלתי את הקשר עם כת"ב כשהם הציעו לי משרה כיו"ר גמידה סל. הערכתי את המדע המעניין ואת המדענים המוכשרים ואחר-כך ראיתי את המצב גם בחברות האחרות שלהם.

"אני חושב שהחברות הללו מצוינות בשלב גילוי התרופות, אך יש להן מה ללמוד לגבי שלב הפיתוח, כיצד להיות בינלאומיות יותר בפיתוח העסקי וגם בגיוס ההון, ולהבין שתרופות הן מהיום הראשון מוצר גלובלי. אפשר לעשות את זה על-ידי הקמת משרד אמריקאי וגיוס נציג מקומי, כמוני".

האח מקדם ספורט אופניים בארץ

- מהיכן נובעת הזיקה שלך לישראל?

"ההורים שלי עלו מרומניה לישראל ולאחר-מכן עברו לקנדה, אך תמיד היו ציונים. ביקרתי בישראל הרבה כנער. בגיל 18 נרשמתי ללימודים בטכניון והספקתי ללמוד כאן זמן קצר, עד שפרצה מלחמת יום הכיפורים, שטרפה עבורי את כל הקלפים. נשארתי בישראל עוד שנה והתנדבתי בשירות המדינה, אך לאחר מכן חזרתי לקנדה.

"שניים מאחיי גרים בישראל. אחי, סילבן אדמס, הוכתר לאחרונה בעיתונות הישראלית כ'מיליארדר חדש בשכונה'". אדמס זכה בתואר זה כשעשה עלייה לישראל ורכש את אחת הדירות היקרות בארץ, שעלתה לו 120 מיליון שקל. הוא עדיין מנהל את עסקי הנדל"ן המשפחתיים, ואת פעילות הפילנתרופיה הענפה של המשפחה בישראל.

סילבן אדמס התפרסם בשנים האחרונות גם כתומך נלהב ומוביל של ספורט האופניים בארץ. כך הוא יוזם הקמה של אצטדיון לאימון במסלולי אופניים בהדר יוסף, מערכת של שבילי אופניים שתחבר את תל אביב עם הפרברים וכן תורם להקמה של אקדמיה מיוחדת לתמיכה בספורט הטריאתלון. אדמס האח הוא גם בעצמו רוכב אופניים מוביל וזכה בתחרויות ישראליות משמעותיות בשנים האחרונות בתחום.