סיפורו של הסכר הענק שזרע אתמול פאניקה אדירה בארה"ב

מה מסתתר מאחורי הדליפה המסתורית והאירוע הקריטי שאירע השבוע בסכר הגבוה ביותר בארה"ב, אשר יצר פאניקה של ממש והביא לפינוי של כ-180 אלף בני אדם מבתיהם בצפון קליפורניה? ■ צפו בסיפור

קליפורניה , סכר/ צילום : מתוך הוידאו
קליפורניה , סכר/ צילום : מתוך הוידאו

בימים האחרונים פונו כ-180 אלף איש מבתיהם שבאזור סכר אורווויל שבצפון קליפורניה, בעקבות חשש להצפות. החשש הוא בשל סכנת קריסה של תעלת הפינוי המווסתת את זרימת המים מאגם אורווויל שנוצר בעקבות הקמת הסכר לפני כ-50 שנה.

סכר אורוויל הוא הסכר הגבוה ביותר בארצות-הברית, 230 מטר, והוא חלק מרכזי במערכת המים של קליפורניה, שמטרתה ניצול יעיל של מי הגשמים והנהרות לשתייה השקיה ותעשייה. כמו כן, הסכר כולל תחנת כוח הידרואלקטרית, לייצור חשמל מכוח הזרימה של המים. האגם שנוצר בעקבות הקמת הסכר משמש לאגירת מים ולוויסות שטפונות, ובנוסף הוא אתר פופולרי לדיג, שיט ופעילויות נופש רבות.

לאחר 3 שנות בצורת בקליפורניה, כמות המשקעים שירדה בחודשים האחרונים שברה שיאים - גם ביחס לשנים גשומות. כתוצאה מכך, הגיע מפלס המים באגם אל מעבר לגובה המברץ, מה שגרם למים להיפלט דרכו. המברץ הוא מעין "שסתום בטיחות", שתפקידו לפנות מים בצורה מבוקרת כדי שהסכר לא יעלה על גדותיו. הרעיון דומה לחור הניקוז העליון שנמצא באמבט או בכיור הביתי, המנקז את המים העודפים לפני שיציפו את הבית.

למרות הכותרות הצעקניות, נכון לכתיבת שורות אלה, אין צורך לקרוא לילד ההולנדי המפורסם הנס בריקר, שסתם באצבעו חור בסכר ומנע הצפה, מכיוון שהחור שנפער נפער במברץ, ככל הנראה כתוצאה משחיקה תת קרקעית, ולא בגוף הסכר עצמו. אין בכך להפחית מחומרת האירוע, שכן אם הסכר יעלה על גדותיו, או אפילו אם המברץ ייפרץ כליל והמים יזרמו דרכו בצורה בלתי מבוקרת, עדיין מדובר על אסון בקנה-מידה לאומי שיגרום לנזקים כבדים לרכוש ותשתיות, ואולי גם לאבדות בנפש, מה שזירז את ההחלטה לפנות את האזרחים מבתיהם.

בשלב זה הכוחות בשטח עמלים על תיקון המברץ, ומנסים לסכור את החור שנפער בעזרת שקי חול וסלעים המונחתים ממסוקים.

הבעיה המרכזית בתכנון מברצים, היא כיצד להיפטר מהאנרגיה העודפת - במהלך הפינוי של המים מגובה רב לגובה נמוך, אנרגיית הגובה הפוטנציאלית הופכת לאנרגיה קינטית, שיש "לבזבז" על מנת שלא תגרום נזק. לעיתים מקובל ליצור מכשולים ומדרגות לאורך המברץ, ובמקרים מסוימים אף להטות את המים במסלולים ארוכים יותר, או להזרים אותם במסלולים מצטלבים.

במברץ הנוכחי לא נעשה שימוש בטכניקות כאלה, מכיוון שהשיפוע שלו מתון יחסית, ונראה היה שאין צורך בכך. אך החור שנפער, ביחד עם ספיקת המים העצומה, גרמו לכך שהזרם חותר לתוך יסודות הבטון של המברץ ומרסק אותם תוך גרימת נזק לכבלי מתח גבוה ומפעלי חקלאות במורד הזרם.

כרגע נראה כי בנוסף לסכר זה יש עוד מאגרים רבים בקליפורניה הנמצאים מעל לקצה גבול הקיבולת שלהם, אך כל עוד מערכות הניקוז פועלות כתקנן, אין ממה לחשוש. באזור של סכר אורוויל, לאחר שנים של בצורת ותפילות לגשם, התושבים מתפללים עכשיו שהגשם ייפסק, ויאפשר לתקן את הנזקים שנגרמו.