ארה"ב: היועץ שהתפטר ניסה לסכל ההצבעה נגד ההתנחלויות

לפי הדיווח במגזין "פוריין פוליסי", מייקל פלין ניסה  טרם מינויו, יחד עם חברים בצוות המעבר של הנשיא טראמפ, לשכנע דיפלומטים להצביע נגד החלטת הגינוי במועצת הביטחון באו"ם

דונלד טראמפ, בחירות  / צילום: רויטרס
דונלד טראמפ, בחירות / צילום: רויטרס

כחודש לפני השבעתו של דונלד טראמפ לתפקיד נשיא ארצות-הברית יזמו מייקל פלין, יועצו לביטחון לאומי, וחברים אחרים בצוות המעבר שלו, מאמצים לסכל את ההחלטה נגד ההתנחלויות במועצת הביטחון של האו"ם - כך דווח הלילה (שבת) במגזין האמריקאי "פוריין פוליסי". לפי הדיווח, היוזמה הייתה ההתערבות הראשונה של צוותו של טראמפ בעניינים דיפלומטיים בינלאומיים.

מאמציהם של חברי הצוות, שכללו שיחות טלפון עם שגרירים ושרי חוץ, עלו בתוהו והצעתם לא שינתה את דעתם של חברי המועצה. בסופו של דבר לא הצליח הצוות לשכנע אפילו מדינה אחת לשנות את הצבעתה. בין המדינות שנשארו בעמדתן להצביע נגד ההתנחלויות היו בריטניה, מצרים ורוסיה, שלוש מדינות שדווקא התאמצו מאוד לחזק את קשריהן עם הנשיא הנבחר.

נראה כי מאמציו של פלין בשבועות שלפני ההשבעה היו חלק ממאמץ מתואם היטב בדרגים הגבוהים ביותר של צוותו של הנשיא הנבחר, שכללו גם את טראמפ עצמו, לגבש את יחסי החוץ החדשים של ארצות-הברית. כמה שעות לפני ההצבעה באו"ם, שנערכה בחודש דצמבר האחרון ושבסופה גינתה מועצת הביטחון את מפעל ההתנחלויות, פנה צוותו של טראמפ למשרד החוץ האמריקאי בבקשה דחופה - לקבל את מספרי הטלפון וכתובות הדואר האלקטרוני של השגרירים ושרי החוץ של 15 המדינות החברות במועצה - כך סיפר גורם לשעבר במשרד החוץ. לדברי הגורם, הבקשה נדחתה.

ניקי היילי, שגרירת ארצות-הברית באו"ם, ניסתה טרם מינויה ליצור קשר עם קודמתה בתפקיד סמנתה פאוור כדי לשכנעה להטיל וטו על ההחלטה. פאוור מצדה לא ענתה. על פי הדיווח ביצע גם פלין עצמו שיחות טלפון לשגרירים במועצת הביטחון, בהם שגרירי אורגוואי ומלזיה.

דובר שגרירות מלזיה באו"ם אישר את הדברים ואמר כי פלין "ניסה ליצור קשר עם שליחנו למועצת הביטחון". אך גם השגריר המלזי, רמלאן בן איברהים, לא ענה לשיחה. הוא היה "עסוק מאוד בשעות שקדמו להצבעה", לדברי הדובר.

פלין הגיש מכתב התפטרות ביום שלישי האחרון, ברקע הביקורת שהוטחה בו על כך שהטעה את סגן הנשיא מייק פנס באשר לפגישתו בחודש דצמבר - בטרם נכנס לתפקיד - עם שגריר רוסיה במדינה, סרגיי קיסליאק.

במכתב ההתפטרות של פלין, גנרל לשעבר בצבא, הוא טען כי כחלק מההכנה לתפקיד ניהל מספר רב של שיחות עם בעלי תפקידים ברחבי העולם, כפי שנהוג. "בשל קצב האירועים המהיר תדרכתי בטעות את סגן הנשיא במידע לא שלם לגבי שיחתי עם שגריר רוסיה", הבהיר. "במהלך 33 שנותיי בשירות צבאי מילאתי את חובותיי בהגינות ויושרה. אני מגיש בזאת את התפטרותי, היה לי הכבוד לשרת את ארצנו ואת העם האמריקאי".