ארה"ב: ישראל - היחידה שרמת הסיוע הצבאי שלה מובטחת

תקבל 3.1 מיליארד גם בשנת הכספים 2018 ■ גורם ישראלי: נבקש מארה"ב להמשיך לתת סיוע גם למצרים ולירדן ■ במקביל: הסיוע מארה"ב לתוכניות הטילים בישראל ב-2017 – 600 מיליון דולר

ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בבית הלבן / צילום: אבי אוחיון לע"מ
ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בבית הלבן / צילום: אבי אוחיון לע"מ

על רקע הצהרות של ממשל טראמפ שהוא בוחן קיצוצים בכל תוכניות סיוע החוץ האמריקאיות, לרבות הסיוע לישראל, הודיע אמש (ה') דובר הסטייט דיפרטמנט, מארק טונר, כי רמת הסיוע הצבאי לישראל בשנת הכספים 2018 תישמר.

המשמעות: גם בשנת הכספים הבאה תקבל ישראל 3.1 מיליארד דולר, כמו ב-2017. נוסף לכך, תקבל ישראל בשנת הכספים הנוכחית 600.7 מיליון דולר כסיוע לתוכניות הטילים שהיא מפתחת ומייצרת בשיתוף-פעולה עם ארה"ב.

ב-9 במארס רמז אותו דובר במפורש כי הסיוע האמריקאי לישראל כלול בבדיקה שעורך ממשל טראמפ לקראת יישום הצעה לקיצוץ מסיבי בתקציב סיוע החוץ. ישראל ומצרים מקבלות את פלחי הסיוע הגדולים ביותר.

בתדרוך לכתבים באותו תאריך נשאל הדובר: הבית הלבן הבהיר, שהממשל רוצה לבחון קיצוצים פוטנציאליים בכל סיוע החוץ האמריקאי. האם הכספים שנותנת ארה"ב לישראל כלולים בבדיקה הזו?

הדובר השיב אז: "לא אצביע על מדינה זו או מדינה אחרת. אני חושב שאמרתי כבר אתמול, ששר-החוץ, רקס טילרסון, בודק כיצד אנו מוציאים את תקציב הסיוע כדי לראות מה הערך (שמניב) הסיוע הזה. אני חושב שתחילת כהונתו של ממשל חדש היא הזמן המתאים לערוך בדיקה כזו. השר בודק אלו מדינות מקבלות את הסיוע, כמה כסף מקבלת כל אחת מהן, והאם הסיוע אכן מוצדק. אני חושב שמדובר בבדיקה רוחבית. היא נערכת לגבי כל מדינה שמקבלת סיוע בשלב זה".

- אם כן, הסיוע שניתן לישראל נמצא אף הוא בתהליך בדיקה עתה?

הדובר: "אני חושב שאפשר לומר שאנו עורכים עתה סקירה אוניברסלית כיצד (מנוצלים) הדולרים של הסיוע שאנו נותנים. מדובר בדולרים של משלמי המיסים ואנו מודעים לכך".

ובכן, מבחינת ישראל, הבדיקה הזו הסתיימה. בתדרוך שנערך אמש העיר עיתונאי, שהצעת התקציב של ממשל טראמפ ל-2018 מציינת במפורש שהסיוע הצבאי לישראל מובטח, אך מדינות אחרות אינן זוכות להבטחה כזו. האם ארה"ב מתכננת לשמור את התחייבויות הסיוע שלה לממקבלות אחרות? - שאל הכתב. הוא הזכיר את מחויבותה של ארה"ב לסיוע שנתי למצרים ולירדן כגמול על הסכמי השלום שלהם עם ישראל.

הדובר: "אכן נכון שהסיוע לישראל הוא חלק מהתקציב והוא מובטח. עובדה זו משקפת בבירור את המחויבות החזקה שלנו לאחת מהשותפות ובעלות הברית הכי חזקות שלנו. אשר לרמות הסיוע הצבאי למדינות אחרות - אלה עדיין נבדקות והחלטות לגביהן יתקבלו בהמשך".

בתגובה אמר אמש גורם ישראלי, כי הוא מקווה שהסיוע למצרים וירדן יימשך בגלל תרומתו לשמירה על היציבות האזורית. לדבריו, אין ספק שישראל תדגיש באזני ארה"ב את החשיבות האסטרטגית של הסיוע לשתי המדינות האלה.

האם ישראל תצטרך להחזיר את הכסף העודף שהוסיף הקונגרס?

הסיוע האמריקאי לתוכניות הטילים אינו קשור לסיוע הצבאי השנתי והוא עובר תהליך אישור שונה. בהצעת התקציב האחרונה שלו, לשנת הכספים 2017, הציע ממשל אובמה לתת לתוכניות הטילים הישראליות 145.8 מיליון דולר, אך שני בתי הקונגרס, בתהליך ותיק שמכונה plus-up, הוסיפו להצעה הבסיסית 454.9 מיליון דולר - ובסך הכל 600.7 מיליון דולר. סכום זה גדול ב-113.1 מיליון דולר מהסיוע לתוכניות הטילים שנה קודם לכן. פילוח הסכום ל-2017 מראה, כי תוכנית "קלע דוויד" ("שרביט קסמים") תקבל 266.5 מיליון דולר, גרסת ה"חץ" ליירוט טילי אויב מעל לאטמוספירה תקבל 204.9 מיליון דולר, תוכנית החץ המקורית - 67.3 מיליון דולר, ו"כיפת ברזל" - 62 מיליון דולר.

התוספת שקבעו המחוקקים לתוכניות הטילים הישראליות ב-2017 יוצרת מצב מעניין. לאזכור: במו"מ על מזכר הבנות חדש להסדרת הסיוע הצבאי לישראל בעשר השנים הבאות (החל ב-1 באוקטובר 2018), דרש ממשל אובמה, בין היתר, שישראל לא תיזום הליכי plus up בקונגרס במהלך עשר השנים ותסתפק בהצעת המקורית של הממשל.

יתר על כן, הממשל התעקש להחיל את הדרישה הזו גם על השנתיים שיקדמו למזכר ההבנות החדש - כלומר שנות הכספים 2017 ו-2018. וכך, ישראל אולצה להוסיף נספח למזכר ההבנות, שבו היא מתנערת מכל תהליך plus-up פוטנציאלי בעתיד. תא"ל יעקב נגל, שהיה ראש הצוות הישראלי במו"מ על הסיוע, אמר לכתבים ישראליים בספטמבר אשתקד: "הבטחנו, שאם נקבל יותר (בעקבות חקיקה של הקונגרס) נחזיר לאמריקאים את הכסף העודף".

רבים בוושינגטון הניחו, כי האיסור הזה חל גם הסיוע לתוכניות טילים, והשאלה הייתה: האם ישראל תצטרך להחזיר את הכסף העודף שהוסיף הקונגרס להצעת התקציב של הממשל - 454.9 מיליון דולר?

ובכן לא. בירושלים מדגישים שההתחייבות בנספח חלה רק על הסיוע הצבאי השנתי, לא על הסיוע לתוכניות הטילים. לכן, ישראל מצפה לקבל את מלוא סכום הסיוע לתוכניות אלה - 600.7 מיליון דולר. יותר מכך: אם בשנת הכספים הבאה, 2018, תחוש ישראל שהצעת הממשל לסיוע לתוכניות הטילים נמוכה מדי, היא תבקש מהמחוקקים להגדיל אותה בהליך plus up פעם נוספת. בכל אופן, זו תהיה הפעם האחרונה. על פי מזכר ההבנות, הסיוע הצבאי השנתי החל ב-2019 יהיה 3.8 מיליארדר דולר - 3.3 מיליארד כסיוע צבאי שוטף, ו-500 מיליון בשנה כסיוע לתוכניות הטילים.