התגלה במקרה: זה מה שמגן עלינו מקרינה שגורמת לסרטן

מאמר שפורסם לאחרונה ע"י סוכנות החלל נאס"א חושף לראשונה כי טכנולוגיית הרדיו, שנוצרה לפני עשורים רבים, יוצרת בין השאר גם שכבת הגנה מפני קרינה מסוכנת המקיפה את כדור הארץ והאטמוספירה

VLF צילום: מתוך הוידאו
VLF צילום: מתוך הוידאו

מחקרים על השפעותיהן הסביבתיות של טכנולוגיות מודרניות שונות מסתכמים בדרך כלל באזהרות חמורות לגבי האופן שבו בני-האדם הורסים את סביבת המחיה שלהם בפרט ואת כדור הארץ באופן כללי. אולם מאמר שפורסם לאחרונה על ידי סוכנות החלל האמריקאית חושף דווקא אפקט הפוך: לדברי נאס"א, הטכנולוגיה שנוצרה לפני עשורים רבים כדי לאפשר תקשורת בטווחים עצומים, לגמרי במקרה יוצרת גם שכבת הגנה מפני קרינה המקיפה את הפלנטה שלנו.

הטכנולוגיה המדוברת היא שידור תקשורת רדיו בתדרי VLF. לטכנולוגיה הזו אין כמעט שימושים במגזר הפרטי או המסחרי, אך היא משמשת לעתים קרובות לצרכים צבאיים (בעיקר לתקשורת מרוחקת מול כלי שיט וצוללות) ולמחקרים מדעיים. גשושית ואן-אלן של נאס"א, החוקרת את השפעות השידורים הללו מהחלל, גילתה כי לאורך השנים נוצרה מעין בועת הגנה, שחוסמת חלק מהקרינה המסוכנת שנעה בחלל.

"גלי הרדיו הללו נועדו לעתים קרובות לתקשורת מתחת לפני המים, אך הם מגיעים גם לחלל מחוץ לאטמוספרה ומקיפים את כדור הארץ בשכבת מגן", מסבירים בסוכנות החלל. ייתכן כי בהיעדר שכבת הגנה מקרית זו, היינו סובלים מרמות קרינה גבוהות הרבה יותר על פני הקרקע, שהיו פוגעות בתפקודם של מכשירים אלקטרוניים שונים ואולי אף מגבירות את כמות מקרי הסרטן.