עומס בלשכות: מחמישי יונפקו דרכונים ביומטריים בלבד

האזרחים יהיו רשאים לסרב למסור טביעת אצבע, אך במקרה כזה תוקף המסמכים יהיה 5 שנים במקום 10 ■ בנתב"ג ניתן יהיה להנפיק דרכונים רגילים שתוקפם שנה

נתב"ג / צילום: תמר מצפי
נתב"ג / צילום: תמר מצפי

רשות האוכלוסין וההגירה תחל ביום ה' הקרוב בהנפקת תעודות זהות ודרכונים ביומטריים - כך הודיע מנכ"ל הרשות אמנון שמואלי. כך, מי שיבקש להוציא תעודת זהות או דרכון חדש יהיה מחויב לתיעוד הביומטרי. עד כה, הצטרפות למאגר הביומטרי הייתה באופן התנדבותי בלבד, אולם החל מחודש יוני יונפקו תעודות ביומטריות בלבד - כאשר תושבים יוכלו לבחור אם לצרף גם טביעת אצבע.

כך, תוקפן של תעודות שיכילו טביעות יהיה עשר שנים, ואילו תושבים שיסרבו למסור יקבלו תעודת בעלות תוקף של חמש שנים בלבד. מי שמחזיק בדרכונים רגילים יוכל להמשיך ולהשתמש בהם בנסיעות לחו"ל עד שיפוג תוקפם.

חרף השינוי, עמדת הדרכונים בנמל התעופה בן גוריון תמשיך לפעול וניתן יהיה להנפיק בה דרכון שתוקפו שנה בלבד. הדרכון יהיה חד פעמי ולא ניתן לקבל אותו פעם נוספת, כך שהמבקש יצטרך להוציא דרכון ביומטרי במהלך השנה. כמו כן, ייפתחו שבע לשכות מיוחדות להנפקת דרכונים זמניים באופן דחוף בהצגת כרטיס טיסה בתל אביב, חיפה, באר שבע, ירושלים, אילת, אשדוד ועפולה. "הגישה היא לצמצם את מספר הדרכונים הלא ביומטריים במדינת ישראל", הסביר המנכ"ל.

"המהלך סבל מחבלי לידה קשים שנמשכו כמה שנים", הסביר שמואלי. "כיום יש בידי הרשות כ-1.2 מיליון מצטרפים למאגר הביומטרי. אנשים שגנבו להם את הזהות יודעים כמה זה חשוב, מה גם שהדבר מאפשר מעברי גבול חלקים ברחבי העולם". לדברי עמוס ארבל, האחראי על יישום הפרויקט, "התעודות הרגילות היו קלות מאוד לזיוף. המעבר לתיעוד ביומטרי ימנע זאת, שכן אנו צורבים את הפרטים על המסמכים עצמם ולא ניתן להחליף תמונה".

לדברי המנכ"ל, בימים האחרונים נרשמו עומסים רבים בלשכות האוכלוסין, שכן "משפחות רבות ניצלו את הרגע האחרון והלכו להנפיק דרכון רגיל. מעל עשרת אלפים אנשים הגיעו שלשום להנפיק תעודות זהות ודרכונים כיוון שהדבר ניתן בחינם עד ל-1 ביוני". ברוך דדון, מנהל אגף הפרויקטים, הוסיף כי "נפח הפעילות של התיעוד הביומטרי בחודשיים האחרונים גדל בכ-47% בעקבות פרסומים בתקשורת על האפשרות להנפיק תעודות בחינם".

בעקבות כך, עובדים נוספים הגיעו לתגבר את הלשכות על מנת לווסת את העומס. "המטרה שלנו היא שאורך ההמתנה לא יעלה על רבע שעה וש-80% מהמגיעים יזמינו תורים מראש", ציין שמואלי.

בחודש מארס, התנועה לזכויות דיגיטליות עתרה לבג"ץ נגד חובת ההצטרפות למאגר הביומטרי. בעתירה נכתב כי "הקמת המאגר פוגעת בפרטיותם של אזרחי ישראל ומסכנת את ביטחונם, ואינה ממלאת תכלית נדרשת ההולמת את ערכיה של מדינת דמוקרטית".

שר הפנים אריה דרעי מינה השבוע את עצמון מינס לראש הרשות לניהול המאגר הביומטרי. המינוי אושר פה אחד בוועדת האיתור בנציבות שירות המדינה. ייעוד הרשות הביומטרית הינו הקמה, ניהול ואבטחה של מאגר הנתונים הביומטריים, המשמש לתמיכה במערך הנפקת תעודות הזהות והדרכונים החכמים של רשות האוכלוסין.