האופוזיציה והקואליציה הסכימו: קצבת הנכים תעלה ל-4,000 ש'

במסיבת עיתונאים בהשתתפות נציגים מכל סיעות הכנסת דחה יו"ר הקואליציה דוד ביטן את ההמלצות המסתמנות של ועדת שמחון שקבעו כי הקצבה תעלה ל-3,200 שקלים בלבד ■ הוא קרא לממשלה לקבל את הצעת החוק הממשלתית, שבה תומכות כל הסיעות

מחאת הנכים בנתב"ג. צילום: דוברות רש"ת
מחאת הנכים בנתב"ג. צילום: דוברות רש"ת

יו"ר הקואליציה דוד ביטן כינס היום (ה') מסיבת עיתונאים, בהשתתפות כל סיעות הכנסת, ובה הציג חזית משותפת המתנגדת להמלצות המסתמנות של ועדת שמחון לקצבאות הנכים. לפי הערכות, ועדת שמחון המליצה להעלות לנכים עניים את השכר ל-3,200 שקל בפעימה אחת. זאת, בניגוד להמלצת ועידת זליכה שקבעה כי יש להעלות את כלל הקצבאות ל-4,000 שקל, אך בארבע פעימות.

לפיכך, עמדת הסיעות היא שיש להעלות את קצבת הנכים ל-4,000 שקל בשלוש פעימות ולהצמיד אותה לעליות בשכר המינימום. הפעימה הראשונה תיכנס לתוקף בינואר. לפי המתווה שיגובש להצעת חוק ממשלתית, הקצבה לא תעלה לגובה שכר המינימום, העומד על 5,000 שקל, אך כן תעלה עם העליות שיחולו עליו. במסיבת העיתונאים השתתפו הח"כים מירב בן ארי (כולנו), יגאל גואטה (ש"ס), אילן גילאון (מרצ), נאווה בוקר (ליכוד), שולי מועלם (הבית היהודי), מרב מיכאלי (המחנה הציוני), אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת), קארין אלהרר (יש עתיד), בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי), אורי מקלב (יהדות התורה), רוברט אילטוב (ישראל ביתנו).

במסיבת העיתונאים הציג תחילה ביטן את הבעיות שמהן סובלים הנכים. "הבעיה הראשונה היא הקצבאות המאוד נמוכות שלא עלו במשך 15 שנה, הנכים הגיעו חלקם לפת לחם. הבעיה השנייה זה שילוב של הנכים בעבודה. הפתרון שאנחנו רוצים לגבש זה שילוב הנכים בעבודה. המצב כיום הוא שנכה שעובד, הקצבה שלו יורדת. כל חברי הכנסת במיוחד אלו שתראו פה, הנושא הזה חשוב להם. מהאופוזיציה והקואליציה אנחנו הולכים יד ביד כדי לגבש מתווה שיתן לנכים משהו אחר", אמר.

"קו העוני במדינת ישראל עומד על 3,060 שקל, אז לכן חשוב שכבר בפעימה הראשונה נגיע ל-3,200 ונעבור את קו העוני, ואז יהיו עוד פעימות", הסביר ביטן. "יש היום תקציב שמאפשר לעלות את הגמלה וגם בעתיד מדינת ישראל מתפתחת. המסים שנלווים הם גבוהים מאוד, ויש את ההכנסות של הגז אנחנו יכולים לתת לחלשים".

לדבריו, "אני מתכוון שאם הנכה מגיע ל-10,000 שקל, אז לא צריך להוריד לו את הגמלה. אין על הסכמה על זה עם האוצר. אבל צריך להגיע להסכמה. אנחנו, במסגרת החזית האחידה של הכנסת, נבקש מהממשלה ללכת לקראת המתווה הזה. יש כוונה, אבל אין החלטה, אני מבקש מהממשלה לקבל את העמדה הזאת".

יש הרבה הצעות חוק פרטיות אבל בסופו של דבר זה צריך לבוא בהצעות חוק ממשלתית, אנחנו מקווים שההצעה הזאת תתקבל עד סוף המושב. לא נסכים לדחיות. נסיים אותה עד דצמבר כשבינואר ניתן את הפעימה הראשונה הגדולה שתעלה את הקצבה של הנכים מעל קו העוני", הוסיף.

ביטן נשאל אם ראש הממשלה תומך במתווה. "גם שר האוצר וגם ראש הממשלה נוטים לקבל את המתווה הזה. אבל לא שוחחתי איתם על שיטת ההצמדה", אמר. "יש דיאלוג חיובי והדברים ילכו עקב בצד אגודל. הנושא הזה בסופו של דבר יקבל את ההסכמה של הממשלה. אנחנו רוצים שזה יעבור בהצעת חוק ממשלתית". לשאלת מה ההבדל בין מתווה זה למתווה זליכה, השיב ביטן: "אנחנו מדברים על הדברים הבסיסיים, לא על הדברים שמסביב. כל הדברים האלה יצטרכו להיות נידונים".

מחאת הנכים הנוכחית החלה בפברואר, כשוועדת השרים דחתה את ההצעה של גילאון להשוואת קצבת הנכות לשכר המינימום. בעקבות המחאה הוקמה ועדת זליכה ולאחר מכן הוקמה גם ועדת שמחון. ועדת שמחון הוקמה על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו לפני כחודש, יומיים לאחר שהוגשו מסקנות הצוות בראשות פרופ' ירון זליכה.

לפי ההערכות, מסקנות ועדת שמחון לא כללו הגדלת כלל הקצבאות לגובה שכר המינימום אלא הוספת שירותים לנכים. עוד הסתמן כי העלאת קצבאות תיעשה באופן דיפרנציאלי, תוך בחינת מצבו האישי של כל נכה. קצבתם של בעלי הכנסה נמוכה תעלה כבר בתוך שנה ל-3,200 שקל - תוספת של 700-500 שקל והסיוע בדיור יעלה מ-770 שקל לאלף שקל.