"רוצים ליצור סטארט-אפ ניישן שמתאים לכל גיל"

קרן "מגדלי הים התיכון VENTURES" שהושקה באחרונה תשקיע רק בחברות היי-טק שפונות לבני הגיל השלישי: "אין סיבה שאדם מבוגר לא ייהנה ממה שהטכנולוגיה יכולה לתת"

דב שוגרמן יעל בנבנישתי ודורון ארנון / צילום: איל יצהר
דב שוגרמן יעל בנבנישתי ודורון ארנון / צילום: איל יצהר

הקמפיין המיתולוגי של חברת האופנה טופר היה נחרץ: "העולם שייך לצעירים". לעלומים יש יתרונות רבים ועדיין לא ניתן להתווכח עם עובדה פשוטה ובו זמנית מורכבת - העולם מזדקן בקצב מואץ. תוחלת החיים נמצאת במגמת עלייה עקבית, עובדים רבים שמגיעים לגיל הפנסיה מעדיפים להמשיך לעבוד ולא רק בגלל אילוץ כלכלי והמנהלים בקרנות הפנסיה מורטים שיערות.

תעשיית הטכנולוגיה פונה בדרך כלל לצעירים ו/או לצעירים ברוחם. היא משבשת סדרי עולם ישנים ומציעה פיצ'רים חדשים. זקנים? שיבקשו מהילדים שלהם הסבר לגבי הגאדג'ט החדש.

קרן השקעות חדשה, "מגדלי הים התיכון VENTURES", מנסה להשתחל לנישה הזאת ולהשקיע בפיתוחים טכנולוגיים שמטרתם לשפר את איכות החיים של בני הגיל השלישי. הקרן הוקמה על ידי החברה הבורסאית 'מגדלי הים התיכון', אשר מפעילה בישראל רשת של דיור מוגן שבה מתגוררים כ-1,500 קשישים בשבעה סניפים. נציין כי בוועדת ההשקעות של הקרן חברים יאיר סרוסי יו"ר רשת מגדלי הים התיכון ולשעבר יו"ר בנק הפועלים ודורון ארנון, מנכ"ל רשת מגדלי הים התיכון.

המנכ"לים המשותפים של הקרן החדשה, שיצאה לדרך לפני כחודשיים, הם ד"ר יעל בנבנישתי ודב שוגרמן. "אנחנו מתעסקים בעולמות שעוטפים את מעגל החיים של אנשים מבוגרים", אומרת בנבנישתי בראיון ל"גלובס", "הכוונה היא לבריאות, פנאי, תרבות ועוד".

הקרן אשר מגדירה את עצמה כ"קרן בוטיק" תשקיע בכל שנה בארבע חברות סטארט-אפ, כאשר ההשקעה המקסימלית בכל חברה תעמוד על 2 מיליון שקל. "אנחנו הקרן הראשונה והיחידה בישראל שפועלת בתחום הזה", אומרת בנבנישתי.

- יש סטארט-אפים שמפתחים מוצרים לקשישים?

"מאז שהשקנו את הפעילות לפני יותר מחודש פנו אלינו יותר משלושים חברות שעוסקות במגוון תחומים רלוונטיים. יש חברות שמפתחות אביזרי עזר בריאותיים אבל גם כאלה שעוסקות בתחום של הזדקנות פעילה. מדובר למשל ב'מרכז יום וירטואלי'. קשיש יכול להישאר בבית ולהשתתף, דרך הטלוויזיה, בפעילויות שמתבצעות בבית האבות. הוא יכול להקשיב להרצאות או לבצע פעילות גופנית. אנחנו יכולים לספק לו מידע כללי אבל גם להציע לו להקשיב לקונצרט. בהיבט הרפואי הצוות של בית האבות או בית החולים יכול לתקשר עם הקשיש גם כאשר הוא בבית. לתת לו המלצות רפואיות, לעודד אותו וכן הלאה".

- העולם הטכנולוגי מתחיל לגלות את הקשישים?

"כן. בעבר ראינו שיש פער. חברות ונותני שירותים הדירו את המבוגרים החוצה אבל כיום המצב משתנה. יש תוכן חדש שהמבוגרים יכולים להיות חשופים אליו, למשל דרך שימוש במציאות מדומה. אנחנו מאמינים שבשוק יש פוטנציאל לא ממוצה ורוצים ליצור סטארט-אפ ניישן לכל גיל. יש לנו אמירה מאוד חשובה - אין סיבה שאדם מבוגר לא ייהנה ממה שהטכנולוגיה יכולה לתת".

"ניסיון של הרבה שנים"

בנבנישתי הגיעה לקרן אחרי שסייעה למספר חברות סטארט-אפ לפתח מוצרים עבור בני הגיל השלישי. אחת החברות הללו היא VideoTherapy, סטארט-אפ ישראלי שמספק פתרונות מרחוק לשיקום. החברה מאפשרת לפיזיותרפיסטים לספק טיפולים מבוססי וידיאו, בהתאמה אישית, בעזרת שימוש בבינה מלאכותית.

"הגישה שלנו שונה", היא מספרת, "אנחנו רוצים להתאים את הצרכים לטכנולוגיה ולא להתאים את הטכנולוגיה לצרכים. אנחנו לא רוצים לקחת מוצר קיים ולהתאים אותו לקשישים אלא לפתח מראש מוצר שאנשים מבוגרים צריכים. עצם זה שאנחנו שייכים ומגיעים ממגדלי הים התיכון מאפשר לנו גישה לרקע ולניסיון של הרבה שנים. מבחינתנו מדובר במשקיע אסטרטגי שיכול לתת לנו תובנות לגבי הגיל השלישי".

- אתם מכירים קרנות השקעה דומות שפועלות בעולם?

"יש קרנות שמשקיעות בעולמות של הגיל השלישי אבל הן לא מתמקדות רק בתחום הזה. אנחנו מכירים למשל את חברת זיגלר שבונה מתחמים למגורים עבור בני הגיל השלישי ומשקיעה בסטארט-אפים. האיחוד האירופי מקדם פרויקט שנקרא הורייזן 2020 שמחפש פתרונות לגיל הזיקנה אבל לא מתמקד רק בטכנולוגיה".

- איך בעצם מגדירים היום זקן?

"אנחנו מגדירים את זה בצורה שרירותית - לפי גיל הפנסיה שנקבע על ידי הביטוח הלאומי. ברור לנו שלאדם בגיל 65 יש צרכים שונים מאשר לאיש בן 85. אנחנו מנסים לחשוב על מוצרים שילוו את האדם במשך השנים. הדוגמא של הפלטפורמה הטלוויזיונית יכולה להציע לבן 65 הרצאות ובגיל מבוגר יותר אפשר להנגיש לו פעילות גופנית, גם אם הוא לא יכול להגיע לחדר כושר".

בשנתיים הראשונות צפויה הקרן לפעול בעזרת מימון עצמי, שעשוי להתרחב ליותר מאשר 2 מיליון שקל לחברה. "בהמשך נשקול לשתף פעולה עם קרנות הון סיכון", אומרת בנבנישתי, "אנחנו מזהים המון התעניינות ומקבלים הרבה הזמנטת לפגישות. פנו אלינו נציגים מהמזרח הרחוק, בעיקר מיפן ומטיוואן. הם יודעים שישראל היא הסטארט-אפ ניישן ורוצים לראות איך זה מתחבר לעולמות של הגיל השלישי. התחושה היא שכל העיניים נשואות אלינו. למרות שרק יצאנו לדרך כבר הזמינו אותנו לתת הרצאות בחו"ל על האקו סיסטם החדש. אנחנו חושבים שאנחנו חלוצים בתחום של קרנות לגיל השלישי וזה עוד יתפתח".

- המוצרים שלכם מיועדים בהכרח לדיירים של מגדלי הים התיכון?

"לא. הרשת מבינה את עולם הזיקנה והיא יודעת שכ-90% מהקשישים חיים בתוך הקהילה. אנחנו לא פונים רק לאנשים שגרים במוסדות, להיפך".

דורון ארנון, מנכ"ל רשת מגדלי הים התיכון, התייחס להקמת הקרן ואמר כי "אנחנו גאים להיות הראשונים שנכנסים להשקעה בתחום החשוב הזה ומקווים שהכניסה שלנו לתחום תעודד מיזמים ופיתוחים נוספים לאוכלוסיית הגיל השלישי בדומה לעולם".

לדברי ארנון, "עם העלייה בתוחלת החיים ובאיכות החיים, הטכנולוגיה הופכת יותר ויותר רלוונטית לבני הגיל השלישי כמו לכל גיל אחר. זהו קודם כל מהלך חברתי שאנחנו מקווים שיביא לפיתוח התעשייה ולחדשנות ומיזמים שנוכל לשלב בעתיד גם בבתי הרשת".

מיני האקתון בכנסת

הפעילות של קרן ההשקעות החדשה הושקה לפני כחודש במועד סמלי - יום האזרח הוותיק שצוין ב-11.7. האירוע נערך בכנסת ישראל וכלל גם מיני האקתון - מפגש תחום בזמן שבו נעשה ניסיון למצוא פתרונות טכנולוגיים לבני הגיל השלישי. בניגוד להאקתונים השגרתיים שמארחים בדרך כלל מתכנתים או גיקים חובבים, הפעם השתתפו באירוע קשישים שמתגוררים ברשת מגדלי הים התיכון וכן תלמידי תיכון ממגמת הרובוטיקה של בית הספר הריאלי בחיפה.

- מה עשיתם בהאקתון?

ד"ר יעל בנבנישתי: "ניסינו לחבר את עולמות הזיקנה לקידמה ולחדשנות, בניגוד לקונוטציה הרגילה שהתחום הזה מעורר. הפגשנו את המבוגרים והצעירים לקבוצות עבודה משותפת שכל אחת מהן הייתה צריכה לפתח מוצר שיעזור להתמודד עם נושאים שונים, למשל דמנציה או חיים פעילים של קשישים בבית. בתחילת המפגש הילדים קיבלו הצצה לעולם הזיקנה. רצינו לחשוף את הדורות אחד לשני ולשבור את הסטיגמות שיש לילדים על מבוגרים.

"אחד הדברים שהפתיעו אותי הוא שהרעיונות הגיעו משתי הקבוצות. בהתחלה הערכנו שבעיקר הילדים יציעו דברים. קבוצה אחת דיברה על בניית בית מודולרי. כאשר גרה בבית משפחה כדאי לחלק אותו להרבה חללים כדי לדאוג לכל אחד לחדר, אבל כאשר הילדים עוזבים את הבית והבית 'מזדקן' ניתן להזיז את הקירות וליצור חללים יותר גדולים. בנוסף דיברו בקבוצה המשותפת על האפשרות לשנות את כיוון הדלתות. אם קשיש נפל באמבטיה תהיה אופציה לפתוח את הדלת החוצה ולחלץ אותו. בסיום האירוע אחת הילדות ניגשה למורה ואמרה לה 'אמרתם שתביאו אנשים זקנים', כאשר בפועל הגיל הממוצע של המשתתפים המבוגרים היה 84. זה היה מאוד יפה".

העולם מזדקן
 העולם מזדקן