גורמי ממשל בריטיים: "איראן סייעה לגרעין של צפון קוריאה"

גורמים בכירים בממשל הבריטי מסרו ל"טלגרף" כי גורם חיצוני סייע בחשאיות ל"זינוק הטכנולוגי" ביכולותיה הגרעיניות של צפון קוריאה: "לא סביר שהמדענים בפיונגיאנג הגיעו לרמה טכנולוגית מהסוג הזה בעצמם"

שליט צפון קוריאה, קים גונג און, לצד הטיל הבליסטי הווסונג-12 / צילום: רויטרס
שליט צפון קוריאה, קים גונג און, לצד הטיל הבליסטי הווסונג-12 / צילום: רויטרס

גורמים רשמיים בממשל הבריטי מסרו הלילה (א') לעיתון "טלגרף" כי קיים חשש שהזינוק הטכנולוגי האחרון ביכולותיה הגרעיניות של צפון קוריאה נגרם בשל סיוע חשאי שהעניקה איראן לפיונגיאנג. לפי הדיווח, מטרת הסיוע הייתה לשכלל את הטכנולוגיות שבידי צפון קוריאה כך שיאפשרו לה למזער ראשי נפץ גרעיניים ולהציבם על טילים בליסטיים.

לפי אותם גורמים, משרד החוץ הבריטי חוקר האם "מדינות גרעיניות בעבר או בהווה" עזרו לפיונגיאנג לבצע את אותה קפיצה טכנולוגית: "לא סביר שמדענים צפון קוריאנים הגיעו לבדם לאותה התקדמות".

"מדענים בקוריאה הצפונית הם אינם חסרי יכולות לחלוטין, אך ברור כי הם אינם פועלים בוואקום וללא סיוע מבחוץ", הוסיף שר בממשל הבריטי. איראן עצמה נמצאת בראש רשימת המדינות שנחקרת מעורבותן האפשרית בתכנית הגרעין הצפון קוריאנית בעוד גם מעורבותה של רוסיה נבדקת.

הדיווח ב"טלגרף" מדגיש את החשש שנוצר בקרב גורמים שונים במערב, כי גורמים חיצוניים סיפקו לצפון קוריאה את הציוד או את המומחים כדי לבצע צעד נוסף בדרך להפיכתם למדינת גרעין באופן מלא.

ביום חמישי האחרון הגיב נשיא ארה"ב דונלד טראמפ להתפתחויות האחרונות ביכולותיה של צפון קוריאה ואמר כי יעדיף להימנע מאופציה צבאית לפתרון המשבר. "פעולה צבאית בהחלט עומדת על השולחן. האם היא בלתי נמנעת? שום דבר בלתי נמנע". "נעדיף לא להשתמש בכוחנו הצבאי", הוסיף. "אם נאלץ לעשות את זה, זה יהיה יום עצוב מאוד לצפון קוריאה". בתוך כך פורסם כי גורם רשמי בממשל האמריקאי אמר כי ישנו חשש בקרב גורמים צבאיים כי לא ניתן יהיה להניע את צפון קוריאה ממעשיה באמצעות הרתעה.

סוכנות הידיעות "רויטרס" דיווחה בשבוע שעבר כי ארצות-הברית מקדמת מהלך באו"ם נגד קים ג'ונג און. לפי הפרסום, טיוטת ההחלטה קוראת להקפיא את נכסיו של קים ג'ונג און ונכסי הממשלה, וגם לאסור על פעילות חברת התעופה הלאומית הצפון-קוריאנית "קוריו" ולאסור על טיסותיו של קים ג'ונג און באופן אישי. ארה"ב הודיעה כי תפעל לכנס את מועצת הביטחון של האו"ם ביום שני, כדי לאשר את הסנקציות המחמירות. עוד תדרוש ארה"ב, במסגרת טיוטת ההחלטה, לאסור על מכירת דלק לצפון קוריאה ולאסור על רכישת טקסטיל ממנה.