תיק רונאל פישר: חשש שמח"ש לא העבירה האזנות סתר

לפי עמדה שהגיעה לידי "גלובס", מדובר בחומר חקירה (האזנות סתר שנעשו לטלפון של אלון חסן) שמח"ש הייתה מחויבת להעביר ■ אם אכן יתברר כי החומרים לא הועברו, תהיה לכך השפעה על גורל התיק

רונאל פישר אלון חסן / צילום: יוסי זמיר אלון רון
רונאל פישר אלון חסן / צילום: יוסי זמיר אלון רון

התפתחות משמעותית בתיק רונאל פישר. ל"גלובס" נודע כי סנגוריו של עו"ד פישר צפויים לטעון כי המחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) נמנעה מלהעביר לידיהם האזנות סתר שנעשו לטלפון של אלון חסן, לשעבר יו"ר ועד העובדים של נמל אשדוד, האמור לשמש עד תביעה מרכזי נגד פישר. לפי הנטען, מדובר בחומר חקירה שמח"ש מחויבת הייתה להעביר, והוא מצטרף לחלק מהתוצרים שהופקו מהטלפון של עד המדינה, קצין המשטרה לשעבר ערן מלכה, המהווים גם הם חומר חקירה שלטענת הסנגורים מח"ש נמנעת מלהעביר לידיהם. מח"ש מסרה בתגובה כי "כל החומרים הרלוונטיים, לרבות האזנות סתר, נמסרו לצוות ההגנה".

מידע מחקירות

אם אכן יתברר כי מח"ש נמנעה מלהעביר חומרי חקירה חיוניים לידי סנגוריו של פישר ובהם האזנות סתר שנעשו לחסן, לדבר עשויה להיות השפעה גדולה על גורל התיק. קבלת חומרי חקירה מהתביעה היא זכות בסיסית של נאשם לשם ביסוס הגנתו ואי-העברת חומרי חקירה עלולה להביא לביטול אישומים נגדו.

פישר מואשם כי קשר עם קצין המשטרה לשעבר מלכה, במסגרתו העביר לו האחרון, שלא כדין, מידע מחקירות סמויות וגלויות אודות לקוחות ומכרים של פישר. מידע זה הועבר בחלקו - לפי האישום - לצדדים שלישיים בעבור תשלום, בו התחלקו פישר ומלכה, או בתמורה לכך שישכרו את שירותיו המשפטיים של עו"ד פישר. חסן אמור למסור את עדותו מטעם התביעה במשפטו של פישר בקרוב.

פישר נעצר לראשונה לאחר שעלה החשד שהוא הציע לחסן לסגור נגדו את התיק הפלילי בפרשת השחיתות בנמל אשדוד, תמורת 150 אלף דולר שיועברו לאנשי משטרה. המעצר התאפשר לאחר שחסן גויס על-ידי מח"ש ועשה לפישר תרגיל, כשהעביר לו מזוודה עם מזומנים תמורת שירותיו הלא-חוקיים לכאורה. הסרטון שבו נראה חסן מעביר את מזוודת הכסף לפישר, שכמו נלקח הישר מהוליווד, פתח את מהדורות החדשות. בהמשך פרסם חסן סטטוס בעמוד הפייסבוק שלו, שבו הבטיח כי "אקבור את מי שחפר לי את הקבר".

מנגנון לעיון

תיק פישר, בו מאושמת גם רות דוד, לשעבר פרקליטת מחוז תל-אביב, מתנהל בבית המשפט המחוזי בירושלים, אך הוא "תקוע" מזה חודשים ארוכים בשל הוויכוח על חומרי החקירה שאותם מבקשת ההגנה לקבל. כבר ביוני האחרון התריע השופט משה סובל, הדן בתיק, כי אם מח"ש לא תעביר את חומרי החקירה שנתפסו במחשב ובטלפון הנייד של מלכה, יהיה מקום לשקול את ביטול כתב האישום. מאז, הסאגה הזאת רק נמשכת.

השופטת חגית מאק-קלמנוביץ', קולגה של סובל בבית המשפט המחוזי בירושלים, קבעה מנגנון לעיון בחומרי החקירה, לפי הצעת מח"ש. המנגנון אמור היה לאפשר לסנגורים של פישר ושל שאר הנאשמים בפרשה לעיין בתוצרים שהופקו מהטלפון הנייד של מלכה - מה שהיה מאפשר לאחר מכן את חידוש המשפט. גם בית המשפט העליון קיבל החלטה ברוח דומה.

אולם, עד עצם היום הזה, הדבר לא קרה. ביום חמישי האחרון חזרה ונזפה השופטת מאק-קלמנוביץ במח"ש לאחר שקבעה כי היא עדיין לא העבירה את חומר החקירה הדרוש לעיון הסנגורים. השופטת פסקה כי מח"ש לא קיימה בכך במלואה את החלטת בית המשפט העליון בנושא מה-27 באוגוסט. "לאחר ששמעתי את הצדדים והתרשמתי מטיב החומר של נמסר לעיון, אני סבורה שטענות הנאשמים אינם בבחינת 'מסע דיג', והחומר שלא נמסר לעיונם אשר עשוי להיות רלוונטי איננו 'חומר פריפיאלי' בלבד", קבעה השופטת. "גם אם אין המדובר בטענות ההגנה המרכזיות בתיק, החומרים שלא נמסרו חיוניים להוכחות טענות הנוגעות למהימנותם של עדי תביעה מרכזיים, כך שקיים חשש לפגיעה של ממש ביכולתם של הנאשמים להתגונן".

תגובת מח"ש

מהמחלקה לחקירות שוטרים נמסר בתגובה כי "ההגנה קיבלה לידיה את תוצרי האזנות הסתר שנאספו במסגרת חקירת מח"ש".

לגבי העברת החומר מהטלפון הנייד של עד המדינה, מסרה מח"ש כי "בית המשפט העליון, בראשות כבוד השופט עמית, קיבל את הערר שהגישה המדינה על החלטה קודמת של בית המשפט המחוזי באותו עניין וקבע מנגנון סינון מידע למיון החומר מהטלפון הנייד של עד המדינה. על-פי המנגנון שנקבע, בוצע תהליך המיון בהתאם ללוח הזמנים שקבע בית המשפט העליון: הסינון הראשוני נעשה על-ידי ערן מלכה עצמו, ולאחר מכן מח"ש בקרה את המיון הראשוני, והחומר שאושר הועבר לעיון ההגנה. בהחלטתה מהשבוע שעבר, שהגיעה לידיעת מח"ש היום, קבעה כבוד השופטת מאק קלמנוביץ' כי בנוסף לביצוע ההחלטה במנגנון, יש למסור להגנה תיעוד כללי המתאר את עיקרי החומר שלא נמסר. החלטה זו נדונה ומטופלת בעת הזו על-ידי הגורמים המוסמכים".

פרשת פישר: עורך הדין המקושר סחר במידע מחקירות שהודלף לו על-ידי קצין משטרה

פרשת רונאל פישר התפוצצה ביולי 2014. פישר, עיתונאי לשעבר, "סלב" לעת מצוא ועו"ד מוכר ומקושר, נעצר בחשד לשוחד ומרמה. בין היתר נחשד פישר כי הציע לאלון חסן, לשעבר יו"ר ועד עובדי נמל אשדוד, אותו ייצג, לסגור נגדו את התיק הפלילי בפרשת נמל אשדוד, תמורת 1,500 דולר שיועברו לאנשי משטרה.

המעצר של פישר התגלגל לכתב אישום בגין שלל מעשים ועבירות, שפרשיית חסן הייתה רק אחת מהן. פישר מואשם כי קשר קשר עם קצין המשטרה, ערן מלכה, במסגרתו העביר לו האחרון, שלא כדין, מידע מחקירות סמויות וגלויות אודות לקוחות ומכרים של פישר. מידע זה הועבר בחלקו - לפי האישום - לצדדים שלישיים בעבור תשלום, בו התחלקו פישר ומלכה, או בתמורה לכך שישכרו את שירותיו המשפטיים של עו"ד פישר.

לטענת הפרקליטות, בחלק מהמקרים פישר ומלכה הציגו מצגי שווא בפני נחקרים פוטנציאליים בדבר חקירות שכביכול מתנהלות בעניינם, על-מנת לקבל סכומי כסף גדולים, ובתמורה לכך שיסייעו לאותם נחקרים לכאורה. כתוצאה מכך - נטען - נפגעו חקירות שניהלו המשטרה ויחידות אכיפה אחרות.מלכה הודה בביצוע המעשים, חתם על הסכם עד מדינה נגד פישר, והוא מרצה עונש של שבע שנות מאסר. לצדו של פישר, הועמדו לדין עו"ד רות דוד, לשעבר פרקליטת מחוז תל-אביב (פלילי) שהייתה שותפתו של פישר למשרד עורכי הדין. דוד נאשמת בעבירה של שיבוש מהלכי משפט בנוגע לשתי פרשיות וכן בעבירה של קבלת נכסים שהושגו בפשע; נאשמים נוספים הם יאיר ביטון, לשעבר בעל השליטה בחברת הבנייה "ב. יאיר"; שי ברס, לשעבר מנכ"ל נתיבי ישראל (מע"צ); והאחים יוסף ואביב נחמיאס, בעלים של חברת בנייה.

פישר מיוצג על-ידי עוה"ד עמית בר וליזי שובל מהסנגוריה הציבורית, דוד באמצעות עו"ד נחשון שוחט, יאיר ביטון על-ידי עו"ד איתן פלג, שי ברס על-ידי עוה"ד גליה כהן וויקי ונטורה, ויוסף ואביב נחמיאס בידי עו"ד עמית חדד.

פרשנות: זכות העיון בחומרי חקירה היא זכות בסיסית של נאשמים

טענת סנגוריו של רונאל פישר, כי מח"ש נמנעה מלהעביר לידיהם את התוצרים מהאזנות סתר שנעשו לאלון חסן היא דרמטית, שכן זכות העיון בחומרי חקירה היא זכות בסיסית של נאשמים שנועדה לאפשר להם להתגונן כיאות מפני האישומים והטענות נגדם.

עד כה, המחלוקת בין צוותי ההגנה של הנאשמים בפרשה לבין מח"ש הייתה בעיקר בגלל דרישת מח"ש כי העיון בחומרים ייעשה במשרדי מח"ש ובפיקוח נציגי לשכת עורכי הדין. בעוד שהסנגורים ביקשו לקבל את הקבצים מהטלפון הנייד והמחשב של ערן מלכה בשלמותם, וללא סינון כלשהו שתערוך מח"ש. אבל אם יתברר שקיימים חומרים נוספים שלא הועברו להגנה ממח"ש, ובניגוד להחלטות של בית המשפט המחוזי בירושלים ושל בית המשפט העליון, הדבר עלול להביא לביטול חלק מהאישומים בתיק.

אם כך יקרה, לא תהיה זו הפעם הראשונה שבה מחדלים של אי העברת חומרי חקירה להגנה משפיעים על גורלו של תיק צווארון לבן חשוב. באוגוסט 2010 ביטל בית המשפט המחוזי בתל-אביב בצעד נדיר, על בסיס טענת "הגנה מן הצדק", את כתב האישום נגד אליק לדר ויעקב סברדליק, שני מנהלים בדסק הרוסי בסניף הירקון של בנק הפועלים, שהואשמו במסגרת פרשת הלבנת ההון בבנק, כי סייעו ללקוחותיהם להלבין עשרות מיליוני דולרים.

בהחלטתו, מתח השופט דוד רוזן ביקורת חריפה על התנהלות פרקליטות מיסוי וכלכלה בניהול התיק, ומנה שורה ארוכה וחמורה של כשלים שביצעה. השופט רוזן קבע כי המחדל המרכזי של הפרקליטות היה שהיא נמנעה מלהעביר את חומרי החקירה לנאשמים במועד. "נתון הוא בפניי כי חומר החקירה לא הועמד בשלמותו לעיון ההגנה לאחר הגשת כתב האישום, גם לא חודשים רבים אחר-כך, אלא רק במהלך פרשת התביעה, לאחר שמיעת עדי תביעה מרכזיים. המדינה סבורה כי חלק ניכר מן החומר אינו רלוונטי להגנת הנאשמים. טענה זו מוטב ולא נטענה משנטענה", כתב רוזן, שהסביר כי משפט בו ניתנה לנאשמים הגנה, שלא על בסיס כל חומר החקירה - אינו בבחינת משפט הוגן. יש לקוות שתיק רונאל פישר יתנהל בסופו של דבר אחרת.