השחיתות בנתיבי ישראל: החקירה חושפת את נתיב השוחד

"גלובס" חושף שוב תמלילים מחקירות המשטרה בפרשה - והפעם של בעל חברת הנדסה, החשוד במתן שוחד לבכירים בנת"י בתמורה לקבלת פרויקטים מהחברה ■ בעל החברה אמר בחקירתו כי הבכיר בנת"י הבטיח לו שהוא "לא יהיה מקופח", אם יסכים לבקשותיו להעביר כספים

נתיבי ישראל. מפרשות השחיתות החמורות  / צילום: תמר מצפי
נתיבי ישראל. מפרשות השחיתות החמורות / צילום: תמר מצפי

פרשת השחיתות בחברה הממשלתית נתיבי ישראל (נת"י - מע"צ לשעבר) היא אחת מפרשות השחיתות החמורות בישראל בשנים אחרונות. בתום חקירה משטרתית, הפרקליטות הודיעה לפני כשלושה שבועות כי גובשה תשתית ראייתית להתנהלות פלילית ולשחיתות עמוקה שהייתה נהוגה בנת"י במשך למעלה מעשור, במעורבות של מנהלים ועובדים ברבדים שונים בחברה, וכן במעורבותם של מתכננים, קבלנים ונותני שירות אחרים לחברה. לאור ממצאי החקירה, המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה הודיעה ל-30 מחשודי פרשת נת"י ול-13 חברות ספקיות שלה על החלטתה להעמיד אותם לדין פלילי, בכפוף לשימוע, בחשד לעבירות מתחום טוהר המידות, המסים, הלבנת ההון ועוד - כל אחד לפי חלקו.

בין היתר, הוחלט להעמיד לדין, בכפוף לשימוע, את מנכ"ל נת"י לשעבר, אלכס ויז'ניצ'ר, בגין שוחד ועבירות נוספות; שי ברס, לשעבר מנכ"ל החברה, החשוד במרמה והפרת אמונים; הח"כ לשעבר מיכאל גורלובסקי, החשוד כי נתן שוחד יחד עם גיסו, אלכס אקרמן, לגורמים בנת"י, ובהם איגור וגנפלד, לשעבר עובד בכיר בחברה, איתן איידלמן ובוריס אברהמוב; עוד בחשודים: יצחק (איציק) ונונו וליאור לנקרי, בעלי השליטה בחברות "למד שקד" ו"מתן ל.א. הנדסה יעוץ וניהול פרויקטים", החשודים כי נתנו טובות הנאה לעובד בנת"י, שמעון בן-דוד, עבור פעולתו במסגרת תפקידו, לקידום האינטרסים של חברותיהם בנת"י.

בשבוע שעבר (ביום ד') חשף "גלובס" לראשונה את התמלילים מחלק מחקירות החשודים המרכזיים בפרשת השחיתות בנת"י, בהם ח"כ לשעבר גורלובסקי, גיסו אקרמן ועובד בכיר לשעבר בנת"י, וגנפלד. היום (ג') חושף "גלובס" את שיטת העברת כספי השוחד בפרשה. השיטה נחשפה, בין היתר, בחקירתו של א.ק, בעלים של חברת הנדסה שנחקר באזהרה בחשד למתן שוחד לעובדי ציבור בכירים בנת"י, בתמורה לקידום פרויקטים של החברה שבבעלותו, על-ידי הבכירים. 

נתיבי הכסף: החשדות
 נתיבי הכסף: החשדות

א.ק, מהנדס ומתכנן מנהרות המייעץ לגופים שונים, ובהם החברות "נתיבי איילון", "יפה נוף" ונת"י, תייצב לראשונה לחקירה באזהרה ביחידה הארצית ללוחמה בפשיעה הכלכלית (יאל"כ) ב-16 בינואר 2017. החוקר, רס"מ אלון חכים, התיישב מולו והקריא לו את שורת החשדות הארוכה נגדו - מתן שוחד, קבלת דבר במרמה, הלבנת הון, ועבירות מס. א.ק הגיב להאשמות: "זה שקר".

בתשובה לשאלה, הודה א.ק כי הוא בקשרי חברות עם איגור וגנפלד, לשעבר סגן מנהל אגף תכנון בנת"י, ששיחק, לפי החשדות, תפקיד מכריע בפרשת השחיתות. בשבוע שעבר חשף "גלובס", כי לפי החשד, במסגרת תפקידו קיבל וגנפלד קיבל שוחד של מיליוני שקלים מ-12 חברות פרטיות שנתנו שירותי תכנון לנת"י. א.ק סיפר בחקירתו כי הוא ו-וגנפלד גרים באותו ישוב (ההתנחלות נעלה שנמצאת צפונית למודיעין - ח' מ') ושהם נפגשים מדי פעם. "הוא בא אלינו לשתות קפה", אמר. "באתי בטענות לוגנפלד שהוא זורק לי עבודות קטנות שלא מביאות לי פרנסה. זה היה כל השנים ככה, אבל מאחר שאין לי עבודה אחרת, אז מה אני יכול לעשות".

החוקר שאל את א.ק אם קשרי החברות הביאו לכך ש-וגנפלד עזר לו כספית. "כן", השיב א.ק, "כשקניתי את הבית בנעלה, הוא נתן לי כסף. אני לא זוכר בדיוק. הייתה עסקה לקנות קרקע ביישוב, הנכס שאני גר בו עכשיו. לדעתי, פניתי אל וגנפלד בבקשה להלוואה כספית קטנה, למיטב זכרוני, בין 8-12 אלף שקל. זה היה מזומן, אני באתי אליו ליישוב מבית שמש ולקחתי ממנו את הכסף. זה היה ב-2006".

בשלב זה של החקירה, א.ק התחיל להתבלבל. כאשר החוקר שאל אותו אם הוא החזיר את כספי ההלוואה על הבית ל-וגנפלד, הוא ענה: "הבעיה שאני לא זוכר שהחזרתי לו כסף". החוקר הקשה: "אתה מבולבל" -ו-א.ק שינה את גרסתו וטען: "לא לקחתי מ-וגנפלד. עכשיו נזכרתי". בשלב זה הטיח החוקר ב-א.ק כי הוא משקר ואמר לו כי המשטרה יודעת שכספי השוחד בפרשה עברו ממנו לחשבונות בנק בחו"ל, בהם חשבונות המצויים בשליטת אלכס וגנפלד.

העברת כסף לחו"ל

כעבור כמה ימים נלקח א.ק לחקירה שנייה במשטרה, לאחר שנערך חיפוש בביתו. בסיכום החקירה כתב החוקר: "כאשר החשוד עלה לרכב, הסברתי לו שאנחנו יוצאים לחיפוש בביתו וממשיכים לאחר מכן בחקירה. כמו-כן, הסברתי לו שמעצרו הוארך, מאחר שחומר הראיות נגדו חזר ו(הוא) מוצק. אמרתי לו שאנחנו יודעים שהוא שיקר בחקירה, וחבל שהוא מסבך את עצמו". בזמן הנסיעה ועוד טרם ההגעה לתחנת המשטרה, א.ק כנראה נשבר והחל לומר אמת.

לדברי החוקר, "החשוד סיפר כי ב-2010 וגנפלד פנה אליו בבקשה ש'יעשה לו טובה', מאחר שיש לו עבודות שהוא עושה בחו"ל. וגנפלד ביקש מאלכס (אחיו) שהחברות "אייקס", "טליסמן" ו"קריץ", יעבירו לאח כספים עבור עבודות ש-ונגפלד עושה עבורן שלא במסגרת נת"י, כאשר הוא ביקש מ-א.ק שיוציא חשבוניות פיקטיביות כביכול עבור אותן חברות, (כדי ליצור מצג שווא) ש"א.א. הנדסה" שבבעלות א.ק, העניקה לכאורה שירותי ייעוץ לאותן חברות. א.ק. נענה לבקשתו, כאשר איגור וגנפלד אמר לו שהוא 'לא יהיה מקופח'. לשאלתי מה הכוונה - א.ק אמר שאיגור ידאג לו לקבלת עבודות בנת"י".

בהמשך, כשהם עדיין ישובים במכונית המשטרה, תיאר א.ק בפני החוקר פגישה שנערכת ב-2010 בביתו של איגור וגנפלד, בה נכחו א.ק עצמו, וגנפלד ואחיו אלכס. "הם קבעו כי אותם לקוחות שציינתי, יעבירו את הכסף מהחברה שלהם לחברה של א.ק, 'א.א. הנדסה', וכאשר הכסף יגיע לחברה, א.ק יעביר את הכסף מ"א.א. הנדסה" לחשבון של אלכס וגנפלד בחו"ל", העיד.

עוד סיפר א.ק לחוקר כי לפי הסיכום בינו לבין האחים וגנפלד, "ברגע שאותן חברות העבירו את הכסף, הוא היה יוצר קשר באימייל עם אלכס וגנפלד בחו"ל, היה שולח לו מייל בו היה מציין את סכום הכסף להוצאת החשבונית לפי מה שאותן חברות הפקידו בבנק. א.ק היה שולח את הסכום באירו לאימייל של אלכס וגנפלד. אלכס היה שולח לו חשבונית ייעוץ, כאשר את החשבונית הוא היה חייב להעביר לבנק שלו, על-מנת שהבנק יעביר את הכסף לחו"ל - וכך עשה". לדברי החוקר, א.ק סיפר שעניין העברות הכספים התחיל ב-2010 ונמשך כשלוש שנים.

"עזרתי לבן אדם"

בחקירה הבאה, שנערכה ב-19 בינואר 2017, ניסה א.ק לחזור בו ממה שסיפר במכונית לחוקר. א.ק אמר שהוא סיפר הכל ברכב כי היה לחוץ. א.ק חזר לתאר את מערכת היחסים בינו לבין הבכיר בנת"י, וגנפלד, ועל העברת הכספים לאחיו בחשבונות בחו"ל, אבל חיפש תירוצים שונים להעברת הכסף.

החוקר: "כמה כסף היה?" (באחד המקרים - ח' מ')

א.ק: "120 אלף שקל".

החוקר: "עבור מה העברת את הכסף לאלכס (וגנפלד)?"

א.ק: "איגור (וגנפלד) אמר לי שיש בעיה עם המשפחה...שהם חולים והם צריכים כסף. לא קיבלתי את הכסף חזרה. אני עזרתי לבן אדם".

וכך, למרות שכבר מסר גרסת אמת לחוקריו ואף תיאר את שיטת העברת כספי השוחד ממנו אל חשבונותיו בחו"ל של אחיו של הבכיר בנת"י, תוך טשטושן ובתמורה להבטחה לקבל עבודות מנת"י, המשיך א.ק בחקירות הבאות לנסות לתעתע בחוקריו ומסר גרסאות סותרות.

ב-20 בינואר הובא שוב א.ק לחקירה. לאחר שניסה לספק תירוץ נוסף למסכת השוחד בה היה לכאורה מעורב, הטיח בו החוקר: "אני מבין שאתה מגיע כל יום עם סיפור חדש... זאת כבר גרסה רביעית או חמישית שלך. מעניין שאתה כל פעם ממציא סיפור חדש. אני אומר לך שכל מה שסיפרת לי באותו יום (ברכב המשטרה - ח' מ') הוא נכון. אתה מנסה מאז לתקן את דבריך, כי אתה מבין שהפללת את עצמך, את איגור וגנפלד, ואת אותן בעלי חברות נוספות. תגובתך?"

א.ק: "זה לא נכון".