נתניהו: "אין לי ולא לאף אחד אחר תוכניות ללכת לבחירות"

דווקא בקרב ראשי ערים ומועצות בכנס של השלטון המקומי שחשופים יותר מכל לטענות וחקירות בדבר שחיתויות, הצדיק רה"מ ערבוב בין הון לשלטון, והתקבל באיפוק מנומס ■ במקביל מנסים לפיד, בנט וכחלון להתמודד עם מציאות חדשה

מנדלבליט / איור: גיל ג'יבלי
מנדלבליט / איור: גיל ג'יבלי

"אני רוצה קודם כול להרגיע אתכם: הקואליציה יציבה, אין לאף אחד - לא לי ולא לאף אחד אחר - תוכניות ללכת לבחירות", כך פתח היום ראש הממשלה, בנימין נתניהו, את נאומו בכנס השלטון המקומי, יממה לאחר שנודע כי המשטרה ממליצה להעמידו לדין בגין שוחד בפרשות 1000 ו-2000.

למרות שנתניהו התקבל בחום על ידי יו"ר השלטון המקומי, ראש עיריית מודיעין, חיים ביבס, בחירת המיקום לנאום הייתה תמוהה, בלשון המעטה. באולם ישבו מאות ראשי ערים, חברי מועצה וכאלה שרואים עצמם מועמדים במערכת הבחירות המקומית האמורה להיערך בסוף אוקטובר 2018.

מי שמעורה בפוליטיקה הפנימית יודע שכל אחד מהם מקבל מדי יום פניות מחברים אישיים ונאלץ לפנות ליועץ המשפטי של העירייה כדי להדוף את חברי המחזור, חברי הילדות והחברים מן התיכון המבקשים קירבה לראש הרשות. תעיד על כך גם המלחמה של המשטרה והפרקליטות בשנים האחרונות נגד עבירות שחיתות ברשויות המקומיות, לצד מספר רב של כתבי אישום שהוגשו נגד ראשי ערים.

דווקא בפניהם, בחר ראש הממשלה לתקוף את הדוח ואת הראיות שאספה נגדו המשטרה. מולם, ולא מול קהל מרכז הליכוד האוהב, המתמסר והמגונן עליו, הסביר נתניהו שוב מדוע הוא לא רואה בכך בעיה שעזר לחברו הקרוב, ארנון מילצ'ן, אך הדגיש שדווקא האינטרסים העסקיים של המיליארדר נפגעו - ולא ההפך. כאילו זה לגיטימי שנבחר ציבור יעסוק בעניינם של חבריו האישיים ובלבד שהם יצאו מכך מופסדים עסקית. הנוכחים הקשיבו לראש הממשלה היטב, אך מחיאות כפיים או קריאות עידוד לא היו שם. נתניהו התקבל בנימוס מאופק.

"אחרי שקראתי את דוח ההמלצות אני יכול להגיד שזה מסמך מוטה, קיצוני, מחורר כמו גבינה שוויצרית ולא מחזיק מים. הדוח מתעלם ומטשטש חברות קרובה מאוד, קרוב ל-20 שנה, בין מילצ'ן לביני ובין המשפחות שלנו. חברות שהיו בה אגב מתנות הדדיות, עוד בתקופה שהייתי אזרח פרטי והרבה לפני שנכנסתי לתפקיד", אמר נתניהו.

אחד הטיעונים המרכזיים שלו כאמור, הוא פועלו לכאורה נגד האינטרסים של מילצ'ן בעת שכיהן גם כשר התקשורת וחתר לסגור את ערוץ 10, או כאשר, לדבריו, "שבר את המונופול שלו במה שקרוי חברת 'מכשירי תנועה, יבוא כלי רכב וחלקי חילוף לרכב'" (הכוונה לכך שקידם חקיקה נגד הריכוזיות של יבואני הרכב בתחום חלקי החילוף - ט.ש). נתניהו הדגיש את ההיבטים שהזיקו לדבריו לעסקיו של מילצ'ן, תוך שהוא מתעלם מעסקאות אחרות שהוזכרו על ידי המשטרה כמו מיזוג קשת-רשת, או המיזם המסחרי שמילצ'ן היה מעוניין בקידומו כחלק משותפות שלו עם איש העסקים ההודי טאטא (ראו הרחבה בעמ' 16).

במקום, נציין, נכחו גם ראש עיריית ירושלים ניר ברקת, שר הפנים אריה דרעי, ושר החינוך נפתלי בנט. עם זאת, ראשי ערים בולטים כמו יונה יהב, רון חולדאי ורוביק דנילוביץ' - אנשי מפלגת העבודה או מפלגת כולנו, בעבר ובהווה - לא הגיעו לכבד את ראש הממשלה בנאומו.

"זה יוסיף לו נקודות בשטח"

"ראש הממשלה צריך להמשיך לעבוד ולתפקד עד להחלטת היועץ המשפטי לממשלה, ואני חושב שיש להרגיע את השטח. יש מקרים חמורים ממעשיו", אמר לנו היום ברקת.

אתה מקבל את האמירה שמדובר ב"הפיכה שלטונית", כפי שאומרים אמסלם ולוין?

"מאוד לא אהבתי את ההתבטאויות הללו כאילו המשטרה מנסה לעשות הפיכה. יש לנו רק משטרה אחת. צריך להרגיע".

אחרים שאיתם שוחחנו אמרו שהמעשים של ראש הממשלה הם בגדר הפרות אתיות, אך אינם פליליים. ד"ר איתן לסרי, תומך ליכוד ותיק ("כל משפחתי, 4,000 איש, זה הליכוד") אמר ל"גלובס" שהוא מבין את הטיעונים של ראש הממשלה: "אין כאן קבלת כסף, אלא התנהגות אתית. דווקא העובדה שהוא ניסה לעזור למילצ'ן עם הויזה תתקבל בברכה אצל הליכודניקים, כי הוא הגיש סיוע לאדם שהיה סוכן מודיעין. לדעתי זה יוסיף לו נקודות בשטח".

גדי ירקוני, ראש המועצה האזורית אשכול, אמר ל"גלובס" ש"לא תהיה ברירה, הוא יהיה חייב ללכת. דווקא אחרי 'צוק איתן' הוא וממשלתו עשו עבודה כבירה עבור האזור שלנו, אבל אסור שמנהיג יכהן יותר משתי קדנציות רצוף. אני אומר את זה לכל חברי ראשי הערים: שתי קדנציות והביתה. הנוכחות בשלטון משחיתה, ורואים את זה היטב במה שקרה עם נתניהו".

יאיר לפיד: מיריב פוליטי מוביל לעד מרכזי שעשוי לחסל את הקריירה הפוליטית של נתניהו

החל מאתמול בלילה הפך בבת אחת ח"כ יאיר לפיד לא רק מאויב פוליטי מוביל של ראש הממשלה, אלא לעד מרכזי במשפט פלילי שעשוי להכריע את הראיות נגדו ולחסל את הקריירה הפוליטית של נתניהו. הסיטואציה הפוליטית עבור לפיד היא מורכבת. הוא מכיר באופן אישי, אינטימי, את כל הגיבורים הגדולים בפרשות. אצל מילצ'ן הוא היה מועסק, כך גם אצל נוני מוזס, מו"ל ידיעות אחרונות, ויש מי שאומרים שנתניהו צפוי להשתמש בקשרים האישיים העמוקים הללו כדי לערער את אמינותו של לפיד.

"שמעתי את ראש הממשלה וחבורתו, כולל יו"ר הקואליציה ושרים, שהעזו אתמול להגיד שיש אפשרות אחרת", אמר היום לפיד. "שיש אפשרות לא להגיד את האמת כשהמשטרה מבקשת ממך לסייע בבירור העובדות בפרשת שחיתות חמורה. ככה מדברים עבריינים (הכוונה לכינוי שהדביק אתמול יו"ר הקואליציה, דוד אמסלם, ללפיד כשקרא לו "שטינקר" - ט.ש). אני רוצה להגיד להם מפה: אל תאיימו עלינו. אי-אפשר לאיים עלינו. לא ניתן לכם להוביל את המדינה למקום שבו אנשים ישרים פוחדים להגיד את האמת".

לדבריו, "את מה שנקרא 'חוק מילצ'ן השני' סירבתי לקדם, למרות הלחצים, מפני שאני עובד רק אצל אזרחי ישראל. רק בשבילם. לא בשביל אף טייקון ולא בשביל אינטרסים של פוליטיקאי, בכיר ככל שיהיה. זה יום עצוב לכל אזרח כשראש ממשלה בישראל מואשם בעבירות פליליות חמורות. יחד עם זאת, ראש הממשלה צריך לגלות אחריות לאומית. אי-אפשר להיות ראש ממשלה, שר החוץ ושר הבריאות, בזמן שאתה מבלה את עיקר זמנך עם עורכי דין ובתגובות לתקשורת. אי-אפשר לייצג אותנו בעולם כשכל מנהיג זר שאתה פוגש יודע שאתה מואשם בעבירות חמורות". לטובת אזרחי ישראל ראש הממשלה צריך לעזוב את תפקידו", אמר לפיד.

נציין, כי במשך חודשים ארוכים מציין לפיד, לרוב בפתח ישיבות סיעת יש עתיד, שהוא מסר עדות בתיק 3000 וכי הוא יודע ומאמין שראש הממשלה יזומן לתת עדות, לאו דווקא כנחקר אלא כעד, בפרשת רכש הצוללות, כלי השיט והאופן שבו אושרה עסקת הצוללות בין גרמניה למצרים.

בליכוד קפצו על המציאה הזו כשלל רב. הם חשפו שדוברת המשטרה, מרב לפידות, הביעה פעם תמיכה בלפיד, הדגישו שהחקירה של המשטרה מונעת מאינטרסים פוליטיים, כאילו הדברים ששמע לפיד מנתניהו בנוגע למילצ'ן, עת ניסה לקדם את ענייניו של המילארדר, לא נאמרו בנוכחות עדים נוספים (משה אשר, למשל), וכאילו אין לדוח סיכום הראיות של המשטרה חלקים רבים נוספים הנוגעים להיבטים המורכבים והשונים של התיקים, לצד עשרות עדים אחרים.

נפתלי בנט: היחיד שהביע עמדה עקרונית נגד המתנות, אבל לא הלך רחוק מזה

שר החינוך, נפתלי בנט, הפתיע היום את הציבור הישראלי כשהיה היחיד מבין בכירי הממשל שהסכים להביע עמדה עקרונית בתחום המתנות. דקה לפני שעלה לנאום בכנס השלטון המקומי, הוא ישב במרחק כתף מראש הממשלה נתניהו וחייך בנעימות אל גדודי הצלמים שהקיפו את שולחן המכובדים.

ראש הממשלה נאם ויצא מן המקום, ושר החינוך בנט עלה לבמה. "ראש הממשלה אינו אמור להיות מושלם או לחיות בסגפנות, אך הוא צריך להיות מישהו שאומרים עליו: 'ככה צריך לנהוג'. בבה"ד 1 מצוטט פסוק מהתנ"ך: 'ממני תראו וכן תעשו'. לצערי, קבלת מתנות בהיקף כה רחב לאורך כל כך הרבה זמן איננה עומדת בציפייה זו של אזרחי ישראל לשמש דוגמה אישית".

בנט הוסיף שישראל היא "מדינת חוק, ולראש הממשלה נתניהו עומדת חזקת החפות. לאור זאת, קיבלתי החלטה להמתין עד להכרעת היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט. אני סומך על יושרם ועל עמידותם של היועץ וצוותו. לגבי הפן הערכי, יחליט הציבור ביום הבוחר".

הדברים של שר החינוך עולים בקנה אחד עם אמירותיה של שרת המשפטים, איילת שקד, בימים האחרונים. אתמול, בכנס של העיתון בשבע, אמרה שקד כי אם יוגש כתב אישום נגד נתניהו בגין שוחד "זה משנה את המצב וזה יחייב אותנו להיערך מחדש. אני מקווה בשבילנו ובשביל נתניהו וכל מדינת ישראל - שזה לא יקרה".

ובכן, גם שקד וגם בנט, ניצבו החל מאתמול בערב מול מציאות חדשה. ראיות מספיקות להגשת אישום בשוחד בשני מקרים, דבר שגם הם אולי הופתעו ממנו.

מעניין היה לשמוע את בנט בוחר את מילותיו בקפידה ומקפיד להתייחס ל"מתנות", למרות שהודעת המשטרה כללה התייחסות מפורשת למינוח חמור בהרבה: "שוחד", או "יחסי שיחוד" בשווי של מיליון שקל.

כנראה ששר החינוך עדיין לא מעז להגדיר לעצמו (וגם לציבור) שאין פה מתנות אלא שוחד - אחת העבירות החמורות ביותר בספר החוקים, הן בימינו אנו והן בכתובים שמהם הוא בוחר לרוב לצטט פסוקים נבחרים.

כאשר נשמע ממנו את הציטוט: "השחד יעור עיני חכמים ויסלף דברי צדיקים", אז אולי נדע ששר החינוך התקדם צעד נוסף.

משה כחלון: מפחד לדרוש מנתניהו לקבל החלטה ולהתפטר בשל מצבו הפוליטי

בשיאו של ערב ההצבעה אתמול בקריאה ראשונה על תקציב המדינה, התעלם שר האוצר, משה כחלון, מההמלצה להעמיד את ראש הממשלה נתניהו לדין בגין שוחד, בעת שנאם במליאה. כמה שעות לאחר מכן, כתב הודעה לקונית למדי בעמוד הפייסבוק שלו: "אני ער לרחשי הציבור, מימין ומשמאל, בנוגע להמלצות המשטרה סביב חקירות ראש הממשלה. החוק קובע כי רק היועץ המשפטי לממשלה רשאי לקבל החלטות בעניין הגשה או אי-הגשה של כתב אישום. עד אז אמשיך להוביל ולנווט את הכלכלה הישראלית לרווחת כלל אזרחי ישראל.

"אני קורא לכולם - מימין ומשמאל - לחדול מהתקפות על המשטרה ועל מערכת שלטון החוק. יש לתת למערכות לפעול ללא לחצים, לא מימין ולא משמאל, ולפעול באופן מסודר, מקצועי ושקול", כתב.

מפלגתו של שר האוצר, כולנו, היא המושפעת, יותר משאר המפלגות, מהלך הרוח הציבורי. במצב המנדטים הנמוך של כולנו והצורך בקישוש קולות מרכז, שר האוצר לא יכול לתבוע מנתניהו להתפטר כי זה לחזור אליו כבומרנג. להמשך ריבוי הפגנות וביקורת ציבורית על היעדר עמדה ערכית עשוי להשפיע על כחלון יותר מאשר על ראשי המפלגות האחרות. מדוע? כיוון שכולנו היא מפלגה שנמצאת באמצע המפה הפוליטית, שהוקמה לאחר שכחלון לא יכל היה עוד לסבול את ה"סגנון הליכודי" של סגידת חברי המרכז למנהיג האחד, מבלי שמאפשרים למנהיגים אחרים בחברה הישראלית לצמוח ולהוביל מהלכים.

בדיוק בשל כך עזב כחלון את הליכוד, כשהוא מאמין שבאמצעות מפלגת לשון מאזניים הוא יצליח ללחוץ על שיפור החברה והכלכלה הישראלית. זו גם הסיבה שהוא מתעקש להמשיך כיום בתוך הקואליציה הקשה הזו, להעביר את התקציב, להמשיך לעבוד על "חיר למשתכן ועל רפורמות אחרות שהוא עדיין מתכנן.

כחלון לא רצה היום להשמיע את הדברים בקולו. זה הסגנון שלו. אחרי אירועים גדולים הוא מתכנס לאחור וזקוק לעיתים ל-24 שעות נוספות לפני שהוא מסכים לענות לכלי התקשורת לשאלות. הוא מתייעץ עם חברי הכנסת רחל עזריה, מרב בן ארי ורועי פולקמן, הנתפסים כיום כמי שעשויים להתעקש על עקרונות ערכיים מסויימים בתוך כולנו, ובמקביל משגר את חברו השר אלי כהן להביע עמדות ממלכתיות בראיונות עד שהוא יסיים להתבשל עם עצמו.