בכיר בממשל טראמפ: סיוע לעזה בלי שת"פ הרשות - אפשרי

נציגים מישראל וממדינות ערביות מתונות השתתפו בוועידה בבית הלבן על סיוע לשיפור המצב ההומניטרי בעזה ■ פקיד בממשל ארה"ב: "מטרתנו היא להחזיר את עזה לשלטון הרשות הפלסטינית" ■ הסיוע יוזרם לרצועה תחת שלטון חמאס, "אך נצטרך לדאוג לכך שהסיוע לא יחזק את הארגון" 

נערים פלסטינים / צילום: רויטרס, Mussa Qawasma
נערים פלסטינים / צילום: רויטרס, Mussa Qawasma

סיוע בינלאומי לעזה אפשרי גם בלעדי הרשות הפלסטינית, במקרה שהרשות תסרב לשתף פעולה עם ארה"ב, אך אין זה "מצב אידיאלי" - כך אמר אמש (ג') פקיד בכיר בממשל טראמפ בתום ועידה על דרכים לשיפור המצב ההומניטרי בעזה, שהתקיימה בבית הלבן.

"מטרתנו היא להחזיר את עזה לשלטון הרשות הפלסטינית, אם הדבר בכלל אפשרי", אמר הפקיד. "אם הרשות אינה מוכנה, או אינה יכולה ליישם פרויקטים בתחום הסיוע, נצטרך להתקדם בלעדיה".

המשמעות היא שהסיוע יוזרם לרצועה תחת שלטון חמאס, "אך נצטרך לדאוג לכך שהסיוע לא יחזק את הארגון ולא יפגע (בעקיפין) בביטחון ישראל ומצרים".

מתאם הפעולות בשטחים, האלוף יואב (פולי) מרדכי, עמד בראש המשלחת הישראלית לוועידה, אך הפלסטינים לא נענו להזמנת הממשל לשלוח נציג לדיון. חבר בוועד הפועל של אש"ף, אחמד מג'דלאני, אמר כי ממשל טראמפ מנסה לחתור תחת מעמדה של הרשות הפלסטינית, והכריז כי למעשה אין צורך בוועידה, מפני שעזה היא "סוגיה פוליטית ולא סוגיה הומניטרית".

בוועידה השתתפו גם נציגים ממצרים, ירדן, קטאר, סעודיה, האמירויות הערביות המאוחדות, בחריין ועומאן, אך לא התקיימו שיחות בילטרליות בין הנציגים מישראל לנציגי המדינות הערביות.

בכנס השתתפו עוד נציג המדינות התורמות מאירופה וכן ג'ארד קושנר, חתנו של הנשיא דונלד טראמפ ויועצו הבכיר; ג'ייסון גרינלבט, נציג הממשל למשא-ומתן פוטנציאלי בין ישראל לפלסטינים; המועצה לביטחון לאומי; משרד החוץ; המשרד לסיוע חוץ; והחברה להשקעות פרטיות בחו"ל (OPIC) - גוף ממשלתי שנועד לסייע לחברות אמריקאיות להשקיע בשווקים מתעוררים.

יחד עם זאת נמנע הממשל מהזמנת נציגי אונר"א, סוכנות הסעד והתעסוקה לפליטים של או"ם, שמספקת סיוע הומניטרי לתושבי הרצועה. ישראל וארה"ב האשימו את הארגון בסיוע לארגוני טרור. ארה"ב קיצצה משמעותית את הסיוע לאונר"א.

קושנר הציג לפני הוועידה רשימת פרויקטים לשיפור התשתיות ברצועה - מים, חשמל, ביוב וכו'. הוא חילק את הרשימה לשלושה חלקים: מיידיים, לטווח הבינוני ולטווח ארוך, כלומר פרויקטים שביצועם מותנה בהסכם שלום בין ישראל לפלסטינים.

הפקיד האמריקאי ציין כי תוכנית השלום של ארה"ב לא נדונה בוועידה, למעט הצהרה שארה"ב עומדת להשלים את התןכנית, וזו תוצג בפומבי כאשר היא תושלם.