מייסד עליבאבא וגוגל השקיעו בסטארט-אפ המד-טק VIZ

VIZ השלים סבב גיוס של 21 מיליון דולר • החברה עושה שימוש בבינה מלאכותית כדי לנתח סריקות CT במטרה לסייע לרופאים לאבחן אירועי שבץ ולטפל בהם

מימין: ד"ר דוד גולן וד"ר כריס מנסי מחברת VIZ / צילום: Viz.ai
מימין: ד"ר דוד גולן וד"ר כריס מנסי מחברת VIZ / צילום: Viz.ai

חודשיים לאחר שקיבלה אישור FDA, השלימה חברת VIZ סבב גיוס של 21 מיליון דולר. את הסבב הובילה קרן ההון סיכון האמריקאית קליינר פרקינס והשתתפה בו קרן GV של גוגל, והמשקיעים הקודמים: קרן Innovation Endeavors של אריק שמידט ודרור ברמן, שהובילה את הסבב הקודם, וכן קרן AME של מייסד יאהו ג׳רי יאנג וקרן דנהוא קפיטל של ג׳ק מא, מייסד עליבאבא. Viz הישראלית-אמריקאית עושה שימוש בבינה מלאכותית כדי לנתח סריקות CT במטרה לסייע לרופאים לאבחן אירועי שבץ ולטפל בהם. ב-VIZ מתכוונים להשתמש בגיוס על מנת להכפיל את כמות העובדים בחברה בתוך שנה, הן את צוות הפיתוח בישראל, והן את צוות המכירות ברחבי העולם ולבצע ניסויים קליניים בארצות הברית.

Viz הוקמה על ידי ד״ר כריס מנסי, נוירוכירורג ובעל תואר MBA מאוניברסיטת סטנפורד, למאנוג׳ רמצ׳נדרן, מנתח אורתופדי ומוביל חדשנות בבית חולים וד״ר דוד גולן, פוסט דוקטורנט ישראלי באוניברסיטת סטנפורד, בתחום למידת המכונה.

לפני כשנתיים גולן עבר אירוע מוחי, והתוודע לבעיות באבחון מהיר ומדויק של המחלה: "שבץ מוחי הוא כריש דם שנתקע במוח, וגורם למוות של תאים מוחיים בקצב מאוד מהיר. הרופאים עושים צינתור מוח, בו הם שולפים באופן מכני את קריש הדם ופותחים את הסתימה. הבעיה היא, שכדי שזה יצליח, זה צריך לקרות מאוד מהר. הטיפל אושר לשימוש רק ב-2015, ומתקיים במרכזי צינתור בבתי חולים מרכזיים בלבד. כשמטופל מגיע לבית חולים בסביבת מגוריו, הוא עובר שם סריקה, ואם הוא מועמד לצינתור, הוא מועבר למרכז. גם בבית החולים בו מתקיימת הסריקה, גם בדרך, וגם במרכז הצינתור, ישנם עיכובים, ועוברות כמה שעות מרגע ההגעה לבית החולים ועד תחילת הטיפול. כיום ישנם 6 מיליון מקרי שבץ שנגמרים במוות כל שנה ועוד מיליוני מקרים שבהם אנשים נשארים עם נכויות קשות".

בעודו מחלים, גולן חבר אל מנסי ולרמצ'נדרן, כדי להקים חברה שתפתור את הבעיות הללו באמצעות אלגוריתם אבחון שנועד לסייע לעבודת הרופאים ולייעל אותה. האלגוריתמים שפיתחו משווים את הסריקה המנותחת למאות אלפי סריקות אחרות במקביל, ומזהים דפוסים חוזרים.

"אצלנו כל הסריקות עולות לענן, ולימדנו את המחשב לקרוא את הסריקות הללו. כל סריקה היא חצי-ג'יגה או ג'יגה של מידע, שהמשחשב מפענך בתוך דקות בודדות. אם אנחנו מזהים שזה חולה שניתן לצנתר אותו, אנחנו מתריעים על זה דרך אפליקציה ישירות לרופא המצנתר, מבית חולים אחד לאחר", מוסיף גולן. לדבריו, "בניסוי קליני המערכת שלנו התריעה על מקרי שבץ כ52 דקות בממוצע מוקדם יותר מהסטנדרט הטיפולי הרגיל - שזה בדיוק שנה של חיים. בכל דקה שעוברת ללא טיפול, שני מיליון נוירונים במוח מתים, וכל 15 דקות מגדילות את הסיכוי לנכות תמידית ב4%".

לפני כחמישה חודשים החברה קיבלה אישור FDA על מוצר הבסיס שלה, שמשתמש בבינה מלאכותית לניתוח סריקות CT כדי לזהות שבץ. חודשיים לאחר מכן, החברה קיבלה אישור FDA נוסף, על תוכנה שנועדה לסייע לרופאים בהתאמת הטיפול למטופל באופן מיטבי, תוך שימוש בבינה מלאכותית לצורך ניתוח תפקוד המוח של המטופלים. המוצר החל להמכר בארצות הברית מיד לאחר שהתקבלו אישורי ה-FDA.

החברה שמה דגש על השוק האמריקאי, משום ששם מערכת הבריאות היא פרטית, דבר המאפשר לבתי החולים לקבל החלטות מהירות יותר, בהשוואה לבתי החולים באירופה ובישראל - שם המכירה מתבצעת מול משרד הבריאות. "בארצות הברית הם כמובן מונעי רווח", אומר גולן, "באירופה ההחלטות מתקבלות מראייה יותר הוליסטית שבוחנת את ההשפעה של זה על כלל האוכלוסיה - זה שוק מאוד מעניין אבל הוא שונה. אנחנו עובדים על כניסה לשוק הזה, אבל זה תהליך ארוך טווח". בנוסף, שבץ הוא הגורם הראשון לנכות בת-מניעה וגורם המוות החמישי בשכיחותו בארה״ב. לפי האיגוד הלאומי האמריקאי לשבץ, בכל ארבעים שניות מתרחש מקרה של שבץ בארה״ב.

כיום Viz משווקת מערך של מוצרי טכנולוגיה לעולם השבץ, לצורך אבחון, קבלת החלטות, וניהול מטופלים. החברה מפעילה את המערכת שלה באופן מסחרי במספר בתי חולים בארה"ב, וכן במספר אתרי מחקר בישראל ובאירופה. האתר המרכזי בישראל הוא בית החולים רמב"ם. 

Viz

שנת הקמה: 2016

תחום: מד-טק

מייסדים: ד"ר כריס מנסי (מנכ"ל), ד"ר דוד גולן (סמנכ"ל טכנולוגיה), מאנוי רמצ'נדרן

מספר עובדים: 40, כמחציתם בתל-אביב והיתר בסן פרנסיסקו

סך גיוסי הון עד כה: 28.5 מיליון דולר בשני סבבים

משקיעים: קרן ההון סיכון האמריקאית קליינר פרקינס, אינוויישן אנדוורס של אריק שמידט, קרן AME של ג'רי יאנג, וקרן Danhua Capital של ג'ק מא.