ספקולציות בשוק: "טראמפ קיבל מחיר נפט נמוך תמורת החלקת רצח העיתונאי"

בוקר לאחר שהתייצב לצידה של סעודיה בצל פרשת רצח העיתונאי הסעודי, טראמפ מודה לסעודים על מחיר הנפט הנמוך • לאחר התרסקות של 6.6% אתמול - הנפט קופץ על רקע ירידה מפתיעה במלאי הנפט האמריקאי • אקסלנס: "נראה כי אין לטראמפ עניין להתגרות בסעודים אלא לרתום אותם למטרות שלו"

הנשיא טראמפ והנסיך בן סלמן/  צילום: רויטרס Kevin Lamarque
הנשיא טראמפ והנסיך בן סלמן/ צילום: רויטרס Kevin Lamarque

בוקר לאחר שהתייצב לצידה של סעודיה בצל פרשת רצח העיתונאי הסעודי, טראמפ מודה היום לסעודים על צניחת מחיר הנפט. בציוץ שפרסם היום (ד') טראמפ בטוויטר כתב, כי מחיר הנפט צריך לרדת עוד יותר, והירידה מהווה "הורדת מס" לארה"ב ולעולם כולו.

לאחר ההתרסקות אתמול מחיר הנפט קופץ בכ-2% על רקע ירידה מפתיעה במלאי הנפט בארה"ב, וזאת לאחר שמונה שבועות רצופים של עליות. לפי מכון הנפט האמריקאי (API), מלאי הנפט (מסוג קרוד) ירד ב-1.5 מיליון חביות. עם זאת, נתונים רשמיים של מנהל האנרגיה האמריקני, מלאי הנפט בשבוע שהסתיים ב-16 לנובמבר דווקא עלו זה השבוע התשיעי ברציפות. לפי הנתונים מלאי הנפט עלה ב-4.9 מיליון חביות. תחזיות האנליסטים בשוק היו לעלייה של 1.9 מיליון חביות בלבד.

אמש מחיר חבית נפט צלל אמש ב-6.6% ורשם את היום הגרוע מאז שנת 2017. נזכיר כי ארה"ב הפצירה לאחרונה בסעודים להפיק יותר חביות נפט על מנת לפצות על אבדן ההפקה נוכח הסנקציות על איראן. אמש התייצב טראמפ לצד הנסיך הסעודי ואמר כי הוא לא היה יכול לדעת על רצח העיתונאי, וכעת הוא מודה על מחיר הנפט הנמוך, מה שהצית את הספקולציות בנושא.

אמיר כהנוביץ, הכלכלן הראשי של אקסלנס, אמר בשיחה עם "גלובס", כי "מסתובבות בשוק ספקולציות לפיהן טראמפ קיבל מחיר נפט נמוך תמורת החלקת רצח העיתונאי הסעודי. נראה שאין לו עניין להתגרות בהם אלא לרתום אותם למטרות שלו, כולל איראן ואולי לאינטרסים בנוגע לישראל. ארה"ב לא באופ"ק. אבל נראה ששתי המדינות הללו, שיכולות להפיק נפט בעלות נמוכה יחסית (לא בעומק) יכולות להרגיש בנוח עם תפוקה גבוהה במחיר כזה".

ובכל זאת, לא מעט גורמים עשויים להסביר את הירידה הפתאומית במחיר הנפט. לדברי כהנוביץ, בין הגורמים ניתן למצוא "גירת פוזיציות של ספקולנטים לקראת הטלת הסנקציות על איראן, חריגה של סעודיה ממכסות הקרטל בחודש אוקטובר, הקלות של טראמפ בסנקציות על איראן, הגדלת תפוקה משמעותית בארה"ב, התחזקות הדולר ועוד", אמר כהנוביץ. "אך כלכלני "בלומברג" טוענים שאת עיקר הירידה במחיר ניתנת להסביר על ידי ירידה בביקוש (קרטל אופ"ק עצמו הזהיר בשבוע שעבר כי היקף הביקוש בעולם צפוי להאט בשנה הבאה). הירידה במחיר הנפט מוסברת כיום בעיקר דרך חולשה בצד הביקוש, בשונה מ-2014, אז הוסברה בעיקר על ידי זינוק בצד ההיצע (למשל ע"י פצלי שמן בארה"ב וקנדה).