בחירות בהודו: שני תרחישים להתנהגות השווקים לאחר יום הבוחר ההודי

אתמול יצא לדרך "התרגיל הדמוקרטי הנרחב ביותר בעולם" - הבחירות לפרלמנט בהודו, הכלכלה עם הצמיחה המובילה בעולם • ב-25 במאי כבר תוכרז הממשלה החדשה, ועד אז יש די זמן לבחון כיצד מתנהגים בדרך כלל שוקי המניות והאג"ח ההודיים בתקופות שלפני ואחרי בחירות, ולנסות לרתום את הנתונים האלה לטובת השקעה מוצלחת במדינה

מתכוננים להצבעה בהודו / צילום: רויטרס / AMIT DAVE
מתכוננים להצבעה בהודו / צילום: רויטרס / AMIT DAVE

תהליך הבחירות בהודו, שהחל אתמול ויסתיים ב-23 במאי, יתפרס על פני שבעה שלבים שונים. ספירת הקולות תחל ב-23 במאי, וב-25 במאי תוכרז הממשלה החדשה.

על פי ההערכות האחרונות בהודו, גדלו מאוד הסיכויים של ראש הממשלה הנוכחי, נרנדרה מודי, להיבחר לקדנציה נוספת של חמש שנים, זאת לאחר שהמתיחות ההיסטורית בין הודו לפקיסטן עלתה מדרגה. בחודש שעבר חדרו מחבלים מפקיסטן לחבל קשמיר (שנמצא בריבונות הודו), והרגו 44 חיילים הודים באחד מהפיגועים הקשים שידעה המדינה. אירוע זה הוביל לחילופי אש ולאבידות נוספות.

עד לפני המתקפה הוערכו סיכוייו של מודי להיבחר בכ-60%. כעת, סיכוייו להיבחר לקדנציה נוספת עלו ל-75%-80%.

ציפיות השוק בנוגע לתוצאות הבחירות בהודו
 ציפיות השוק בנוגע לתוצאות הבחירות בהודו

מה היה לנו בבחירות הקודמות?

מפלגתו של ראש הממשלה נרנדרה מודי, BJP, זכתה בבחירות 2014 בניצחון מוחץ, וקיבלה 272 מושבים בפרלמנט (מתוך 543 מושבים). בחירות 2014 היו נקודת מפנה משמעותית מכמה בחינות.

ראשית, לראשונה זה 30 שנה נבחרה בהודו מפלגה בודדת ברוב קולות כה גדול. מפלגת ה-Congress, שזכתה ברוב קולות הבוחרים בבחירות 2004 ו-2009, ספגה תבוסה משמעותית, וזכתה בלא יותר מ-44 מושבים. 
נוסף על כך, שיעור המצביעים עלה ל-66% (550 מיליון איש) לעומת שיעור מצביעים ממוצע של 58% בשני העשורים הקודמים.

וכעת, כמה נתונים ששופכים אור על הבחירות הנוכחיות - התרגיל הדמוקרטי הגדול בעולם.

9,000 מועמדים מ-464 מפלגות שונות מציעים את עצמם לבחירה. ל-950 מיליון איש יש זכות בחירה, מתוכם 140 מיליון אזרחים שיזכו לראשונה באפשרות לבחור.

שיעור ההצבעה צפוי להיות גבוה, ולעמוד על 65%-70%, כך ש-650 מיליון בוחרים יגיעו לקלפיות ויממשו את זכותם האזרחית. האזרחים יבחרו 543 חברי פרלמנט, כך שכדי להשיג רוב רגיל נדרשים להיבחר 272 חברים.

1 מיליון קלפיות יוצבו ברחבי הודו, וההוצאה הכוללת על תהליך הבחירות מוערכת ב-600 מיליון דולר. יותר מ-10 מיליון איש יעבדו בניהול, בפיקוח ובתפעול של הבחירות ברחבי המדינה.

ציפיות השוק בנוגע לתוצאות הבחירות בהודו
 ציפיות השוק בנוגע לתוצאות הבחירות בהודו

התנהגות שוק המניות סביב הבחירות

ב-20 השנים האחרונות התקיימו בהודו חמש מערכות בחירות. למעט בבחירות של 1996, שוק המניות ההודי עלה בששת החודשים שלאחר הבחירות בין 17% ל-36%. במקביל, הזרמת כספי השקעות ממשקיעים זרים גוברת אף היא אחרי בחירות.

בשנת 2018 נחלשו ביצועי המניות של חברות בינוניות (מיד-קאפ) בהודו ב-16%, והגיעו לרמת המחירים של 2014 (בדולרים). בחודשים ינואר ופברואר 2019 נמשכה ירידת מחירי המניות. היסטורית, אחרי כל שנה של ביצועים שליליים של מניות המיד-קאפ, הגיעה שנה של ביצועים חיוביים וגבוהים בהן. בשל כך, נקודת הפתיחה של מניות המיד-קאפ, ערב בחירות 2019, היא מעניינת מאוד.

השחקנים בשוק תופסים את בחירות 2019 כחשובות במיוחד. הניסיון ההיסטורי אמנם מוכיח שלבחירות אין השפעה בטווח הארוך על שוק המניות או האג"ח בהודו, אך עדיין, המשקיעים נוטים להימנע מהאי-ודאות ומתנודתיות גבוהה יחסית, ולהמתין ולא להשקיע.

בשונה מבעבר, הבחירות הפעם משמעותיות הרבה יותר, שכן הממשלה הנוכחית, בהובלת ראש הממשלה נרנדרה מודי, בלטה מאוד בהוצאה לפועל של מספר גדול של רפורמות משמעותיות בזמן קצר יחסית (כמו חוק פשיטת רגל, חדלות פירעון, רפורמת המע"מ ועוד) ולכן אי-בחירת מודי ומפלגתו BJP עלולה להשפיע על השוק לשלילה, ולהעביר מסר שלילי באשר למדיניות הממשלה החדשה, עוד יותר מבעבר.

ביצועי מניות מיד קאפ בהודו
 ביצועי מניות מיד קאפ בהודו

שוק המניות - מגמות תומכות

להלן כמה גורמים התומכים בשוק המניות ההודי בטווחים הבינוני והארוך.

תמ"ג - הכלכלה ההודית צפויה לצמוח בשיעורים גבוהים מאוד, 7%-7.5% לעומת כ-4.7% בממוצע בשווקים מתעוררים ו-6% צמיחה בסין. בשונה מסין, מגמת הצמיחה בהודו היא עלייה.

אינפלציה - האינפלציה יורדת, נתמכת בירידה חדה ביותר של מחירי המזון. תחזית הבנק המרכזי ל-2019 ירדה, ותתייצב ב-4.5%.

מטבע - הרופי פוחת משמעותית בשנת 2018, והשוק מאמין שהמטבע יתייצב ב-2019 על רמות של 69-73 רופי לדולר (בהינתן מחירי אנרגיה בטווח נורמה). כמו כן, רזרבות המט"ח יציבות, חל שיפור בגירעון במאזן התשלומים והצפי הוא כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית.

מחירי מניות - הבחירות שנת 2019 מאופיינות בנקודת פתיחה טובה. שוק המניות ירד בשנת 2018 ובתחילת 2019, ותיקון חד נרשם בשווי המניות של חברות בינוניות וקטנות. התחזית של חברת Aditya Birla מדברת על כך שרווחי החברות במדד Nifty 50 יעמדו על 19% בשנת 2019 ועל 24% בשנת 2020 (בניכוי בנקים פרטיים יעמוד שיעור צמיחת הרווחים על 15% בכל אחת מהשנים הללו).

מניסיון, לאורך זמן השוק ההודי צמח בקצבים גבוהים בכל ממשלה שכיהנה במדינה ב-37 השנים האחרונות. הדמוקרטיה ההודית מספקת עקביות ויציבות לכלכלה ולשווקים.

גירעון במאזן תשלומים - בהנחת מחירי אנרגיה של 65 דולר לחבית נפט, הגירעון במאזן התשלומים יעמוד על 2.2%.

ומה קורה בשוק איגרות החוב?

שוק איגרות החוב ההודי נראה אטרקטיבי מאוד מבחינת סיכון תשואה. בשונה מאפיק המניות, שוק האג"ח במדינה נראה עם אופק ניטרלי או חיובי, גם בתרחיש פסימי/שלילי שבו מודי לא ייבחר. לכך יש מספר סיבות.

התשואות על איגרות חוב גבוהות ואטרקטיביות, ומרווחי האשראי נאים. בוצעה הורדת ריבית של 25 נקודות בסיס על-ידי הבנק המרכזי, והמסר הוא שנוצרו התנאים להפחתה נוספת בעתיד.

שיעור האינפלציה בפועל היה מתחת ליעד, והבנק המרכזי פרסם תחזית אינפלציה מופחתת ל-2020. נוסף על כך, הכלכלה חזקה: התמ"ג צומח, חל גידול בהשקעות, הריבית גבוהה, האשראי מתאפיין בשיעורי צמיחה בריאים והמטבע נהנה מיציבות.

רוב הסיכויים הם שמודי יכהן שוב כראש ממשלה, מה שהופך את הסנטימנט בשוק המניות לחיובי ביותר כבר עתה. במקביל, שוק איגרות החוב אטרקטיבי ביותר להשקעה.

לאור הפרמטרים המאקרו-כלכליים החזקים של הודו, משקיעים מוסדיים מתחילים להגדיל חשיפה למדינה, תוך השקעה במניות של חברות גדולות, במניות של חברות בינוניות ובאחגרות חוב ממשלתיות וקונצרניות בדירוג גבוה. 

הכותבת היא מייסדת ומנכ"לית של חברת BSS Capital .BSS Capital היא חברה העוסקת בייעוץ ושיווק של קרנות ובפתרונות השקעה למשקיעים מוסדיים. לחברה התמחות מיוחדת בהודו, בשווקים מתעוררים ובהשקעות אלטרנטיביות. אין לראות באמור בכתבה תחליף לייעוץ המתחשב בצרכים של כל אדם