מלחמת הסחר תמשיך להרעיד את השווקים השבוע? "ארה"ב הפסידה בשלב הראשון"

השווקים עוקבים אחרי דיווחים על פגישה צפויה בין נשיאי סין וארה"ב • בריטניה תתמודד עם הכאוס על רקע התפטרותה של תרזה מיי, ובשרודרס מזהירים מפני גלישה של הכלכלה למיתון • מחיר הנפט ימשיך לרכז עניין על רקע המתיחות סביב איראן והחשש מהאטה עולמית • תחזית השווקים השבועית של "גלובס"

מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין / צילום: שאטרסטוק
מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין / צילום: שאטרסטוק

שבוע המסחר מעבר לים צפוי להיפתח מחר (ב') בסימן המשך מלחמת הסחר והמתיחות מול איראן, וזאת בצל הסנקציות האמריקאיות שמכבידות על המצב הכלכלי המידרדר במדינה.

מחר לא יתקיים מסחר בארה"ב בשל יום הזיכרון, והמסחר בבורסות וול סטריט ייפתח רק ביום שלישי. גם בורסת לונדון תפתח את שבוע המסחר רק ביום שלישי, לאחר חופשת האביב מחר. 

ביום שישי האחרון המדדים המובילים בוול סטריט רשמו עליות של כ-0.5%, שהתמתנו בנעילה, וזאת לאחר יום דרמטי בחמישי כאשר נרשמו ירידות של עד 2% בצל ההסלמה במלחמת הסחר.

הנה כמה מהאירועים הבולטים שצפויים לרכז עניין בשווקים בשבוע הקרוב.

1. מלחמת הסחר, לא רואים את הסוף

ההסלמה במלחמת הסחר הרעידה את המדדים בארה"ב ביום חמישי האחרון, ונראה כי התנודתיות כאן כדי להישאר, ולהתנהל על ידי ציוצים ודיווחים הקשורים למלחמת הסחר. לפי כלכלני לאומי שוקי הון, ההסלמה במלחמת הסחר עלולה להפוך לגורם מכביד על הכלכלה האמריקאית, זאת במידה רבה מאשר בסבבים הקודמים של ייקור המכסים.

"מהלך שיוביל אל שיעור המכס של 25% על כל היבוא מסין, אם הדברים יגיעו לכך, יהיה שווה ערך להטלת מס על המשק האמריקאי השקול ל-0.6% מהתמ"ג של ארה"ב, שרק חלק ממנו יקוזז על ידי העלייה בסיוע הממשלתי למשק, בדגש על ענפים בודדים, ובפרט סיוע לחקלאים. יחד עם פגיעה נוספת ביצוא האמריקאי מהתגובה הסינית, הנזק הכולל למשק יכול להיות שקול להטלת מס בהיקף השקול לכ-0.7% מהתמ"ג של ארה"ב - זאת במקרה קיצון של מלחמת סחר מלאה", כתבו כלכלני לאומי שוקי הון. 

מבדיקה שערכו כלכלני לאומי שוקי הון, עולה כי הפגיעה תהיה חמורה במיוחד בענפי התעשייה כמו ייצור מוליכים למחצה, ייצור כלי רכב, תעשיית הפלסטיק, מטוסים וציוד תעופה, ציוד תקשורת, ציוד אלקטרוני, מערכות קירור ועוד. "ברוב המקרים ענפי השירותים יהיו פחות פגיעים, אם כי כמה מחברות הטכנולוגיה הגדולות עלולות להיפגע", כתבו בלאומי שוקי הון.

"במקרה של הסלמה נוספת במלחמת הסחר, הפגיעה העיקרית, שהיא דרך ייקור יבוא תשומות ביניים וייקור יבוא מכונות וציוד לארה"ב מסין, תהיה משמעותית יותר. פעולת התגמול הסינית תהיה משמעותית מאד בכל הקשור ליצוא חקלאי, יצוא אנרגיה (LNG ונפט) כלי רכב מטוסים ועוד. הערכה זו הינה כל עוד מלחמת הסחר מוגבלת רק לתחום הסחר בסחורות ואיננה מתפשטת גם לתחום הסחר בשירותים, שם ארה"ב פגיעה מאד, משום שהיותה יצואנית נטו גדולה של שירותים רבים ושונים, כמו שירותים תיירות, נסיעות, תעופה, מו"פ, תוכנה, קניין רוחני, השכלה, תכנון, בנייה ועוד".

עוד כותבים כלכלני לאומי שוקי הון, כי "נראה שעד כה ארה"ב הפסידה בשלב הראשון של מלחמת הסחר מכך שיצוא הסחורות לסין ירד ב-20% לכ-110 מיליארד דולר בשנה בעקבות הסבב הראשון של העלאת המכסים. זה היה בעיקר בגלל שהממשל של סין הורה לחברות שבבעלות המדינה להפסיק מיד לרכוש סויה ואנרגיות מארה"ב, רכישות אשר היוו שלושה רבעים מכלל הירידה ביצוא של ארה"ב לסין".

2. כאוס פוליטי בבריטניה

ראשת הממשלה של בריטניה, תרזה מיי, הודיעה על התפטרותה ביום שישי האחרון. עם התפטרותה של מיי מתחילה תחרות בתוך המפלגה השמרנית על ההנהגה, תחרות שהמנצח בה יהפוך מעבר לראש המפלגה, גם לראש הממשלה. ההתפטרות מגיעה לאור סיום שיחות הברקזיט עם מפלגת הלייבור (האופוזיציה), אשר הסתיימו במבוי סתום.

כרגע ההימור בשטח הוא כי ראש העיר של לונדון, מי שהיה שר החוץ הקודם של בריטניה, בוריס ג'ונסון, יהיה יורשה של מיי, ויהפוך לראש הממשלה הבא של בריטניה. ג'ונסון אשר נחשב לבעל דעה קיצונית לגבי ניתוק בריטניה מהאיחוד האירופי, יכול בקלות להביא להיפרדות בריטניה מהאיחוד ללא עסקה ברקע, למרות שהפרלמנט הצביע נגד האפשרות הזו. ג'ונסון יכול פשוט להביא לכך שבריטניה תחדל למלא אחר החוקים כפי שהיא מחויבת לעשות אל מול האיחוד. אירוע כזה עשוי להוביל את האיחוד להסכים לסיום הקשר עם בריטניה כבר באוקטובר.

בהנחה שאכן כך יתגלגלו הדברים, אזאד זנגאנה, הכלכלן והאסטרטג האירופאי הראשי, מעריך כי הכלכלה תאט עד למצב שהיא גולשת למיתון כבר לקראת סוף השנה הנוכחית. עוד הוא מציין כי למרות שהבנק המרכזי של אנגליה יוריד את הריבית על מנת להתמודד עם השלכות המיתון, הפיחות שיספוג הפאונד הבריטי יגרום לאינפלציה לזנק במהירות. "כבר היום משקי הבית נמצאים בנקודה בעייתית מבחינת החיסכון הפרטי של האזרחים, אשר אמור להוות להם כרית ביטחון ליום סגריר. לאור העובדה כי מצב החיסכון של האזרחים נמצא במצב ירוד כבר היום, הפגיעה בצריכה הפרטית נמצאת מעבר לפינה, כלומר, הכלכלה הבריטית שברירית במיוחד", אמר זנגאנה.

לדברי ג'נט מוי, כלכלנית בחטיבת הבנקאות הפרטית של שרודרס, חוסר רצון מצד האיחוד לחידוש המשא ומתן, יחד עם רצון מצד הפרלמנט הבריטי כן להגיע לעסקה אך צפי כי ראש הממשלה הבא של בריטניה יציג עמדה קשוחה בנושא ההיפרדות מהאיחוד, יגרמו למהומה פוליטית רחבה. קשה לראות כיצד ניתן להגיע לפשרה לפני ה-31 לאוקטובר, כאשר ישנם כל כך הרבה גורמים סותרים במערכה ועל כן, יתכן כי בחירות בזק או לחילופין, משאל עם שני, יתבררו כצעד בלתי נמנע.

כתוצאה מחוסר הוודאות שמגיעה עם התפטרותה של מיי לגבי תהליך ההיפרדות מהאיחוד, בשרודרס מאמינים כי הכלכלה הבריטית תחווה קושי גם בהמשך. לאור חוסר הוודאות המתמשכת בסביבה הפוליטית, משקיעים רבים יצאו מאחזקתם במטבע הבריטי, דבר שהביא אותו לעמוד על רמתו הנמוכה מזה 4 חודשים אל מול הדולר. העובדה כי לאחר התפטרותה של מיי הפאונד לא הגיב בצורה קיצונית, מעידה כי השוק חזה את האפשרות כי מיי תתפטר ותמחר את האופציה הזו בסבירות גבוהה. כמובן שגם בהסתכלות קדימה, אנו מאמינים כי המטבע הבריטי ימשיך להיות תנודתי, ועשוי להגיב באופן שלילי לכותרות השונות אשר יוצאות בנושא ההיפרדות של הממלכה הבריטית מהאיחוד האירופאי.

3. מאקרו

בשבוע החולף פורסמו נתונים חלשים בצל מלחמת הסחר, כמו מדד מנהלי הרכש בארה"ב למגזר התעשייה, שירד במאי ב-1.8 נקודות ל-50.6 נקודות; מכירות הבתים יד שנייה בארה"ב ירדו ב-0.4% באפריל וירדו ב-4.4% בחישוב שנתי. גם מכירות הבתים החדשים ירדו בחודש אפריל (6.9% מינוס), אך בחישוב שנתי עלו ב-13%; עוד פורסם בשבוע החולף כי ההזמנות של מוצרים ברי קיימא ירדו ב-2.1% בחודש אפריל והנתון של חודש מרץ תוקן כלפי מטה.

הנתונים המשמעותיים של השבוע יפורסמו ביום שישי בארה"ב, והם נתוני הצריכה הפרטית, ההכנסה הפנויה ואינפלציית PCE עבור חודש אפריל. באירופה, ביום שלישי יפורסם מדד האמון העסקי. בסין יפורסם ביום חמישי מדד PMI בתעשייה. ביפן, ביום חמישי יפורסמו נתוני הייצור, המסחר הקמעונאי ונתוני האבטלה. 

4. הנפט מתחת ל-60 דולרים

מחיר הנפט חזר לכותרות בסוף השבוע האחרון לאחר שצנח בחדות מתחת לרמה של 60 דולרים לחבית. המתיחות מול איראן, והחשש מפגיעה נוספת בנכסי נפט סעודים, יחד עם העלייה במלאי הנפט בארה"ב, הפילו את מחיר הנוזל השחור בכ-6% בחמישי האחרון, ולאחר הנפילה באה ההתאוששות, ומחיר הנפט נסחר כעת ב-59 דולרים לחבית. בתוך כך, החששות מפני ההסלמה במלחמת הסחר מכבידה גם היא, כאשר גובר החשש להאטה בסחר העולמי, מה שצפוי להביא לירידה בביקושים לנוזל השחור.

5. שוק האג"ח בישראל

נמשכת ירידת התשואות בשוק המקומי בדגש על האפיק השקלי הלא צמוד. ירידה התשואות נתמכה השבוע בהודעת הריבית ה"יונית" יחסית של בנק ישראל, המשך האפקט של פרסום מדד אפריל שהיה נמוך מהתחזיות, והמשך ירידת התשואות בעולם על רקע ההסלמה במלחמת הסחר בין ארה"ב לסין והמשך פרסום נתוני מקרו פושרים. שוק האג"ח הממשלתי המקומי נסחר השבוע במגמה חיובית תוך עליות שערים במרבית האפיקים למעט צמודי המדד הקצרים ואיגרות החוב בריבית משתנה.

לפי כלכלני לאומי שוקי הון, סביבת המקרו ממשיכה לתמוך בהשקעה בשוק האג"ח הממשלתי בעיקר על רקע המשך המציאות של סביבת ריביות נמוכה בעולם, סביבת האינפלציה המצויה בישראל כרגע קרוב לרמות השיא שלה והיא צפויה בהדרגתיות להתחיל לרדת, סביבת התשואות הנמוכות בעולם צפויה להימשך, כניסה אפשרית של ישראל במהלך המחצית השנייה של השנה למדד ה-WGBI העולמי תומכת אף היא בהשקעה בשוק השקלי הלא צמוד. אנו סבורים כי סביבת האינפלציה, המצויה בסמוך לרמות השיא, תומכת במעבר הדרגתי להשקעה עודפת באפיק השקלי הלא צמוד. גם המודלים הסטטיסטיים של אגף הכלכלה מצביעים על צפי לירידה נוספת בתשואות בטווחים של 5-10 שנים לפדיון.

בתוך כך, שוק האג"ח הקונצרני נסחר השבוע במגמה חיובית כאשר מרבית המדדים נסחרים בעליות שערים נאות, למעט איגרות החוב השקליות הלא צמודות בריבית משתנה אשר בדומה לאפיק הממשלתי בולטות בביצועי חסר מתחילת השנה על רקע ההבנה כי תהליך העלאת ריבית בנק ישראל צפוי להיות איטי במיוחד.