בוריס ג'ונסון משנה כיוון? הצהיר כי הברקזיט תלוי ב"תיאום" עם האיחוד האירופי

ג'ונסון שבר שתיקה ושינה טקטיקה בקמפיין שבו ניסה בעיקר להעביר את הזמן, בשל התקרית בסוף השבוע שבה תועד צועק על בת-זוגו וסופג צעקות, בריב שגרר הזמנת משטרה לדירתה בלונדון • עד לאחרונה עמד ג'ונסון על שאיפתו לברקזיט קשה, ללא תיאום

בוריס ג‘ונסון. / צילום: רויטרס Henry Nicholls
בוריס ג‘ונסון. / צילום: רויטרס Henry Nicholls

בוריס ג'ונסון, המועמד המוביל להפוך לראש ממשלת בריטניה מטעם המפלגה השמרנית בחודש הבא, הביע אתמול לראשונה את הצורך בתיאום מול האיחוד האירופי כדי לאפשר את פרישת בריטניה מהאיחוד בסוף אוקטובר. למרות שג'ונסון חזר והתחייב לפרוש מהאיחוד, אפילו חד-צדדית, ב-31 באוקטובר 2019, הוא הבהיר כי הצורך למנוע גבול מוחשי בין צפון אירלנד, השייכת לממלכה המאוחדת, לאירלנד, החברה באיחוד, "תלוי גם בצד השני, ויש אלמנט נחוץ של תיאום והדדיות בין הצדדים".

דבריו של ג'ונסון מהווים ריכוך של הצהרות קודמות, שאותן השמיע מספסלי האופוזיציה הפנימית לראשת הממשלה תרזה מיי במפלגה השמרנית, שבהן קרא ל"ברקזיט קשה", ללא התחשבות בעמדות האיחוד, והם אולי יסייעו להפחית את מפלס החרדה בשווקים מפני אופי הפרישה, אם ימונה לתפקיד.

ג'ונסון, דמות צבעונית בפוליטיקה הבריטית - שנחשב לליצן בן המעמד הגבוה המשתעשע בפוליטיקה, בכתיבה עיתונאית ובהנחיית תוכניות טלוויזיה עד שנבחר לפני כעשור לראש העיר לונדון ומשם זינק לתפקיד שר החוץ הבריטי - אמר את הדברים בראיון ל"בי-בי-סי".

עצם הראיון מהווה שינוי טקטיקה מצד הפוליטיקאי הבריטי, שניסה עד כה לחמוק מעין הציבור ולמעט בהופעות פומביות. ג'ונסון לא התייצב לעימות טלוויזיוני אחד בין המועמדים לראשות המפלגה, וניסה "לדלג בין הטיפות" מבחינת התבטאויותיו בשני. מעל הכול, ניסה ג'ונסון (55) לא לספק את האמירות המביכות שהפכו לסימן ההיכר שלו ("מאחורי הציפוי העדין של מוקיון המדבר שטויות, אורב מוקיון אמיתי המדבר שטויות", אמר על עצמו פעם).

בליץ תקשורתי

אבל מדיניות זו, שספגה ביקורת תקשורתית - "סלחו לי אם אני לא ברור, אני פשוט מנסה לנהל קמפיין בעודי מתחבא בארון מטבח", לעגה לו בעלת טור ב"ניו יורק טיימס" - השתנתה. ג'ונסון פתח היום בבליץ תקשורתי, שמטרתו להציג את עמדותיו לציבור ולשכנע בעיקר את 160 אלף חברי המפלגה השמרנית, שיצביעו בחודש הבא, כי הוא זה שצריך לעבור לדאונינג 10 ולא יריבו - שר החוץ הבריטי המכהן, ג'רמי האנט (52). ההצבעה תתנהל בימים שלפני 22 ביולי, אז תחל ספירת הקולות.

שני המועמדים נבחרו לאחר הליך ניפוי של לא פחות מתריסר מועמדים פנימיים, על ידי חברי הפרלמנט המכהנים מטעם המפלגה. בעוד כמה מהמועמדים פרשו מיוזמתם, חלק נופו בהצבעה, ולפי הרוב הגדול שג'ונסון זכה לו מקולות חברי הפרלמנט - בין 60% ל-70% מהקולות בהצבעות השונות, דרכו לתפקיד החשוב נראתה סלולה.

אבל ג'ונסון הוכיח בעבר כי אצלו הצפוי הוא הבלתי-צפוי, וכי האויב הגדול ביותר שלו הוא עצמו. עדות נוספת לכך נרשמה ביום שבת האחרון, כששוטרים נקראו לדירה שבה הוא מתגורר עם חברתו קארי סימונדס לאחר שעזב את אשתו לפני כשנה. צעקות בין בני הזוג הוקלטו על ידי שכנים, וג'ונסון נשמע מגדף ורב בקולי קולות עם סימונדס, וננזף על כך שהוא שפך יין אדום על הספה. בעבר התמודד ג'ונסון עם בעיות שתייה.

ביקורות משמאל ומימין

התקרית הזו - שזוכה בימים האחרונים לסיקור רחב על ידי כלי התקשורת משמאל בבריטניה אך גם מימין - גררה את השינוי בקמפיין, ואת התייצבותו של ג'ונסון מול המצלמות. בראיון אמר ג'ונסון כי הוא מסרב להתייחס ל"שאלות אישיות על משפחתי והקרובים לי", משום ש"אינו רוצה לגרור אותם לזירה הציבורית באופן בלתי-הוגן". אך אפילו ה"טלגרף" מימין ביקר אותו משום שבמקביל הדליפו מנהלי הקמפיין שלו לעיתונות תמונה אידילית שלו ושל סימונדס בימים האחרונים בקוטג' כפרי. האנט, לעומת זאת, האנדרדוג הברור במרוץ הנוכחי, אמר כי על ג'ונסון להוכיח שאינו "פחדן" ולהתייחס פומבית לתקרית.

הפוליטיקאי הבריטי זכה מתחילת הדרך, וגם בשבועות האחרונים, לתמיכתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, ונחשב לפרו-ישראלי. בראיון אתמול הציע ג'ונסון להתנות את תשלום "דמי היציאה" הבריטיים בסך 39 מיליארד ליש"ט לאיחוד בצעדים מצד בריסל. "אני חושב שצריך קצת עמימות יצירתית לגבי מתי ואיך הסכום הזה ישולם", אמר. הוא הוסיף כי מה שיעשה אם ייבחר לראשות הממשלה יהיה לקחת חלקים שעובדים מתוך "העסקה המתה" שהציעה מיי וליישם אותם, למשל "תקופת הסתגלות" שבמהלכה הכול יישאר כפי שהוא. האיחוד האירופי, מנגד, הבהיר בעבר כי ללא עסקה, לא תהיה שום תקופת הסתגלות והוא יתייחס לבריטניה כמדינה חיצונית מיד עם פרישתה.