האם מעולם לא החזיקה מפלגה אחת באוצר ובוועדת הכספים?

האמנם כל כך נדיר שמפלגה מחזיקה בשני השיברים של התקציב? הסתכלנו ברשימות • המשרוקית של גלובס

ינון אזולאי, ש"ס וילנסקי את ברדוגו, גלי צה"ל, 25.05.21 / צילום: יח"צ
ינון אזולאי, ש"ס וילנסקי את ברדוגו, גלי צה"ל, 25.05.21 / צילום: יח"צ

האם ממשלת מתנגדי נתניהו המתגבשת לנגד עינינו צריכה להדאיג את החרדים? בתוכניתם בגלי צה"ל, הזהירו יעקב ברדוגו וירון וילנסקי את ח"כ ינון אזולאי מש"ס לגבי המשמעות של החזקת תיק האוצר וראשות ועדת הכספים ע"י יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן לגבי הציבור החרדי. אזולאי התרעם על הכפילות הזו: "אני עדיין לא ראיתי ממשלה ששניים מאותה מפלגה לוקחים גם את ועדת כספים וגם את משרד האוצר", והוסיף: "אם אני טועה תקנו אותי". אז באנו כדי לתקן.

מהשנים האחרונות קל להסיק שאזולאי צודק: לרוב יהדות התורה החזיקה בוועדת הכספים, בזמן שמפלגה אחרת במשרד האוצר. אבל הסתכלנו לעומק ברשימות שבאתר הכנסת, מהכנסת הראשונה ועד היום. בגלל חוסר במידע לא תמיד יכולנו להתאים את התאריכים במדויק, אבל מידע משלים עזר לנו לעשות זאת מספיק בקירוב.

בתחילת הדרך, ב-1949, לא הייתה זהות מפלגתית כזו: שר האוצר היה אליעזר קפלן ממפא"י בזמן שיו"ר ועדת הכספים היה דוד צבי פנקס מהחזית הדתית המאוחדת. אבל מהר מאוד זה השתנה: אחרי הבחירות לכנסת השנייה ב-1951 התפקידים נשמרו, אבל באוקטובר 1951 פנקס ויתר על מקומו בוועדת הכספים לטובת תפקיד בממשלה. מי שהחליף אותו היה ישראל גורי ממפא"י. המפלגה המשיכה להחזיק בשני התפקידים ככל הנראה עד 1967, כשגח"ל נכנסה לממשלה ויוסף קרמרמן מטעמה קיבל את ועדת הכספים. החזקת שני התפקידים ע"י מפלגה אחת חזרה על עצמה בממשלת גולדה מאיר מ-1969, ממשלת האחדות של 1988, ממשלות רבין ופרס (1992-1996), ממשלת אהוד ברק וממשלת אריאל שרון השנייה (2003).

בסך הכול, מתוך 35 ממשלות שהיו קיימות עד היום, שר האוצר כיהן במקביל ליו"ר ועדת כספים מאותה המפלגה ב-16. מתוכן, 14 ממשלות היו בראשות מפלגת העבודה או אחד מגלגוליה הקודמים, ושתיים בראשות הליכוד (אבל הליכוד החזיקה בשני התפקידים האלו רק באחת מהן). תחת כל ראש ממשלה מטעם העבודה הייתה תקופה בה הייתה זהות מפלגתית שכזו.

בכל המקרים האלו תמיד המפלגה שהחזיקה בשני התפקידים הייתה מפלגת השלטון. לכך יש יוצא דופן אחד: מפלגת העבודה החזיקה בשני התפקידים בשנים 1988-1990, תחת ראש הממשלה יצחק שמיר. אבל אז הממשלה הייתה ממשלת אחדות, וההסכמים הקואליציוניים הבטיחו פריטטיות בין הליכוד לעבודה.

לזכותו של אזולאי ייאמר שאכן זמן רב לא היה מקרה של מפלגה בודדת שהחזיקה בשני התפקידים. בינואר 2005 יו"ר ועדת הכספים דאז אברהם הירשזון מהליכוד, שכיהן במקביל לשר האוצר בנימין נתניהו, הוחלף ע"י יעקב ליצמן מיהדות התורה. מאז ועדת הכספים ומשרד האוצר הוחזקו ע"י שתי מפלגות שונות.

■ בשורה התחתונה: דבריו של אזולאי לא נכונים ברובם. היו מקרים רבים בהם שר האוצר ויו"ר ועדת הכספים הגיעו מאותה מפלגה, אך תמיד היה מדובר במפלגת השלטון או במפלגה עם מעמד פריטטי.

תחקיר: אוריה בר-מאיר