התאוששות כלכלית באיטליה ובספרד הוציאה את האיחוד מהמיתון הכפול

בסך הכל, הצמיחה בגוש האירו שכולל 19 מדינות עלתה ב־2% בהשוואה לרבעון הקודם • תגובת המדינות לווריאנט הדלתא תכריע לגבי העתיד

ליסבון, בירת פורטוגל. המדינה רשמה את הצמיחה המרשימה ביותר ברבעון האחרון / צילום: Associated Press, Armando Franca
ליסבון, בירת פורטוגל. המדינה רשמה את הצמיחה המרשימה ביותר ברבעון האחרון / צילום: Associated Press, Armando Franca

מדינות האיחוד האירופי נחלצו ברבעון האחרון מה"מיתון הכפול" שנוצר כתוצאה ממגפת הקורונה וההתמודדות איתה, וחלקן הפגינו נתוני צמיחה גבוהים מהצפוי - כך עולה מנתוני לשכת הסטטיסטיקה המרכזית של האיחוד ("אירוסטאט"), שפירסמה אומדנים ראשוניים לפעילות הכלכלית בחודשים מרץ־יוני. ברוב מדינות אירופה, הרבעון האחרון עמד בסימן הצלחת מבצע החיסונים להוריד את שיעורי התחלואה, והיציאה ההדרגתית מהסגרים וההגבלות שנמשכו הרבה מעבר לציפיות.

בעוד כלכלנים חזו בתחילת מגפת הקורונה התאוששות מהירה בצורת V, ולאחר מכן שינו את תחזיתם להתאוששות בצורת W ("מיתון כפול"), נראה כי השפעת מגפת הקורונה באירופה הולכת ופוחתת מבחינה כלכלית. למרות שגל הקורונה האחרון היה החמור ביותר מבחינת קורבנות בנפש ותחלואה, ההשפעה הכלכלית שלו הייתה פחותה מזו שנרשמה בתחילת המגפה. עדיין, נראה כי הקורונה היא הגורם העיקרי המשפיע על רמת הפעילות הכלכלית.

 
  

דרום אירופה מובילה את ההתאוששות

מדינות דרום־אירופה הובילו את מגמת ההתאוששות ברבעון האחרון, בין השאר משום שיצאו מוקדם יחסית מהסגרים וההגבלות. פורטוגל רשמה את הצמיחה המרשימה ביותר ברבעון האחרון (4.9% לעומת הרבעון שלפניו), ספרד צמחה ב־2.8% ואיטליה יכולה להיות מעודדת מהנתונים המצביעים על צמיחה של 2.7%. שתי המדינות צפויות לקבל מאות מיליארדי אירו בחמש השנים הקרובות לטובת חידוש הצמיחה והמרצת הכלכלה מהאיחוד האירופי, בתנאי שיישמו רפורמות מבניות וכלכליות.

אוסטריה, שגם היא יצאה מהר בהשוואה לגרמניה ולצרפת מהגבלות הקורונה אחרי גל החורף הקטלני (בעזרת בדיקות מהירות מקיפות, בין השאר) רשמה את הצמיחה השנייה בשיעורה ברבעון האחרון - 4.3% בהשוואה לרבעון הקודם. מדינות שבהן מגפת הקורונה השתוללה מעבר להערכות המומחים, כמו צ'כיה (0.6%), צרפת (0.9%) ושבדיה (0.9%) רשמו צמיחה נמוכה יותר. בסך הכל, הצמיחה בגוש האירו (19 מדינות) עלתה ב־2% בהשוואה לרבעון הקודם, והצמיחה בגוש מדינות האיחוד (27 מדינות) עלתה ב־1.9% בהשוואה לרבעון הקודם.

בגרמניה נרשמה צמיחה של 1.5% שכלכלני "אירוסטאט" מסבירים בעיקר בהתאוששות של תעשיית הרכב הקריטית לכלכלה הגרמנית, ובמיוחד במגזר מכוניות היוקרה לשוק האסייתי ובכלל.

הנתונים מעודדים - הכלכלנים מזהירים

למרות הנתונים המעודדים ברמה האירופית, כלכלנים הזהירו כי העובדה שווריאנט הדלתא הוביל להגבלות מחודשות ולטרפוד תוכניות חופשת קיץ רבות לאירופאים, ובמיוחד לבריטים, עשויה להשפיע משמעותית על מדינות דרום אירופה כמו ספרד ופורטוגל, התלויות בתיירות הקיץ. גרמניה משיתה כעת מחדש את חובת הבדיקה השלילית לכל מי שחוזר לשטחה (ואינו מחוסן), בריטניה הגבילה את הנסיעות לצרפת ולפורטוגל וחוסר הוודאות לגבי החוקים המשתנים - ובעיקר החשש מבידוד לאחר החופשה - הובילו רבים ביבשת לנפוש באופן מקומי ולבטל את תכניות הקיץ שלהם.

התחזיות לרבעון הקרוב תלויות בעיקר בשיעורי התחלואה והתמותה מהקורונה. חלק מהמדינות, כמו הולנד, כבר הגבילו מחדש אירועים ציבוריים והתקהלויות בגלל הסכנה שבהתפשטות מחודשת של מגפת הקורונה בגלל מוטציית דלתא. חלקן, כמו צרפת וגרמניה, שמות דגש מיוחד על חיסון חלקים נרחבים יותר מהאוכלוסייה בשלב זה, אך שוקלות צעדים נוספים. אם לא תהיה השפעה משמעותית לווריאנט, חוזים הכלכלנים שיעור צמיחה דומה לזה שנרשם ברבעון האחרון. האיחוד האירופי עדיין נמצא 3% מתחת לרמת הפעילות הכלכלית שבה היה לפני המגפה, בהשוואה לארה"ב, סין (וגם ישראל) שכבר שבו ועקפו את נתוני העבר.

בתוך כך, שיעור האינפלציה באיחוד האירופי ביולי עבר את תחזית המטרה שקבע לו הבנק המרכזי האירופי ועמד על 2.2%. הבנק שינה בחודש שעבר את המטרה ובמקום לקבוע אותה על "מתחת ל־2%" אמר כי היא צריכה להיות "בסביבות" 2%. כלכלני הבנק עדיין חוזים עלייה זמנית בלבד באינפלציה בתגובה למשבר הקורונה. בחודש הקודם עמד שיעור האינפלציה על 1.9%.