הרשימות שמעוררות סערה בענף חדלות הפירעון

כמעט שלוש שנים לאחר החוק החדש, פורסם מי יהיו עורכי הדין שילוו חברות שמגיעות לחדלות פירעון וכאלה שבהליכי הבראה כלכליים • בעוד הרשימות אמורות לעודד שוויון, עורכי דין מותחים ביקורת: "רשימה מנופחת"

הכנ''רית סיגל יעקבי / צילום: איל יצהר
הכנ''רית סיגל יעקבי / צילום: איל יצהר

השבוע פורסמו רשימות חדשות, שיכריעו מי יוכל להתמנות בשנים הקרובות לנאמן בהליכי חדלות פירעון. לעתים, כשמדובר בחבות ענק שעוברות הליכי פירוק, הנאמנים עשויים להרוויח גם מיליוני שקלים. רשימות הנאמנים הן חידוש מהפכני בשיטה שהייתה נהוגה עד כה, לגביה נטען שאותם נאמנים נבחרים שוב ושוב באופן לא שוויוני שמטיב בעיקר עם קבוצה מצומצמת של עורכי דין ותיקים.

מאות עורכי דין נבחרו לרשימות החדשות, כשביוקרתית ביותר מבניהן, זו המאפשרת להיות נאמנים בתיקים המורכבים ביותר, ניתן למצוא, בין היתר, את השופטת בדימוס ורדה אלשייך - שזכתה לכינוי "מלכת הפירוקים". עוד מופיעים ברשימה, מפרקים מוכרים כמו עורך הדין שלמה נס, ארז חבר, איתן ארז ואיתי הס מהמשרד אגמון ושות. לצד השמות המוכרים, ישנם גם מספר עורכי דין שאינם מוכרים בתחום, מה שמוביל לכל הפחות - להרמת גבה מצד גורמים ותיקים בתחום.

השופטת בדימוס ורדה אלשיך / צילום: מוטי קמחי-ynet
 השופטת בדימוס ורדה אלשיך / צילום: מוטי קמחי-ynet

"מדובר באירוע משמעותי בעל חשיבות רבה לעולם חדלות הפירעון", אמרה הממונה על חדלות פירעון, עו"ד סיגל יעקבי. "זו הפעם הראשונה שבה רשימות נאמנים מגובשות על בסיס אמות מידה מקצועיות ואובייקטיביות, על ידי ועדה ציבורית בראשות שופט בדימוס. הליך המינוי שנקבע בחוק ובתקנות מבטיח, מחד, כי לתפקיד הנאמן ימונו נאמנים שהם בעלי מומחיות בניהול הליכים מסוג זה ומאידך, כניסת נאמנים חדשים לתחום". 

הרשימות החדשות נערכו בהתאם לחוק חדלות פירעון החדש שפורסם כבר במרץ 2018. כמעט שלוש שנים לקח עד שנקבעו תקנות, נערכו כל המיונים, עד שכעת פורסמו הרשימות החדשות. את הנאמנים בחרה ועדה, לפי תנאי סף שנקבעו בתקנות שנועדו לאוורר את הרשימות המסורתיות. עד היום, להליכי פשיטות רגל של יחידים מינה הממונה על חדלות פירעון עורכי דין ממאגר קשיח וסגור שגובש בשנת 2017. להליכים של תאגידים מונו עורכי דין לפי קריטריונים פנימיים שנקבעו, אך לא הייתה רשימה מגובשת. 

רשימת נאמנים מורכבים
 רשימת נאמנים מורכבים

הרשימה היוקרתית לתיקי הענק

הרשימה היוקרתית ביותר היא לתיקים "מורכבים", כלומר הפירוקים הגדולים, כמו קלאב מרקט, פרי נדל"ן, פישמן ומגה. כולם רוצים להיכנס לרשימה זו, שמניבה שכר-טרחה של מיליוני שקלים ומספקת עבודה למשך שנים. החשש שהביעו בשוק היה שמה שהיה - הוא שיהיה, ולמעשה מדובר ב"מעגל סגור" שלא ניתן להשתלב בו.

בניסיון למנוע מצב כזה, נקבע בתקנות כי הקריטריונים הם 15 הליכי הפעלת תאגיד, או מי שכיהן כנאמן של תאגיד שהיקף נכסיו עולה על 20 מיליון שקל או מי שכיהן בהליך שהכנסותיו של התאגיד עלו על 50 מיליון שקל. הקריטריון של מספר הליכים נועד לתת פתח כניסה של דם חדש.

בסופו של יום נבחרו 127 מועמדים (מתך 175 שהגישו מועמדות), מתוכם 13 בלבד הן נשים. ברשימה ישנם שמות מוכרים רבים בעולם חדלות הפירעון (רשימה חלקית): שלמה נס, ליפא מאיר, ירון אלכאווי - שותף בגורנציקי, גיל אורן ואמנון לורך - מיגאל ארנון, קרן רייכבך סגל - שותפה באיתן מהולל, איתן ארז ואיתי הס, דנית רימון - ממשרד תדמור ואורי גאון - מלוינבוק.

בשוק חדלות הפירעון הופתעו מהרשימה הארוכה לאחר שציפו לרשימה מצומצמת יותר, ומאחר שהיא כוללת לא מעט עורכי דין לא מוכרים בתחום, שעסקו עד היום בעיקר בפשיטות רגל של יחידים. "הרשימה מנופחת עם אנשים שמזוהים בהליכי חדלות פירעון של יחידים", אמר עורך דין בתחום. "יש שמות של רואי חשבון שספק אם שימשו כבעלי תפקידים בתפקידים מורכבים. הרשימה הייתה אמורה להיות מצומצמת וממוקדת למי שבאמת עסקו בהפעלות של תיקים מורכבים. זו רשימה גדולה על כמות התיקים הקיימים. המנעד של היכולות האישיות הוא כל כך רחב שלא ברור איך הכנ"ר ימליץ".

עורכי הדין הביעו חשש שמאחר ויש תיקים מורכבים בודדים מדי שנה, ואם הנאמנים ימונו בצורה שוויונית, התחום יהפוך להיות לא כלכלי והם יקבלו תיק פעם בעשר שנים.

67 עורכי דין חדשים ברשימת הנאמנים ליחידים

החוק הבטיח שלפחות 15% מהרשימה יהיו שמות חדשים, זאת כחלק מהמגמה לייצר שוויוניות. ברשימת הנאמנים להליכי חדלות פירעון של יחידים נבחרו 186 עורכי דין, מתוך 473 שהגישו מועמדות,67 מהם הם נאמנים חדשים שלא נכללו במאגר הנאמנים הקודם ו-57 מהם הן נשים.

רשימה נוספת היא של נאמנים המפעילים תאגידים בדרך להבראה כלכלית. מבין 312 המועמדים שהגישו את מועמדותם, נבחרו 100 נאמנים חדשים, מתוכם 27 שנים.

הרשימה הבסיסית ביותר היא למינוי נאמנים להליכי פירוק של תאגידים במחוזות השונים. 191 מועמדים מתוך 282 שהגישו מועמדות נבחרו. 46 מהן נשים.

מינוי רואי חשבון כנאמנים בשל הכרה בתרומתם

אחד החידושים ברשימות הוא מינויים של רואי חשבון כך שיפעלו לצד עורכי הדין. לרואי החשבון היה ייצוג גם קודם לכן אך הוא היה נמוך יחסית. לכן, הוחלט לערוך הכשרה מקיפה עם לשכת רואי החשבון ולאפשר להם להשתלב בתחום. התקנות החדשות הרחיבו את תנאי הסף באופן המאפשר להם להתמנות על בסיס ניסיון כנושא משרה או ניסיון מוכח בליווי עסקים במשבר.

132 רואי חשבון הגישו מועמדות לרשימה זו, 42 נפסלו על הסף, 90 רואיינו על ידי הוועדה ונבחרו 57 מועמדים, מתוכם 11 הן נשים.

איריס שטרק / צילום: שלומי יוסף
 איריס שטרק / צילום: שלומי יוסף

"מדובר בפריצת דרך שהחלה לפני כשנה, עם אישור התקנות", אמרה לגלובס רו"ח איריס שטרק, נשיאת לשכת רואי חשבון לשעבר. מהלך זה מציב את רואי החשבון בחזית כמובילי תהליכי שיקום והבראה ובמעמד של בעלי תפקיד מן המניין, על בסיס הכרה בתרומתם הייחודית. יש חשיבות רבה לתהליכים של סיוע לעסקים, לצורך הצלתם מהליכי חדלות פירעון ופירוק. רואי החשבון מעורבים בהיבטים הכלכליים והפיננסיים, וכעת יוכלו לקחת חלק כמובילים של תהליכי שיקום והבראה".