האם ישראל היא המדינה היחידה בעולם שמחלצת את אזרחיה מאוקראינה?

כמה ייחודים מאמצי ישראל לחילוץ אזרחיה? פחות מכפי שהיה ניתן לחשוב • המשרוקית של גלובס

מאז פרצה המלחמה באוקראינה התקשורת הישראלית עוסקת רבות בגורל הישראלים והיהודים שנותרו במדינה ומנסים להיחלץ ממנה. בראיון ב"כאן ב'" התגאה שר התפוצות, נחמן שי, בייחודיות המהלכים של ישראל. "אנחנו המדינה היחידה בעולם שמחלצת את אזרחיה בצורה מאורגנת מאוקראינה", קבע. "המדינה היחידה בעולם שמאה דיפלומטים ישראלים עומדים... ב-7 נקודות על גבולות אוקראינה ומחפשים ישראלים שעל המכונית שלהם יש שלט IL ומוצאים אותם ומביאים אותם למקום מבטחים". גם סגן שר החוץ עידן רול הדגיש בראיון ב"חדשות 12" את הייחודיות שבסיוע הישראלי וטען כי ישראל היא "המדינה היחידה שנמצאת בגבולות" אוקראינה.

הרושם הכללי הוא שפעמים רבות בעת משברים ואסונות בינלאומיים ישראל אכן מתבלטת בדאגה הייחודיות לאזרחיה, ובהשקעת משאבים רבים לשם כך. אבל אולי הרושם הזה היה מוטעה? בדקנו את המקרה הנוכחי.

על פי פרסומים של משרד החוץ, צוותים דיפלומטים המורכבים מאנשי השגרירויות באוקראינה ובמדינות שכנות וכן מנציגי ארגון "נתיב" והסוכנות היהודית פועלים להסעת הישראלים השוהים באוקראינה אל הגבול עם פולין, הונגריה, מולדובה, סלובקיה ורומניה, ומשם אל תחנות תחבורה ציבורית מרכזיות או שדות תעופה. על פי הודעת שר החוץ יאיר לפיד מה-28.2, בימים האחרונים חולצו כ-4,000 בני אדם בעלי תעודת זהות ישראלית מאוקראינה.

עד כמה זה ייחודי? אמנם, מדינות כמו גרמניה, צרפת וארה"ב התריעו בפני האזרחים שלהן כי לא יוכלו לפעול באופן אקטיבי כדי לפנות אותם מאוקראינה ברגע שיחלו הקרבות, ובימים האחרונים אף הפצירו בהם להישאר במדינה במקרה שלא ימצאו בעצמם דרך בטוחה להגיע אל הגבול. אבל מדינות אחרות דווקא כן פועלות לחילוץ אזרחיהן. 

הודו, לדוגמה, שלחה נציגים דיפלומטים לכל נקודת הגבול בין אוקראינה לשכנותיה. אלו מתאמים לאזרחים הודים הנמלטים הסעות בחינם לשדות תעופה במדינות שכנות. לפי הדיווחים בתקשורת ההודית כ-1,500 אזרחים הודים חולצו עד כה וחזרו למדינה. ונראה שההודים לא מסתפקים רק בנציגים של משרד החוץ. ארבעה שרים בממשלה נשלחו לגבולות אוקראינה כדי להשקיף מקרוב על מבצע החילוץ. 

גם ממשלת טורקיה פועלת לפנות את אזרחיה מאוקראינה. ארגון בדיקת העובדות הטורקי Teyit מסר לנו כי יותר מ-2,000 אנשים כבר חולצו באוטובוסים מהשגרירות הטורקית בקייב ומהנציגויות בערים שונות במדינה והגיעו למדינות שכנות. שם הם שוכנו בבתי מלון ואף הוטסו לטורקיה במחירים מוזלים.

דוגמאות דומות קיבלנו גם מארגוני בדיקת עובדות במקסיקו ובלטביה. עמיתינו במקסיקו סיפרו לנו כי  שגרירות המדינה באוקראינה הגישה סיוע למקסיקנים שנמלטו, העבירה אותם את הגבול לרומניה ואף סיפקה מטוס חילוץ מיוחד. מארגון בדיקת העובדות הלטבי Re:Baltica נמסר לנו כי שלושה אוטובוסים שסיפקה הממשלה כבר הגיעו למעברי הגבול של אוקראינה, וכי כל אזרח לטבי המבקש חילוץ מקבל עזרה מהמדינה ומנציגיה בגבולות.

המשכנו גם למדינות שבהן השלטון נוקשה יותר. לפי דיווחים בתקשורת הסינית, מתוך כ-6,000 אזרחי המדינה שנמצאים באוקראינה, 600 מהם הוסעו למולדובה ב-28.2 תחת השגחה של נציגי השגרירות ואבטחה של משטרה מקומית, וכ-1,700 נוספים נלקחו למחרת ב-32 אוטובוסים מאובטחים למולדובה ולפולין. משם הם המריאו לסין בטיסות מיוחדות שאירגנה בייג'ינג. גם משרד החוץ בפיליפינים דיווח על כך כי שר החוץ בכבודו ובעצמו הגיע לגבול אוקראינה-פולין כדי לקבל את אזרחי המדינה ולסייע להם לחזור לארצם.

בשורה התחתונה: דבריו של שי לא נכונים. אמנם ישנן מדינות מרכזיות שבחרו לא לסייע באופן אקטיבי לאזרחיהן שנקלעו ללחימה באוקראינה, וייתכן שהיקף הסיוע הישראלי הוא גדול יחסית (הטענה הזאת לא נבדקה), אבל ישראל אינה המדינה היחידה בעולם שמחלצת את אזרחיה מאקוראינה, ופעולות דומות מצאנו גם בקרב מדינות כמו הודו, טורקיה, מקסיקו, לטביה ואחרות.

לבדיקה המלאה לחצו כאן

שם: נחמן שי

מפלגה: העבודה

תאריך: 28.2

ציטוט: "אנחנו המדינה היחידה בעולם שמחלצת את אזרחיה בצורה מאורגנת מאוקראינה"

ציון: לא נכון

שר התפוצות נחמן שי התראיין ב-28.2 בכאן ב' והתגאה במאמצים הישראלים לחילוץ אזרחים שנותרו באוקראינה עם פרוץ המלחמה שם. "אנחנו המדינה היחידה בעולם שמחלצת את אזרחיה בצורה מאורגנת מאוקראינה", קבע. "המדינה היחידה בעולם ש-100 דיפלומטים ישראלים עומדים... ב-7 נקודות על גבולות אוקראינה ומחפשים ישראלים שעל המכונית שלהם יש שלט IL ומוצאים אותם ומביאים אותם למקום מבטחים". גם סגן שר החוץ עידן רול הדגיש את הייחודיות שבסיוע הישראלי וטען ב-3.1 בשש עם עודד בן עמי כי ישראל היא "המדינה היחידה שנמצאת בגבולות" אוקראינה. כמה שעות אחריו שרת הפנים איילת שקד השמיעה טענה זהה במהדורה המרכזית בחדשות 13 - "משרד החוץ עושה עבודה שאף מדינה לא עושה על הגבולות", אמרה.

בדקנו האם ישראל אכן המדינה היחידה שמחלצת את אזרחיה בצורה מאורגנת מאוקראינה ונוכחת במעברי הגבול.

על פי פרסומים של משרד החוץ, צוותים דיפלומטים המורכבים מאנשי השגרירויות באוקראינה ובמדינות שכנות וכן מנציגי ארגון "נתיב" והסוכנות היהודית פועלים להסעת הישראלים השוהים באוקראינה אל הגבול עם פולין, הונגריה, מולדובה, סלובקיה ורומניה, ומשם אל תחנות תחבורה ציבורית מרכזיות או שדות תעופה. על פי הודעת שר החוץ יאיר לפיד מה-28.2, בימים האחרונים חולצו כ-4000 בני אדם בעלי תעודת זהות ישראלית מאוקראינה.

אלא שנראה שישראל אינה היחידה שפועלת להוציא את אזרחיה מאזור הקרבות.

הודו, לדוגמה, שלחה אף היא נציגים דיפלומטים לכל נקודת מעבר בין אוקראינה לשכנותיה. אלו מתאמים לאזרחים הודים הנמלטים הסעות בחינם לשדות התעופה בבוקרשט בירת רומניה או בודפשט בירת הונגריה. הדיווחים בתקשורת ההודית מספרים על כ-1,500 אזרחים שנחתו עד כה בדלהי בטיסות חילוץ אלה. ונראה שההודים לא מסתפקים רק בנציגים של משרד החוץ: ב-28.2 נשלחו ארבעה שרים בממשלה, בהם שר המשפטים, שר התעופה האווירית ושר האנרגיה והשיכון, לגבולות אוקראינה להשקיף מקרוב על מבצע החילוץ. בפיליפינים לא הסתפקו בסתם שרים ושלחו את שר החוץ בכבודו ובעצמו לקבל ולהעביר את האזרחים הפיליפינים את גבול אוקראינה-פולין, לפי דיווח באתר משרד החוץ.

גם ממשלת טורקיה פועלת לפנות את אזרחיה בשלום מאוקראינה. ב-27.2 הודיע שר החוץ הטורקי כי מתוך כ-20 אלף טורקים השוהים באוקראינה, רובם סטודנטים, כ-6,600 ביקשו להימלט מהמדינה. ארגון בדיקת העובדות הטורקי Teyit מסר ל"משרוקית" כי יותר מ-2,000 אנשים כבר חולצו באוטובוסים - מהשגרירות הטורקית בקייב, מהקונסוליה באודסה, וכן מחרקיב וערים אחרות - למדינות שכנות. שם הם שוכנו בבתי מלון ואף הוטסו לטורקיה במחירים מוזלים.

השלטונות בסין נקטו בימים הראשונים ללחימה גישה זהירה, וקראו לאזרחים שלהם להישאר בבתיהם "בשל הסכנות הכרוכות בנסיעה ברחבי אוקראינה". ב-28.2 החל מבצע החילוץ: מתוך כ-6,000 סינים הנמצאים באוקראינה, 600 מהם הוסעו למולדובה תחת השגחה של נציגי השגרירות ואבטחה של משטרה מקומית, וכ-1,700 נוספים נלקחו למחרת ב-32 אוטובוסים מאובטחים למולדובה ופולין. משם הם המריאו לסין בטיסות מיוחדות שאירגנה בייג'ין - כך לפי העיתון הסיני גלובל טיימס.

מדינות קטנות יותר, דוגמת לטביה, גם הן מסייעות לאזרחים שלהן לצאת מאזור הלחימה. לפי הארגון Re:Baltica שהשיב לפנייה של "המשרוקית", שלושה אוטובוסים שסיפקה הממשלה כבר הגיעו למעברי הגבול של אוקראינה, וכל אזרח לטבי המבקש חילוץ מקבל עזרה מהמדינה ומנציגיה בגבולות. גם השגרירות של מקסיקו באוקראינה הגישה סיוע למקסיקנים שנמלטו, העבירה אותם את הגבול לרומניה ואף סיפקה מטוס חילוץ מיוחד, כך מסרו לנו מ-Animal Político - El Sabueso המקסיקני.

לעומת זאת, מדינות כמו גרמניה, צרפת וארה"ב התריעו בפני האזרחים שלהן כי לא יוכלו לפעול באופן אקטיבי לפנות אותם מאוקראינה ברגע שיחלו הקרבות, ובימים האחרונים אף הפצירו בהם להישאר באוקראינה במקרה שלא ימצאו בעצמם דרך בטוחה להגיע אל הגבול.

באופן כללי, נראה שמדינות אירופה רבות החברות באיחוד האירופי פשוט אינן נדרשות להיות נוכחות בגבול אוקראינה כדי לסייע לאזרחים הנמלטים. מכיוון שפולין, הונגריה, רומניה וסלובקיה הן חברות באיחוד, רוב האירופאים המתגוררים באוקראינה נדרשים רק לחצות את הגבול כדי לחזור פחות או יותר לשטחם.

לסיכום, חלק ממדינות העולם, לאחר שהתריעו בפני אזרחיהן על המלחמה הקרבה באוקראינה והצהירו מראש שלא יוכלו לסייע בחילוצם מהמדינה ברגע שיחלו הקרבות, לא שלחו בימים האחרונים נציגים דיפלומטים אל מעברי הגבול ולא סיפקו אמצעי תחבורה מיוחדים להסיע אנשים ממרכזי הערים האוקראיניות אל אותן נקודות מעבר. עם זאת, ישנן כמה מדינות, בהן הודו, סין, טורקיה ולטביה, שסיפקו אוטובוסים מאובטחים לאזרחים שלהן המתגוררים באוקראינה, סייעו להם לצאת את המדינה, שיכנו אותם במדינות השכנות לאוקראינה ואף הטיסו אותם בחזרה לארצם. לא ידוע כמה נציגים שלחה כל מדינה, כמה אזרחים מכל מדינה חולצו, והאם אכן מאמציה של ישראל בהיבט הזה עולים על שאר העולם, אך קביעתם של שי, רול ושקד כי ישראל היא "המדינה היחידה שמחלצת את אזרחיה בצורה מאורגנת מאוקראינה" או "המדינה היחידה שנמצאת בגבולות", אינה נכונה.

תחקיר: אורי כהן