זרז לצניחה במניית חברת הפינטק פיוניר: פגיעה מהמלחמה באוקראינה

החברה הייתה אמורה לצמוח השנה ב-23%, אך תיאלץ ככל הנראה להסתפק בצמיחה צנועה בהרבה, של 13% • בעקבות פרסום הדוחות לשנת 2021 נחלשה המניה בוול סטריט בסוף השבוע למחיר המשקף שווי חברה של כ-1.35 מיליארד דולר, צניחה של 60% מאז המיזוג שלה לחברת ספאק ביוני אשתקד

הנפקת חברת פיוניר / צילום: Nasdaq, Inc
הנפקת חברת פיוניר / צילום: Nasdaq, Inc

חברת הפינטק פיוניר הייתה אמורה לצמוח השנה ב-23%, אך תיאלץ ככל הנראה להסתפק בצמיחה צנועה בהרבה, של 13%, בשל פגיעה הנגרמת מהמלחמה באוקראינה.

פיוניר פרסמה את הדוחות שלה ל-2021 ואת התחזיות ל-2022 ביום חמישי לאחר סיום המסחר בוול סטריט, וביום שישי מנייתה נחלשה ב-7% למחיר המשקף לחברה שווי שוק של כ-1.35 מיליארד דולר.

זאת, לעומת שווי של 3.3 מיליארד דולר בעת המיזוג שלה לחברת ספאק בוול סטריט (FTAC של הבנקאית ואשת העסקים בטסי כהן) בחודש יוני 2021 - כך שמאז המיזוג צנח שווייה של פיוניר בכ-60%.

פיוניר הוקמה ב-2005 על ידי יובל טל ויניב צ'צ'יק, ובין המשקיעים בה לפני המיזוג היו TCV ,Susquehanna Growth Equity, וולינגטון, ויולה ונצ'רס ו-Temasek. לקראת המיזוג נודע שגם ראש הממשלה נפתלי בנט השקיע בחברה בתחילת דרכה סכום שהוערך בכמה מאות אלפי שקלים. במסגרת המיזוג השקיעו בפיוניר גופים מוסדיים כמו וולינגטון ופידליטי. 


ההכנסות ברבעון הרביעי צמחו ב-47%

החברה פיתחה ומספקת פלטפורמת תשלומים לספקים ולנותני שירותים. המערכת של פיוניר היא מערכת עצמאית המבוססת על קשר ישיר עם בנקים, ובכך היא חוסכת את העמלות לחברות כרטיסי האשראי. בשנת 2021 צמחו הכנסות החברה ב-37% ל-473 מיליון דולר, מתוכם 139 מיליון דולר ברבעון הרביעי, שבו נרשמה צמיחה של 47% לעומת הרבעון המקביל. בכך הסתיימו הרבעון והשנה עם הכנסות גבוהות יותר מתחזיות האנליסטים.

עלויות העסקאות כשיעור מההכנסות ירדו מ-25% ברבעון המקביל ל-20% ברבעון הרביעי של 2021, ול-21% בשנה כולה, כך שההכנסות בנטרול עלויות אלה צמחו ב-57% ברמה הרבעונית וב-50% ברמה השנתית, ל-111 מיליון דולר ו-372 מיליון דולר, בהתאמה.

פיוניר לא רווחית, וההפסד הנקי שלה לפי כללי החשבונאות המקובלים (GAAP) גדל ברבעון הרביעי ב-69%, והסתכם ב-18.9 מיליון דולר. בסיכום שנתי ההפסד הנקי גדל ב-43% והסתכם ב-34 מיליון דולר. ה-EBITDA המתואם (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) היה חיובי, בסך 13.5 מיליון דולר ברבעון ו-28.2 מיליון דולר בשנה, כאשר בשני המקרים מדובר בשיפור משמעותי ביחס לתקופות המקבילות בשנת 2020.

גם התזרים מפעילות שוטפת גדל בשנה החולפת, ויותר מהכפיל את עצמו בהשוואה ל-2020, לרמה של 19.6 מיליון דולר. בסוף השנה היו לפיוניר בקופה יתרות מזומנים בסך 466 מיליון דולר.

"לפיוניר היה רבעון רביעי חזק מאוד, עם הכנסות ו-EBITDA מתואם גבוהים משמעותית מהתחזיות שלנו, על רקע המשך המינוף התפעולי, חוזק בתחום הלקוחות החדשים והרחבת האימוץ של שירותים בעלי ערך גבוה יותר", מסר המנכ"ל סקוט גאליט.

הוא הוסיף כי לאור המיצוב והמומנטום החזקים, הוא אופטימי במיוחד בנוגע לעתיד: "אנחנו נרגשים מפוטנציאל הצמיחה של הפלטפורמה שלנו ומההחזרים החיוביים שאנחנו מקבלים מההשקעות שלנו, כשאנו ממשיכים להרחיב את טווח השירותים שלנו המאפשרים לעסקים ברחבי העולם להצליח בערוצי המכירה הדיגיטליים שלהם", הוסיף גאליט.


צופה אפס תרומה מאוקראינה ורוסיה ב-2022

אלא שכאמור, המלחמה באוקראינה טורפת את הקלפים בכל הנוגע למסלול הצמיחה של החברה. בתחזית ל-2022 הביאה פיוניר בחשבון אפס תרומה מאוקראינה, רוסיה ובלארוס עד סוף השנה. אילולא המלחמה, התחזית הייתה ל-576-586 מיליון דולר, צמיחה של 23%, שגבוהה מתחזיות האנליסטים; עלויות העסקאות היו 22% מההכנסות וה-EBITDA המתואם השנתי היה מאוזן עד חיובי קטן.

אולם לפי סמנכ"ל הכספים מייקל לוין, רוסיה ובלארוס מהוות 3% מהכנסות החברה, ויחד עם אוקראינה הן מגיעות ל-10% כמעט מההכנסות נכון ל-2021. בעשרת החודשים שנותרו עד סוף 2022 החברה ציפתה להכנסות של 46 מיליון דולר ממדינות אלה, סכום שכעת מנוטרל מהתחזית. בפעילות בשאר המדינות צפויה צמיחה של 22%-24%. בהתאם לנתונים כיום, התחזית השנתית היא להכנסות של 530-540 מיליון דולר, וה-EBITDA המתואם יהיה שלילי, בסך 25-35 מיליון דולר.

בשיחת הוועידה שערכה הנהלת החברה עם אנליסטים לאחר פרסום הדוחות, שאל אחד האנליסטים האם החברה צופה המשך מעבר של כספים בפלטפורמה שלה במדינות אלה, והמנכ"ל גאליט הבהיר בתשובה כי פיוניר פועלת בהתאם לכל הסנקציות, וכי המצב נכון להיום משתנה במהירות.

"אנחנו עדיין רואים פעילות", אמר גאליט. "יש אנשים שזזים, יש אנשים שמחפשים עזרה ותמיכה, ויש אנשים שממשיכים לעבוד". לדבריו, קשה מאוד לחזות מה יהיה ברמת דיוק גבוהה, אך "בפרספקטיבה העסקית, אנחנו חושבים שראוי לנקוט בגישה השמרנית כאן".